Praznovanje s ciganskim golažem. Rom = človek

11.4.2019 | 14:10

Praznovanje s ciganskim golažem. Rom = človek
Praznovanje s ciganskim golažem. Rom = človek
Praznovanje s ciganskim golažem. Rom = človek

Ob valu negativnih novic, ki so zadnje tedne polnile medije, so se črnomaljski Romi v ponedeljek, 8. aprila, ko so svoj praznik praznovali Romi po celem svetu, pokazali v drugačni luči.

Večnamenski romski center Črnomelj, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Črnomelj, je prevzel organizacijo prireditve ob Svetovnem dnevu Romov.

Okoli dvajset romskih mladostnikov in otrok so zadnje mesece v prostorih VNRC-ja pripravljali kulturni program. Želeli so se pokazati javnosti v drugačni luči, kot jih vidimo. Verjamemo, da jim je to uspelo.

Okoli 180 obiskovalcev, pripadnikov romske skupnosti in pripadnikov večinskega prebivalstva, je uživalo ob plesu, pesmi, igri, harmoniki, belokranjski folklori in še čem … po končani prireditvi pa tudi v pravem ciganskem golažu. Ob pol deveti uri zjutraj so udeleženci programa Socialna aktivacija, ki ga izvaja Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj in ki ga obiskuje večje število pripadnikov romske skupnosti, zakurili ogenj in začeli rezati čebulo.

Medtem, ko je skupina pripravljala golaž, so mladi Romi postavili sceno za nastope. Na sceni ni manjkala romska koliba, obešeno perilo, pes, lonci, ogenj in kolo, ki simbolizira preseljevanje Romov po svetu.

Prireditev se je začela s slovensko, nadaljevala pa z romsko himno Djelem, djelem, kar pomeni Grem, grem. Črnomaljski župan Andrej Kavšek je v pozdravnem nagovoru poudaril, da podpira delovanje tovrstnih organizacij, da je romska skupnost v Črnomlju številčna, da živimo skupaj in da se vsi moramo potruditi, da bi živeli v sožitju.

Sledili so nastopi romskih otrok in mladostnikov, ki so pokazali in dokazali, da zmorejo, saj so obiskovalci bili navdušeni nad vsako točko posebej. Kot gostje so nastopili člani Folklorne skupine Lepa Anka Črnomelj, ki so z belino belokranjske noše lepo dopolnili pisano romsko prireditev in dvignili povprečno starost nastopajočih. Hvaležni smo jim, da so brez pomislekov takoj potrdili nastop na prireditvi.

Po končani prireditvi je sledilo druženje ob ciganskem golažu. Strahu, da bi bilo karkoli narobe, ni bilo, saj so se tokrat Romi, tako nastopajoči kot tudi obiskovalci v publiki, pokazali kot potrpežljivi, prijazni in vljudni, saj so na prireditvi tudi zvedeli, da beseda Rom pomeni preprosto - človek.

Tekst: Slađana Adamov, Center za socialno delo Dolenjska in Bela krajina
koordinatorka VNRC-ja
Foto: Tomaž Čurk in Uroš Novina, ZIK Črnomelj

Galerija

_zzzzzzromi (01)
_zzzzzzromi (02)
_zzzzzzromi (03)
_zzzzzzromi (04)
_zzzzzzromi (05)
_zzzzzzromi (06)
_zzzzzzromi (07)
_zzzzzzromi (08)
_zzzzzzromi (09)
_zzzzzzromi (10)
_zzzzzzromi (11)
_zzzzzzromi (12)
_zzzzzzromi (13)
_zzzzzzromi (14)
@@@_zzzzzzromi__15_
_zzzzzzromi__16_
_zzzzzzromi__17_
_zzzzzzromi__18_
_zzzzzzromi__19_
_zzzzzzromi__20_
_zzzzzzromi__21_
_zzzzzzromi__22_
_zzzzzzromi__23_
_zzzzzzromi__24_
_zzzzzzromi__25_
_zzzzzzromi__26_
_zzzzzzromi__27_
_zzzzzzromi__28_
@@@_zzzzzzromi__29_

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

12.4.2019–2     + (1)     – (3)     Oceni vl 

Podpiram aktivnosti skupnosti pri večnamenskem prostoru za aktivnosti Romov. Starejši Romi so se nekako uspavali, zato je v rokah mladih, da aktivirajo romsko sceno na kulturnem področju, šoli. Kar hrabro naprej! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava