Erasmus + na OŠ Drska; vtisi čudoviti

24.5.2017 | 09:05

Erasmus + na OŠ Drska; vtisi čudoviti

V tednu od 15. do 19. maja smo na OŠ Drska kot zadnja partnerska šola v dvoletnem programu Erasmus + - Zadovoljstvo v vseživljenjskem učenju - Happyness in Lifelong Learning gostili učitelje in učence iz Nemčije, Portugalske, Danske, Grčije, Turčije in Velike Britanije. Dve leti, šest izmenjav, čez tisoč vključenih učencev in učiteljev ter 250 učencev na izmenjavi.

Program izmenjave so pripravili učitelji naše šole pod vodstvom koordinatoric Neve Bambič in Tine Murn. Učitelji in učenci so prisostvovali pouku, ogledali so si šolo, naše mesto, odšli so na ogled razstave v Dolenjskem muzeju. Na izlet smo jih odpeljali v prestolnico, na letalnico v Planico in v Kranjsko Goro. Pripravili smo piknik, ki so se ga udeležile tudi družine gostiteljice učencev, skupaj smo pekli piškote, razpravljali na mednarodnem otroškem parlamentu in plesali plese različnih držav na veselem šolskem dnevu. Na četrtkovi prireditvi Nagradimo uspeh, ki je tokrat združevala nagrajevanje naših najuspešnejših učencev in zaključek dvoletnega programa Erasmus +, je Neva Bambič, šolska koordinatorica, pojasnila, da sta oba dogodka povezana in se dopolnjujeta, saj smo lahko uspešni le pri delu, ki ga opravljamo radi – pa naj gre za šport, ustvarjanje, učenje, poučevanje ali karkoli drugega. Aleksandra Aleksandrova Oberstar, predstavnica staršev gostiteljev je razložila, kako so se v tem tednu učili drug od drugega in poudarila, da so gostje postali ambasadorji dežele, ki jih je sprejela z veliko ljubezni. Lisbeth Haugstrup, glavna koordinatorica projekta Erasmus + iz Danske pa je izrazila prepričanje, da vsi delimo iste vrednote ter smo uspeli skleniti doživljenjska prijateljstva po vsej Evropi in našli srečne prijatelje, ki bodo z nami stremeli k vseživljenjskemu učenju.

Pred odhodom smo učitelje in učence iz tujine povprašali po njihovih vtisih:

- Ana Raquel, Portugalska: Slovenija je zelo zelena in drugačna od Portugalske. Okus nekaterih jedi je podoben naši hrani. Vaš šolski sistem je boljši kot naš.

- Mariana de Oliviera, Portugalska: Rada sem v Sloveniji. Urnik in hrana sta različna. Imate prečudovito pokrajino.

- Gustavo, Portugalska: Všeč mi je raznolikost pokrajin in kristalno čista voda.

- João Francisco, Portugalska: Slovenija je izpolnila vsa pričakovanja. Je zelena, čista, organizirana. Slovenski jezik je težko razumeti.

- Albertina Maria, učiteljica, Portugalska: Imeli smo zelo lepo vreme in gostitelji so vse lepo organizirali. Ljudje so zelo prijazni. Občudovala sem gore in prvič v življenju sem videla sneg.

- Birgit Tröger, učiteljica, Nemčija: Imam zelo veliko zgodb za povedati, ko pridem domov. Na primer: na sprehodu po Novem mestu sem se izgubila. Gospo, ki je šla mimo sem vprašala, če bi me lahko usmerila nazaj do hotela. Namesto tega me je povabila, da prisedem v njen avto in me kar odpeljala nazaj v hotel. Vidim, da so Slovenci zelo prijazni.

- Afroditi Michalopoulou, učitelj, Grčija: Všeč mi je bilo gostoljubje, najbolj pa vaša narava. Kamorkoli pogledaš – vse je zeleno. Tukaj se počutim zelo mirno. To je zagotovo moje najljubše potovanje do sedaj.

Besedilo in fotografije: učitelji OŠ Drska

Galerija

_zz (1)
_zz (10)
_zz (11)
_zz (2)
_zz (3)
_zz (4)
_zz (5)
_zz (6)
_zz (7)
_zz (8)
_zz (9)
_zz

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava