DL: Učni vrt dr. Derganca - Poleg sadja še zelišča

5.9.2019 | 11:20

Skrbnik zeliščnega vrta Tone Malnarič je s ponosom po vrtu popeljal  obiskovalce, med njimi Janija Gačnika iz Zavoda Jabolko in predsednika  Sadjarskega društva Bela krajina Bojana Jakšo. (Foto: M. B. J.)

Skrbnik zeliščnega vrta Tone Malnarič je s ponosom po vrtu popeljal obiskovalce, med njimi Janija Gačnika iz Zavoda Jabolko in predsednika Sadjarskega društva Bela krajina Bojana Jakšo. (Foto: M. B. J.)

Semiški zeliščni vrt je zasnovala Alenka Kukman (stoji), ki ga je tudi predstavila.

Semiški zeliščni vrt je zasnovala Alenka Kukman (stoji), ki ga je tudi predstavila.

Na stojnicah so ponujali marsikaj, kar je povezano z zelišči.

Na stojnicah so ponujali marsikaj, kar je povezano z zelišči.

Svojci znanega semiškega zdravnika rentgenologa dr. Viktorja Derganca so po njegovi smrti leta 1983 njegovo domačijo v Semiču podarili Zvezi paraplegikov Slovenije. Želeli so namreč, da bi živela naprej in nudila zadovoljstvo njenim gostom. Dr. Derganc je imel Semič zelo rad, zato je v svojem rojstnem kraju rad preživljal prosti čas. Še posebej pa je ljubil naravo in sadjarsko kulturo.

Ne preseneča torej, da so poleg doma uredili še Učni vrt dr. Derganca, v katerem sta travniški sadovnjak in vinograd, zasadili so tudi veliko jagodičevja in postavili čebelnjak. Letos so se odločili urediti še zeliščni vrt, saj je zadnje čase zanimanje za zelišča vse večje. Simbolično so ga odprli preteklo soboto, ko so pripravili prvi zeliščni dan. Ideja o ureditvi zeliščnega vrta, ki mu bodo v prihodnje dodali še dišavnice, je vzniknila na letošnjem občnem zboru Belokranjskega gobarskega društva. Skrbnik zeliščnega vrta, ki ga je zasnovala zeliščarica Alenka Kukman iz Kanižarice, pa je postal Tone Malnarič.

Kot je poudaril Jani Gačnik iz Zavoda Jabolko, je namen učnega vrta, da bi se v njem povezalo čim več društev, znanje pa bi prenašali na mlajše rodove. »Pri pripravi zeliščnega vrta so bili ljudje zelo zagnani, dokazali pa so, da zelišča lahko uspevajo tudi na slabi zemlji,« je bil zadovoljen Gačnik, ki je pohvalil dobro sodelovanje in podporo semiške občine. Županja Polona Kambič je ob tem dejala, da je vesela, da se vračajo k naravi in da nastajajo takšni vrtovi. V njem bodo v prihodnje postavili tudi informativne table, na katerih bodo objavljene informacije o zdravilnih učinkovinah zelišč, ki jih bo pripravila domačinka dr. Nina Kočevar Glavač.

Kukmanova, ki je pobudnica dnevov zeliščarstva v Beli krajini, je povedala, da bodo zeliščni vrt še razširili, poleg dišavnic pa mu nameravajo dodati še medovite rastline. »Učni vrt, ki je dodana vrednost doma paraplegikov, je zelo primeren za izobraževanje predšolskih otrok in šolarjev, prav tako za učne delavnice in čajanke. Pri pripravi zeliščnega vrta je pomagal Zavod za izobraževanje in kulturo (Zik) Črnomelj, saj so imeli udeleženci socialne aktivacije v njem usposabljanje. Zik in semiška občina pa bosta v prihodnje sodelovala tudi tako, da bodo v učnem vrtu sadjarska, vinogradniška in zeliščarska izobraževanja.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 20. junija 2019

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava