DL: Portret tedna - Stane Bregar

26.11.2016 | 16:45

Stane Bregar

Stane Bregar

Ko bi bilo takih ljudi, kot je Stane Bregar iz Šentjerneja, več, bi bilo v Sloveniji drugače, kot je. Mirne duše mu lahko rečemo aktivni državljan. Je zaveden Slovenec in lokalpatriot, za ljudi skuša po svojih močeh narediti čim več dobrega. Vedno je poln idej in načrtov, ki pa jih zna tudi uresničiti - ker je priden in vztrajen. Brez njega v šentjernejski dolini marsičesa ne bi bilo, Šentjernej ne bi bil tako poznan tudi daleč naokrog. Zato bo letošnja občinska nagrada, ki jo bo prejel ob Jernejevem, prav gotovo prišla v prave roke.

Stane, ki je dopolnil 47 let, je na različnih področjih aktiven že od malih nog - ko se je vključil med tabornike, gasilce, rokometaše, ministrante … Kot sedemnajstletnik je začel prepevati v koledniški skupini Kralji iz Jutrove dežele, poje tudi v oktetu Šimelj in cerkvenem pevskem zboru. Prav spoštovanje in ohranjanje tradicije je bil glavni razlog za ustanovitev Kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus, katerega pobudnik in predsednik je. V sedemnajstih letih je društvo izpeljalo preko sto različnih kulturnih, etnoloških in drugih prireditev in projektov. Stane je pobudnik in nosilec projekta oblikovanja šentjernejske pasme perutnine. Mnogi ga poznajo po petelinjih dirkah, ki so brez primere doma in v svetu - z njimi je pred skoraj dvajsetimi leti začel kar na domačem dvorišču in letos bodo spet na programu Jernejevega. Sicer pa vsa leta sodeluje na petelinjih dirkah v Polzeli. Je tudi pobudnik prvega petelinjega skoka s padalom v tandemu z višine tisoč metrov! Stane je leta 2005 dal idejo za izdelavo maskote šentjernejskega petelina, po njegovi zaslugi replika Plečnikovega petelina stoji pred občinsko stavbo.

Stane je tudi pobudnik za postavitev Resslovega znamenja in replike originala Resslovega vijaka na mostu v Zameškem ter županove verige. Njegova je ideja za prevzem patronata društva Gallsu Bartholomaeus nad potomko najstarejše trte na svetu z Lenta v vinski gorici Vrbovce. Prste je imel vmes tudi, da je občina Šentjernej ob 15-letnici dobila svoj stol in Plečnikovo šahovsko garnituro.

Stane, po poklicu elektrotehnik, ki že 26 let dela kot tehnolog v valinaciji v novomeški tovarni zdravil Krka, stoji za svojimi prepričanji. Kot pravi, je bil »slaba vest« v občinskem svetu, ko je tri mandate kot občinski svetnik Nestrankarske liste - civilne družbe opozarjal na probleme občanov. Je kristjan in zaveden Slovenec. V začetku devetdesetih je v vojni za Slovenijo sodeloval v boju v Krakovskem gozdu. Ne preseneča, da je bil leta 2000 pobudnik praznovanja prve akademije ob dnevu državnosti v občini. A očitno s stanjem v naši državi ni najbolj zadovoljen, saj je ustanovni član Civilne družbe za pravično Slovenijo in pobudnik že tradicionalnega prižiganja plamena upanja za pravično Slovenijo. Aktiven je tudi v CI Za družino in pravice otrok.

Nič čudnega, saj mu prav družina pomeni največ. Tudi tu Stane izstopa iz slovenskega povprečja. Z ženo Veroniko, s katero bosta kmalu poročena četrt stoletja, sta ponosna starša kar sedmih otrok: Mihe, Gašperja, Davida, Marije, Nejca, Petra in Urške. Najstarejši ima 22 let, najmlajša je stara leto dni. Pri Bregarjevih je ljubezen doma. In prav v njej Stane črpa moč za vse svoje projekte, ki jih gotovo še ne bo zmanjkalo. In katera naloga mu zdaj, ko je posadil že kar nekaj dreves, ko ima že pet sinov, še ostane? Ja, postavitev Plečnikovega parlamenta in knjiga seveda! Naj vam prišepnemo, da zadnje omenjena že nastaja.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 25. avgusta 2016

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

27.11.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Jež 

Naredil veliko za občane nepomembnih stvari, za velike vsote občinskega denarja in za lastno samopromocijo . Drag balast .

27.11.2016Oceni joško 

Ježek kolk si pa ti naredu za narod, da lahko kritiziraš. A si sposoben za bilo kaj drugega, kot da kritiziraš po komentarjih ?!!

27.11.2016Oceni Jež 

Lej joško,nekaj pa že, a vsaj občinskega dnarja nisem zafučkal za povsem nepomembne stvari. Kaj misliš, da je bila kaprica okoli šentjernejske perutnine poceni? Tist stol , županska ketna , plečnikova šahovska garnitura, pa tist petelin pred občinsko stavbo so bili zastonj?? In kaj je pozitivnega občanom šentjernejske občine prinesel tisti skok s padalom? Razen mučenja že tako prestrašenega petelina? Dej no dej. Stanči je Stanči. Nič boljši , ne slabši od preostalih. V politiki le še eden, ki je pod mizo trgoval zdaj s pozicijo, zdaj z opozicijo. Kar mu je več neslo . Drago bi ga plačal le tisti, ki ga ne pozna .Ko bi bilo v Sloveniji še več takih, bi se še več denarja porabilo za traparije. Le nataliteta bi močno porasla, drugega pozitivnega rezultata pa ne bi bilo!

27.11.2016Oceni joško 

Jež ti si poln togote in verjetno ne prideš do izraza za to kar si do sedaj naredu. Nič ni zastonj, se pa vsaj kaj dogaja. Daj mi navedi nekaj primerov zadev, v katerih se v petelinjem mestu med sabo strinjate. Pa ne mi spet same togote pisat. Bo šlo ?

28.11.2016Oceni Jež 

joško za osebno hvalo mi je prav malo mar. Res, nič ni zastonj, ptav zato je potrebno z občinskimi cekini ravnat preudarno in jih porabljati za res potrebne projekte, ki bodo občanom v uporabno korist in ne samo zato, da se nekaj dogaja. S tem se strinja večina občanov. Le redki podpirajo razmetavanje denarja za nekoristne projekte , kot so brezvezni stol, nikomur koristna šahovska garnitura, pasma šentjernejske perutnine, dragi kipi petelina, županska veriga in podonbne afnarije. V tem smo si občani še kako enotni!! Vedno pa se najdejo posamezniki ali manjše skupine, ki pa take trapaste projekte podpirajo z občinskim denarjem - predvsem zaradi lastne samopromocije in nenazadnje tudi koristi. Sedaj pa ti povej, kaj imajo občani od tandemskega skoka s petelinom?? Zastonj ni bil, gotovo pa bi s tem denarjem lahko kupili kaj bolj koristnega. Recimo plačali šolsko malico za tiste otroke, katerih starši malice svojim otrokom ne zmorejo plačati. Stanko ima sedem otrok, ki jih z ženo ob zelo dobrih plačah lahko preživljata. Msrsi kdo v občini pa ima lahko le enega, pa mu malice ne zmore plačat. Kaj praviš, koliko malic bi lahko plačali z denarjem, ki je bil porabljen za pasmo šentjernejske kokoši?? Koliko s tistim , ki je šel za šah, ketno, odlitek petelina?? Pa malo pokukajva še v Skansen. Nastal je v režiji bregarjevega Gallus Batholomeus in na stroške občine. Danes pa ga za svoj račun trži posameznik. Za postavitev pri Pleterjah, je društvo moralo pridobiti privoljenje samostana. Danes ga kartuzija več ne želi v svoji bližini. Druga lokacija pa v občinskem OPNu ni predvidena. Razmišlja se o selitvi v drugo občino. A v tem primeru ne gre preprosto za nateg in stran vržen občinski denar??Kaj je Stanči kot dolgoletni koalicijski svetnik naredil, da temu ne bi bilo tako?? NIČ! Lej takole bom rekel : lahko je s tujim ku.cem po koprivah mlatit !

28.11.2016Oceni joško 

Jež, ti si preveč ženeš k srcu te malenkosti kot so stol, veriga, skok, šahovska garnitura in podobno. Boš nazadnje še zbolel. Ne bi vedu kaj imajo od skoka s petelinom ampak pravo bogastvo pa tudi ni blo porabljeno. Pleterski pa naj raje sebe pošlihtajo, če mene vprašaš. Tistih nekaj hišk da bi jih motilo ? ah bejž no, ne jim verjet. Vse je zelo odmaknjeno od celic, tako da jih pri kontemplaciji sploh ne more motit, če jo sploh še pravilno izvajajo. Mali Francoz je bil pred leti, vrhunski mojster v tem tudi v primeru, da je vse ropotalo okol njega-ga ni motilo, tile pa ne vem, želel bi da jim uspeva, sicer močno dvomim, če jih že to moti. Kar povejte jim to, če bodo še sitnarili. Pri tistih hišcah ne uprizarjate rok in metalik festivale :-) Pustite tako kot je, oni jih ne bodo šli premikat-pošlihtajo naj sebe ! Za vse te tvoje naštete zadeve, bi ti najbolje sam Stanko odgovoru, ampak odgovora verjetno dočakal ne boš. Mene pa vseeno še naprej zelo zanima tvoj odgovor na moje vprašanje: v katerih zadevah ste si pri odločitvah enotni ? Je sploh kaka taka zadeva ? Sklepam namreč, da si občinski svetnik, pa boš na to lahko meritorno odgovoril, sicer bi ti na to pereče vprašanje, Berto pomagal odgovorit. On je sigurno z vsem na tekočem :-)

28.11.2016Oceni Jež 

@ joško sej veš - zrno na zrno pogača, opeka na opeko- palača! Žal so stol in te traparije le delček tega, za kar se je zmetalo na deset, če ne na sto tisoče evrčkov. Očitno ne poznaš razmer v Šentjerneju in komentiraš bolj kot ne tako malo čez palec. Če bi bil malce bolje informiran bi vedel, da prav kartuzijani še danes ne marajo tistih dveh lesenjač in nekaj muzejskih gospodarskih poslopij v svoji bližini.Občinska oblast pa kar v nekaj mandatih ni bila sposobna zagotovit druge lokacije v občini , niti le te ni predvidela v prostorskih aktih. Je pa ta muzej na prostem nastal na pobudo Bregarjevega Gallus Bartholomeusa, na stroške občine Šentjernej seveda. Sedaj je v upravljanju zasebnega zavoda, ki pa ga spet - glej ga vraga - v glavnem financira kdo drug kot - Občina Šentjernej!! Stanko vem da ne bo odgovoril na očitke, pa to niti ni potrebno. Vsekakor pa niti Stanči niti kdo drug ne more empirično dakazat kašne koristi od teh traparij imajo občani. Ker jih ni!! Vsi, ki spremljamo dogajanja v občini o teh zadevah kar precej vemo. Velika večina občanov pa si je enotna, da gre za nepotrebno zapravljanje občinskega denarja!! , ki bi se moral porabiti za projekte, ki so v korist občanov in ne v korist in " slavo" posameznikov!! S tem stavkom sem odgovoril na zastavljeno vprašanje. Sicer sem ti podobno odgovoril že v prejšnjem komentarju, a če nočeš ali ne zmoreš razumeti, pač nočeš! Vsekakor pa napačno sklepaš, da sem kadar koli bil ali da sem član Občinskega sveta. Le kolikor se le da spremljam dogajanja in sem ter tja v vpoled zahtevam kak občiski dokumentali ali pa se ob pomembnih temah kot občan udeležujem sej Občinskega sveta. Občinski dokumenti pa so po zakonodaji javno dostopni vsakemu občanu neke občine, sejam pa lahko prisostvuje sleherni občan, a ne?? Jež deluje sam. Ni v nobeni stranki, nebenem civilnem združenju in tako ne podlega nobenemu pritisku levih, kaj šele desnih! Še manj pa za informacije prosi Bertota, ali kogar koli iz katere koli svetniške skupine! Tako je najbolje.Sem ter tja občinskim svetnikom ponudim kakšen za občane koristen predlog. Do sedaj je bil le malo kateri zavrnjen. Večino je OS v nekem sprejemljivem časovnem obdobju potrdil in so večinoma že realizirani. Ne bom našteval katere, ker res nimam potrebe po lastni slavi in samopromociji ! Kot jo izvajata Stanči ali pa Berto in nekoč Hudoklin ... Ne gre mi za nabiranje političnih pik. Ker jih prav nič ne rabim!!Nimam političnih ambicij ;-))!

29.11.2016Oceni joško 

V redu Jež. Potem ste si ENOTNI, da gre pri občinarjih na splošno, za NEPOTREBNO ZAPRAVLJANJE OBČINSKEGA DENARJA. Upajmo, da kdo od njih to bere ! Bodi vesel, da gre za zneske zaradi katerih občina ne bo bankrotirala, saj imate gospodarstvenika za župana. Ne sekiraj in ne ženi si vse to preveč k srcu, da ne zboliš. Pazi nase. Dosti dobrih in uresničenih predlogov, zdravja in zadovoljstva v življenju ti želim.

29.11.2016Oceni Jež 

joško hvala za lepe želje, pa nikar preveč ne skrbi zame. Sem polnoleten in zdrav kot dren. Nekako mi hočeš podtakniti, " da gre pri občinarjih na splošno, za NEPOTREBNO ZAPRAVLJANJE OBČINSKEGA DENARJA". Jaz ne govorim na splošno, temveč o konkretnih z dokumenti izkazanih primerih!!! Bi si pa želel, da kdo iz sedanje zasedbe OS prebere moje komentarje, da ne bodo ponavljali napak prejšnjih sklicev.Vse naštete Stančijeve " pridobitve" od kur, pa do kurjega tandema so se zgodile v prejšnjih sklicih, pod bivšim županom!! In za kvelitetnejše življenje občanov nimajo prav nobenega pomena!!! Stran zmetan denar, ki pa niti ni tako majhen kot se zdi. Za vsaj 10.000 šolskih malic po ceni 7€ je stal le delček Stančijevih " pridobitev" !!!! Reciva, da bi za ta denar vse leto povsem brezplačno malicalo kar 680 učencev OŠ Šentjernej,. Če pa ceno malice oceniva na 5€ , pa popolnoma vsi, pa še malo bi ostalo!! Toda za traparije je porabljeno mnogo več!! Če je to zate drobiž, potem že moraš ležat v miljonih :-))! Kot sem že rekel : zrno na zrno pogača, opeka na opeko palača. Naj bodo zneski za traparije še tako majni, se za njih v šoli lahko brezplačno naje marsikateri reven otrok. Ne pa da mora rdeči križ fehtat tiste štruce kruha in ga z nekaj sočutnimi osnovnošolčki prodajat pred Sparom. Da bodo najrevnejši otroci v šoli vsaj nekajkrat brezplačno malicali. Če si ob tem ravnodušen, potem pač nisi človek!! Za konec : ne komentiraj zadev, ki jih niti približno ne poznaš in jih kot občan neke sosednje občine ne moreš in nimaš pravice preveriti!

29.11.2016Oceni joško 

Brezupno ... :-)) Jež, ti samo uživaj v naivnosti in kalkuliranju, če si tako želiš. Lahko bi bil pa vesel, da nekdo sploh na lep način se tu prepisuje s tabo, ostali tvoji občani ti niti tega ne privoščijo. Očitno te poznajo in se smejejo. Mogoče imajo celo prav. Oni že vedo.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava