Najbolj zaželene so palačinke Melania

23.6.2019 | 17:00

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

Lisca, 948 metrov visoka gora v Posavskem hribovju, je ob gradu ena najbolj prepoznavnih turističnih točk v občini Sevnica. Izstopa tudi po kulinariki v znanem Tončkovem domu, posebej palačinkah, ki jih pripravljajo kar 25 vrst. Najbolj zaželene so palačinke z nazivom Melania, ki v sevniškem koncu spominjajo na ime prve dame ZDA.

"V zadnjih dveh letih smo prodali približno po 6400 porcij palačink. Od tega okrog 1200 porcij Melanie - palačink z vanilijevo kremo," pravi upravnik Franc Krašovec, ki za dom skrbi že celo desetletje. Kot dodaja, je dom tudi sicer znan po okusni domači hrani.

Z dobro ponudbo raste tudi obisk. "Vsako nedeljo, če le vreme ni slabo, imamo na vrhu okrog 1000 ljudi," razlaga Krašovec in dodaja, da beležijo obiskovalce iz vse Slovenije, velik delež gostov pa je tudi iz Hrvaške, saj je Zagreb zelo blizu. Izredno pomembno je, da je vrh dostopen z več smeri in da ponuja vse vrste vzponov, od najlažje pastirčkove poti za najmlajše, strme poti za nabiranje kondicije in celo plezalni vzpon.

A vrh Lisce ponuja precej več od samega doma za planince. "V glavni sezoni imamo praktično eno veliko prireditev na mesec. Tradicionalno se velike prireditve začnejo s 1. majem, a vsako leto gostimo tudi planinski maraton, kolesarski skok na Lisco, padalci se zberejo avgusta, drugo soboto v juliju pa imamo na bregu pod kočo prikaz starodobne košnje," še razlaga Krašovec in razkriva, da ima v koči ob tovrstnih dogodkih od 40 do 50 sodelavcev, ki skrbijo za goste, ob nedeljah pa okrog 15.

In dejavnost na Lisci se širi. Vsako leto pripravijo dan odprtih vrat, najmlajše vabi Jurčkova učna pot, pred štirimi leti so dobili tudi učno ferato oziroma izjemno zahtevno plezalno pot. "Vse to doda mozaik v strukturo naših gostov. Tudi zaradi plezalne poti marsikdo pride na Lisco. Po eni strani je spomladi primerna za trening, preden odidejo plezalci v gore, marsikdo pa pride sem samo zato, da prepleza tudi to smer in udari žig v planinsko knjižico," še pravi Krašovec.

Idej je še veliko. Med drugim se je možno na Lisci tudi poročiti, ena od želja pa je, da bi goro obiskala tudi karavana kolesarske dirke po Sloveniji. "Zadev se moramo seveda lotevati počasi in premišljeno, da bomo obdržali kakovost," pa zaključuje sogovornik.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava