''Otrokom sveta'' - nova akcija Jureta Poglajna in Davida Zorka

26.3.2018 | 10:50

Brežičan Jure Poglajen in David Zorko (foto: arhiv)

Brežičan Jure Poglajen in David Zorko (foto: arhiv)

V petek je bila uradno predstavljena akcija “Otrokom sveta”, ki je namenjena zbiranju pomoči za begunske otroke na grškem otoku Lezbos. Akcijo sta zasnovala Jure Poglajen in David Zorko, vabilu k sodelovanju pri zbiranju finančnih prispevkov pa se je prijazno odzval tudi Boris Krabonja iz društva UP-ornik. Cilj je zbrati denarna sredstva za nakup 300 otroških vozičkov, ki jih bodo prejele družine z majhnimi otroki.

Jure Poglajen je ob predstavitvi ideje za to akcijo povedal: “Ko sem prvič bil na tem otoku avgusta leta 2015 sem spoznal domačinko Melindo McRostie. Melinda že destletje pomaga beguncem, ki prispejo na Lezbos. Je ustanoviteljica fundacije Starfish, s katero smo sodelovali pri vsakem zbiranju pomoči za begunce na tem otoku. 

Ko sem bral njen blog, me je presunilo, kako osnovno stvar potrebujejo te družine. Nekaj kar mi jemljemo za popolnoma samoumevnega. Kako pomembni so otroški vozički ugotovimo šele, če jih nimamo. Te družine so že tako ujete na otoku, brez vozičkov imajo le še manj svobode, sploh če je v družini več otrok ali gre za enostarševske družine. Brez vozička ne morejo iz begunskega centra na sprehod. Ne morejo po osnovnih nakupih. Veliko oviro jim predstavlja celo obisk zdravnika. Ne morejo imeti svobodnega življenja v že tako nesvobodni situaciji.”

Na novinarski konferenci so spregovorili še prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, redna profesorica za razvojno psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Boštjan Videmšek, novinar Dela in dr. Kozma Ahačič, Miša Molk, Nikolovski, dr. Svetlana Slapšak, Franco Juri, dr. Igor Šoltes in Luka Mesec, vsi tudi podporniki te akcije.

Boštjan Videmšek je orisal dogajanje okoli begunske krize v zadnjih letih in jo označil kot veliko človeško tragedijo, v kateri pa Evropa ni naredila dovolj za njeno reševanje. Po njegovem je begunsko vprašanje ključno vprašanje človečnosti v današnjem času.

Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja, je povedala, da je ob predstavitvi akcije najprej pomislila, da malčki in otroci prej potrebujejo kaj drugega, kot otroški voziček. A v spoznavnem in razvojnem smislu so otroški vozički mnogo več, kot le orodje za premikanje. Otroški voziček je nek mikro prostor, kjer se malček počuti varno, ki mu daje možnost in priložnost za spoznavanje in odkrivanje sveta okrog sebe, za vzpostavljanje socialnih odnosov.

Boris Krabonja iz Društva UP-ornik pa je zelo slikovito pojasnil, zakaj sodeluje pri tej akciji. Nakup otroškega vozička je ena prvih stvari, ki jo opravijo bodoči, novi starši, saj to prinaša občutek varnosti in sreče hkrati. Poudaril je svojo predanost in zavezanost pomagati ljudem, saj mu to velela njegova vest. Meni tudi, da lahko ljudje spreminjamo svet edino s solidarnostjo. Zaključil pa je z besedami: “Up je tisto, kar dajemo otrokom na Lezbosu, kar dajemo danes vsi, ki smo tukaj.”

Zbiranje denarnih sredstev poteka s pošiljanjem SMS “Upornik5” na 1919 ali neposrednim nakazilom na bančni račun DRUŠTVA UP-ornik. Sredstv a pa bomo zbirali tudi na dobrodelnem koncertu, ki ga pripravljamo v Mariboru, v petek, 4. maja 2018. Velja omeniti še, da se denarna sredstva zbirajo preko Društva UP-ornik, saj Ustanova Državljani sveta še ni dokončno ustanovljena.

Pri izbiri pravih vozičkov nam bo v pomoč članica naše ožje ekipe, ga. Špela, ki je po poklicu babica. Zaprosili smo begunski center Moria, da nam bo skupaj s fundacijo Starfish pomagal pri distribuciji tako velikega števila vozičkov. Želimo, da bo razdeljevanje urejeno, varno in da vozički pridejo v prave roke.

Jure Poglajen je zaključil z besedami: “Vesel sem, ker je kampanjo že sedaj podprlo veliko somišljenikov, nekaj od teh je danes tudi z nami. To nam daje vedeti, da je v Sloveniji še vedno prisotno veliko empatije, sočutja do pomoči potrebnih. Vi ste dokaz, da v naši državi še zdaleč ni zamrl čut za soljudi, ki so se znašli v stiski. Hvala vsej ekipi, ki veliko svojega prostega časa posveti tej kampanji. In hvala vsem ki so že darovali in tistim, ki še bodo, ter tako omogočili družinam z majhnimi otroki lažje in svobodneje bivanje v Evropski uniji.”

O poteku akcije bomo javnost sprotno obveščali preko profilov na družbenih omrežjih Facebook in Twitter in rednih sporočil za javnost.

B. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava