Od Večera pod češnjo do Festivala ekološke hrane

20.6.2018 | 09:40

Večer pod češnjo

Večer pod češnjo

Tradicionalni pohod

Tradicionalni pohod

Mitja Zupančič - predavatelj na Festivalu ekološke hrane

Mitja Zupančič - predavatelj na Festivalu ekološke hrane

Rojstni dan v Hermanovem brlogu

Rojstni dan v Hermanovem brlogu

V preteklem tednu smo v Kozjanskem parku izvedli številne zanimive dogodke:

ROJSTNI DAN V HERMANOVEM BRLOGU

V četrtek, 14. junija 2018 ob 18. uri smo v galerijskih prostorih gradu Podsreda odprli gostujočo razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje.

Na odprtju razstave smo spoznali, kako so rojstne dneve praznovali v preteklosti, s čim so se posladkali, kaj so se igrali, kakšna so bila vabila, s čim so obdarili slavljenca in še marsikaj zanimivega. Največja atrakcija na razstavi je torta velikanka, v katero lahko vstopimo in odkrijemo njene skrivnosti. Malčki iz vrtca Pikapolonica iz skupine SOVICE in učenci 5. razreda OŠ Bistrica ob Sotli so s svojim prisrčnim nastopom popestrili odprtje razstave.

Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2018.

TRINAJSTI VEČER POD ČEŠNJO

V petek, 15. junija 2018, ob 20. uri, na dvorišču uprave Kozjanskega parka, pod staro češnjo, v Podsredi, je kantavtor Andrej Černelč predstavil uglasbeno poezijo, ki je zbrana v pesniški zbirki POL-POL.

Andrej Černelč doma v Bistrici ob Sotli, je najmlajši od štirih bratov in prihaja iz umetniške družine. Že kot šestošolec je na natečaju Kozjanskega parka prejel prvo nagrado za svojo zgodbo Starka pod peskom. Kasneje, kot študent, je za kratke zgodbe prejel še dve nagradi; posebej izpostavljamo natečaj Sanjam zgodbo založbe Sanje.

Z glasbo se je začel resneje ukvarjati, ko je kot trinajstletnik dobil svojo prvo kitaro. Zelo hitro je začel pisati lastne pesmi in besedila zanje. Kantavtorske pesmi je pisal vse od takrat, toda do prvega javnega nastopa je trajalo še dolgo let – do 30. aprila 2014, ko je v bistriškem Klubu Metulj prvič nastopil kot solist.

Od takrat je odigral na desetine nastopov po vsej Sloveniji in izdal kratko ploščo Vzorci.

Andrej je že srednje šole sodeloval v celi vrsti rock bendov in glasbenih projektov, v katerih je pel, igral kitaro, bas ali bobne in sodeloval s svojim avtorskim prispevkom.

Vsako leto sodeluje tudi na Aškerčevem večeru, ki ga v Kozjanskem parku pripravljamo ob Prazniku kozjanskega jabolka.

Po izobrazbi je bibliotekar. Trenutno je odgovorni urednik Mariborskega radia Študent, že pa snuje nove glasbene podvige.

S pesnikom se je pogovarjala Irena Černelč.

POLETNA MUZEJSKA NOČ

Letos smo se pridružili vseslovenski akciji “Poletna muzejska noč”, ki je potekala na gradu Podsreda, v soboto, 16. junija, od 19. do 23. ure.

Najprej je bilo javno vodstvo, ko smo se sprehodili po gradu Podsreda.

Nato pa smo si v sklopu projekta Life Naturaviva pod grajskimi zvezdami ogledali dokumentarni film “Zadnji ledeni lovci”, ki sta ga posnela Jure Breceljnik in Rožle Bregar.

FESTIVAL EKOLOŠKE HRANE

V Kozjanskem parku smo v nedeljo, 17. junija 2018, od 10.00 do 16.00 ure, na gradu Podsreda, izvedli že 6. Festival ekološke hrane v podporo sonaravni in okolju prijazni pridelavi hrane.

Ekološko kmetijstvo predstavlja obliko in način kmetovanja, ki pridobiva vse večji pomen v slovenskem kmetijskem prostoru kot tudi v zavarovanem območju Kozjanskega parka. Ekološko kmetovanje pomembno prispeva k zagotavljanju javnih dobrin, ohranjanju kulturne kmetijske krajine, ohranjanju oziroma izboljšanju biotske raznovrstnosti, varstvu virov pitne vode in sploh varovanju celotnega okolja.

Število ekoloških kmetij oziroma pridelovalcev oz. predelovalcev v Sloveniji in na območju Kozjanskega parka iz leta v leto narašča. Na območju Kozjanskega parka je vključenih v ekološko kmetovanje okoli 60 kmetij, največ v občini Kozje, kar 41.

Let 2013 smo se prvič odločili, da v podporo ekološkemu kmetovanju, organiziramo Festival ekološke hrane. Festival ponuja ekološko tržnico, kjer se predstavljajo in prodajajo ekološko hrano ponudniki iz Kozjanskega parka kot tudi iz širšega zaledja, ter zanimiva predavanja o ekološki pridelavi in predelavi hrane.. ih ponudikov je beilo letos 29, od tega 2 osnovni šoli: OŠ Koprivnica in OŠ Lesično. Učenci so pripravili zanimive ekološke izdelke

Z letošnjim festivalom smo se pridružili svetovnemu dnevu čebel, saj je bila letošnja tema predavanj v renesančni dvorani gradu Podsreda vezana na pomen opraševalcev in biodiverzitete za prihodnost kmetijstva. Predavanja so bila naslednja:

Pozitivni odnos ekološkega kmetijstva do biodiverzitete (Mitja Zupančič. KGZS Celje);

Pestre združbe opraševalcev za zanesljivo predelavo hrane (dr. Danilo Bevk, Nacionalni institut za biologijo);

Širši pomen čebel za življenje ljudi (dr. Peter Kozmus, podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA);

Izginjajoči svet žuželk (Dušan Klenovšek, Kozjanski park);

Invazivke na poti (dr. Andreja Kavčič, Gozdarski institut).

Na slavnostnem odprtju festivala je plesala Folklorna skupina Kozje in igrala etno skupina Nojek.

Bogato gostinsko ponudbo z ekološkimi menuji je pripravila HIŠA VIN EMINO.

Zavod RS za varstvo narave je na gradu postavila razstavo o invazivnih tujerodnih vrstah.

Za naše najmlajše smo pripravili zanimivo delavnico s Hermanom Lisjakom z naslovom Klobuček za praznovanje.

Za ljubitelje pohodništva in narave smo v okviru festivala organizirali 13. TRADICIONALNI POHOD po Kozjanskem parku, kjer so sodelavci Kozjanskega parka razkrivali številne zanimivosti o naravi našega zavarovanega območja. Pohoda se je udeležilo okoli 30 ljudi.

Tatjana Kotnik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava