Medkulturnost nas bogati

18.2.2016 | 08:20

Medkulturnost nas bogati

V četrtek, 4. 2. 2016, smo na OŠ Drska v počastitev državnega praznika pripravili kulturni dan z naslovom Medkulturnost nas bogati. Osnovna šola Drska ima vizijo biti šola, odprta za znanje, ki razvija čut do okolja, krepi osebnostno rast in sprejema drugačnost. Ker učenci in zaposleni na šoli ne želimo, da so to le besede, ki obležijo na papirju, pač pa jih želimo vnesti v vsakdanji utrip šolskega dela, smo na kulturnem dnevu posebno pozornost namenili povezovanju šole z lokalno skupnostjo in različnimi društvi v bližnjem in širšem okolju.

Vrata naše šole, ki nosi tudi naziv kulturna šola, smo odprli Društvu za razvijanje prostovoljnega dela, RIC-u, Romskemu društvu Romano Veseli, Srbskemu društvu, predstavnikom Bosne in Hercegovine, predstavnikom Kosova ter staršem naših učencem, ki so bili aktivni pri vodenju različnih delavnic. Na šoli smo gostili več kot 20 zunanjih sodelavcev.

Cilji kulturnega dneva so bili:

- sprejemanje drugačnosti

- medkulturnost na šoli

- šola, povezana z okoljem

- uspešno povezovanje šole, staršev, učencev je pogoj za razvijanje vrednot pri učencih

- spoštovanje slovenske tradicije in tradicije drugih kultur.

V delavnicah so učenci od 1. do 9. razreda spoznavali, kako biti strpen do drugačnosti, spoznavali so kulturne raznolikosti in da so razlike med spoli kulturno pogojene, preizkusili so se v konstruktivnem reševanju konfliktov (RIC).

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je pripravilo delavnice na temo predstavitev držav, od koder prihajajo naši učenci, predstavitev Srbskega društva, učenci so spoznavali Bosno v pesmi in besedi, širili so spoznanja o albanski kulturi in se preizkusili v albanskih plesih.

Za učence naše šole je bilo zelo zanimivo sodelovanje z Romskim društvom Romano Veseli, ki je predstavilo projekt Eko-etno moda. Učenci so lahko v delavnici pokazali ročne spretnosti pri izdelovanju rož in zapestnic iz rabljenega blaga.

Zelo razgibano je bilo delo učencev 2. razreda, saj so razredničarke na kulturni dan povabile starše ali stare starše drugošolcev, ki prihajajo iz različnih držav, in sicer iz Srbije - Vojvodine, Bosne in Hercegovine, Nizozemske. Učencem so predstavili svojo kulturo, prebrali so pravljico ali pesmico v maternem jeziku, otroke so pogostili s slaščicami, značilnimi za posamezno državo. Državo Španijo je v svojem jeziku s pomočjo pravljice in risanega filma predstavil učitelj naše šole Jose Fernandez Moyano. Zanimivo je bilo tudi srečanje s policistom, ki je učence seznanil z delom policistov ob srečanju z begunci. V pogovoru je poudaril predvsem strpnost do drugačnih kultur in narodnosti.

V kuharski delavnici je "zadišalo" po tradicionalnih slovenskih jedeh, ki so jih pripravljali učenci 6.a, 7. b in 5. b z učiteljicama Jožico Simončič in Jožico Muhič.

Slovenske tradicionalne jedi so bile predstavljene na večerni kulturni prireditvi za KS Drska z naslovom Podobe našega kraja. V bogatem in ustvarjalnem kulturnem programu so se predstavili Mladinski pevski zbor z zborovodkinjo Diano Dronjak, otroška folklorna skupina pod mentorstvom učiteljice Mojce Mežik, recitatorji pod mentorstvom učiteljice Natalije Novak. Dobro obiskano večerno prireditev so zelo navdušili devetošolci Brina Recelj, Urban Badovinac, Lovro Bukovec in Žiga Hrastar, ki so presenetili s priredbo pesmi Grem domov v Novo mesto novomeške skupine Rudolfovo.

MNENJA UČENCEV o KD na PREDMETNI STOPNJI – MEDKULTURNOST NAS BOGATI

V četrtek, 4. 2. 2016, smo imeli zanimiv kulturni dan, na katerem smo se v delavnicah pogovarjali o reševanju konfliktov, pa tudi o različnih kulturah.

Jakob Rauh, 9. a

Danes je bil odličen dan, saj sem se veliko naučil. Poslušali smo zanimivo predavanje o odnosih med spoloma. Dan je bil poučen in zabaven.

Leonard Živković, 9. a

Bilo je zanimivo poslušati predavatelja Dejana Sotirova, ki nam je predstavil razlike kulturne med spoloma, pa tudi kako rešujemo konflikte. Zdaj vem, kako moram reševati konflikte s starši in z bratcem.

Eva Rajer, 9. a

Današnji dan mi je bil všeč. Bilo je poučno, novo in zanimivo. Lahko bi imeli še več takih dni.

Žiga Hrastar, 9. a

Predavatelj nam je na zanimiv način predstavil različna stališča glede kulturnih razlik med spoloma. Druga delavnica - o konstruktivnem reševanju konfliktov je bila manj zanimiva, saj nisem izvedela nič novega.

Tia Primc, 9. a

Današnji dan je bil poučen in zanimiv, želim si še kdaj takšen kulturni dan.

Nejc Smrekar, 9. b

Na kulturnem dnevu smo veliko novega izvedeli o romski kulturi. Izvedeli smo, kakšni so predsodki do romske kulture in Romov. V drugem delu smo iz blaga izdelovali rože in zapestnice.

Tija Struhar, 8. b

V delavnici države se predstavijo je bilo zanimivo in zabavno. Veliko novega smo se naučili. Države Bosno, Albanijo, Srbijo, Hrvaško smo spoznavali preko igre. Igra z zastavami držav je bila zelo zanimiva, v delavnicah smo morali tudi raziskovati.

Učenci 7. b in 7. a - Jona, Lucija, Jelena, Armin

V delavnici smo spoznavali pravljice in risanke držav EU, potem smo izdelovali plakate. V delavnici je bilo zabavno, saj smo bili lahko sproščeni.

Mark Laban Gričar, 7. b

V delavnici Srbsko društvo se predstavi sem spoznal srbsko kulturo. Lahko sem igral na boben, kar mi je bilo zelo všeč.

Aljaž Turk, 6. b

V delavnici Srbsko društvo se predstavi smo plesali narodne plese, poskusili hrano, značilno za Srbijo, in spoznali značilnosti pisave in države.

Maks Vidmar Konda, 6. b

V delavnici Srbsko društvo se predstavi so bivši učenci naše šole predstavili Srbijo. Plesali smo kolo, jedli njihove značilne jedi ter pomerjali srbsko narodno nošo ter igrali na boben.

Tim Karlič, 7. b

Bil sem v dveh delavnicah, Srbsko društvo se predstavi in risanke držav EU. Današnji dan mi je bil zelo zabaven in poučen, se že zelo veselim naslednjega .

Gašper Verstovšek, 8. a

Všeč mi je bilo, ko smo plesali in so nam pokazali srbske črke.

Boji Kovačič, 6. b

V romski delavnici smo izdelovali amulete. Spoznali smo, da lahko veliko stvari izdelaš iz že rabljenih stvari.

Lea Danev in kiara Pavlin, 7. b

Bilo je zelo zanimivo spoznavati nove kulture. Obiskovali smo delavnice in fotografirali. To je bilo super, saj smo lahko videli delo v različnih delavnicah.

Fotografi: Kristjan Voglar, Ema Lotrič, Veronika Sadek

Izreden kulturni dan. Pohvale obema izvajalcema, Srbskemu društvu in Habibe Smajlović, ki je predstavila Bosno. Zelo so se potrudili s svojo predstavitvijo, tako »teoretično« (zgodovina in kultura držav) kot »praktično« (glasba, ples, kulinarika). Učenci v skupni so z zanimanjem poslušali, postavljali veliko vprašanj, brez zadržkov so se takoj vključili v ples ali v petje bosanske pesmi.

Učiteljica Zdenka Cimermančič Šafar

Učenci so sodelovali v pogovoru, slišali smo njihova mnenja in zaključili s tem, da ne glede na raznolikost kultur smo v bistvu vsi enaki. Dejan Sotirov, izvajalec delavnice RIC

Lidija Skube

Galerija

_z (1)
_z (2)
_z (3)
_z

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava