DL: Do lepe narave po udarnih jamah

16.9.2017 | 15:40

Folklorna skupina Stari trg ob Kolpi je obogatila kulturni program ob letošnjem krajevnem prazniku. (Foto: R. Butala)

Folklorna skupina Stari trg ob Kolpi je obogatila kulturni program ob letošnjem krajevnem prazniku. (Foto: R. Butala)

Predsednica KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala je v svojem nagovoru ob krajevnem prazniku med drugim povedala, da imajo v Poljanski dolini čudovito naravo, reko Kolpo, vendar imajo zelo slabe ceste. »Cestne povezave so v katastrofalnem stanju, tako cesta Črnomelj–Stari trg kot tudi po vaseh, udarnih jam je že preveč. Cesta, ki pelje v Radence in po kateri prihaja, hodi, kolesari vsak teden tudi ogromno mladih, se vdira, kamenje pada na njo. Upam, da se letos končno dokonča tudi makadamski odsek na državni cesti Stari trg–Vinica,« je dejala.

Opozorila je tudi na slabo vzdrževana vstopno-izstopna mesta za čolnarje, nevarna igrala za otroke. »Tudi o problemu parkiranja v Starem trgu se pogovarjamo že pet let in še vedno ni rešeno. O naravni vrednoti Peč in Korita ne bomo niti govorili. KP Kolpa ima reševanje te vrednote v planu že vrsto let, pa se ni še nikamor premaknilo.«

Ni bila samo kritična, v nadaljevanju je dejala, da so ponosni, da imajo v svoji sredi dobitnike Župančičevega priznanja, to je KTC Baričeva hiša, pa tudi da so člani njihovega kulturnega društva tako zagnani, sodelujejo namreč na kulturnih prireditvah v kraju, nastopajo v tujini, pridne so njihove članice ročnih del.

V ta konec Bele krajine zadnjih 15 let življenje prinaša Dom Radenci, ki deluje na prostoru nekdanje šole. Kot je povedal vodja tega doma Miro Košir, so v tem obdobju gostili skoraj 30 tisoč osnovnošolcev in več kot 44 tisoč tistih, ki so prišli v okviru programov različnih društev. »Sicer imamo pretežno naravoslovne programe, a se trudimo, da negujemo tudi našo kulturno dediščino. V Radencih imamo kar nekaj lepih starih hiš, pa sušilnico sadja, tudi vinograde, v katerih še lahko vidimo lesene kole. Našim gostom pokažemo, kako se izdeluje pisanice, naučimo jih plesati kolo, speči belokranjsko pogačo,« je našteval in dodal, da pomemben del njihovega programa predstavljajo tudi športne dejavnosti, kot je vožnja s kajaki in kanuji po Kolpi. Ko smo ga vprašali po načrtih, je povedal, da naj bi v kratkem uredili zunanjo učilnico ob hiši.

Ob krajevnem prazniku je zbrane nagovorila tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, v kulturnem programu pa so nastopili: Folklorna skupina Stari trg ob Kolpi, domači glasbenik Gorazd Križ in učenka OŠ Vodice, ki je bila tedaj s svojimi sošolci v CŠOD.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 8. junija 2017

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava