DL: Uspeh podjetja Dulc - Prihranki energije in brez emisij

23.3.2015 | 14:50

Matej Dulc (Foto: L. M.)

Matej Dulc (Foto: L. M.)

Medgeneracijski izobraževalni center Nova Gorica

Medgeneracijski izobraževalni center Nova Gorica

Da so dolenjska podjetja inovativna in prodorna tudi zunaj lokalnega okolja, dokazujejo v podjetju Dulc. Z energetsko najučinkovitejšim sistemom v Evropi, imenovanim Solinterra, so se izkazali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici. Na javnem razpisu so kandidirali z novo tehnologijo, bili izbrani in tako poskrbeli za strojne inštalacije na stavbi, ki so jih dali v najem. Center že deluje od lanskega februarja, uradno pa so ga predali namenu pred kratkim. Zadovoljni so vsi, tako investitor kot uporabnik, saj že opažajo velike prihranke pri energiji, kar je tudi glavni namen sistema Solinterra.

Dulčevi, ki se že vrsto let ukvarjajo s strojnimi inštalacijami in razvojem energetsko učinkovitih ogrevalno-hladilnih sistemov, so ta sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, ki izkorišča sončno in zemeljsko toploto, nadgradili. Postavili so že nekaj ničenergijskih stanovanjskih hiš po Sloveniji, eno tudi zase, a Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici je prvi večji objekt, kjer je izkoristek še boljši. Kot pravi direktor podjetja Matej Dulc, je tako zato, ker večja stavba potrebuje zelo veliko energije, sistem Solinterra pa omogoča zelo velike energetske prihranke, saj v največji meri izkorišča sončno in zemeljsko energijo. Vsa sončna energija se poleti shranjuje pod objektom v energetske zemeljske zalogovnike toplote, pozimi pa se izkorišča neposredno za aktiviranje betonske mase, kjer so v jedra betonov vgradili okrog 35 kilometrov cevi. V objekt so vgradili tudi konvektorje, ki služijo za ogrevanje ali hlajenje objekta, samo za pokrivanje »konic«. Brezplačna sončna energija se uporabi še za vzdrževanje aktivnega ovoja, ki preprečuje, da bi se zunanje stene ohladile. Če se zid ne ohladi, potem dodatno ogrevanje ni potrebno. V sistemu Solinterra je upoštevano tudi ogrevanje sanitarne vode, pa hlajenje in prezračevanje objekta.

Kot pravi Dulc, je investicija res okrog 40 odst. dražja od običajne, »a z najboljšimi vgrajenimi inštalacijami in napravami smo poskrbeli za čim nižje stroške. V novogoriškem primeru se je investicija z našim sistemom zvišala za štiristo tisoč evrov, a prihranki energije so še višji, kot smo jih predvideli, to je več kot 80 tisoč evrov letno. Pa je treba vedeti, da letošnje leto ni bilo najbolj sončno. Ogrevanje dela pet tisoč kvadratnih metrov velikega objekta pokrivamo le s soncem, razlika potrebne dodatne energije se pokrije z vgrajeno toplotno črpalko voda/ voda.« Še pove, da se bo investicija namesto v predvidenih sedmih letih povrnila v petih. Vsak sončen dan v Novi Gorici zadostuje za dva dni ogrevanja. Verjetno se bo v  prihodnosti objekt s sončno energijo pokrival kar 95-odstotno! Za hlajenje se izkorišča energija podtalne vode in celotni objekt se hladi samo s pomočjo energije podtalnice. To je najcenejši vir hlajenja.

V stavbi imajo vgrajenih okrog tristo raznih tipal in senzorjev, tako da sproti in na daljavo spremljajo vse temperature, porabo energije itd. Sistem, ki je v tem primeru najbolj izpopolnjen, spremljajo in ga seveda nameravajo še izpopolnjevati.

Podjetje Dulc je družinsko podjetje. Pred več kot petintridesetimi leti ga je vzpostavil oče Jože, uspešno pa ga nadaljujeta oba sinova: strojni inženir Matej z Renato ter strojni tehnik Robert, ki je vodja proizvodnje. V podjetju, ki danes daje kruh 14 delavcem, je bila vseskozi zaposlena tudi mama Nežka.

Prednosti sistema Solinterra je torej veliko: sončna in zemeljska energija sta brezplačni, ekološko neoporečni in brez emisij CO2, sistem omogoča energetsko neodvisnost, kar danes ni nepomembno, tudi vzdrževanje je poceni. Odločitev je seveda na  strani posameznika. Kot ugotavlja Matej Dulc, veliko ljudi dvomi o takih novostih, a tudi Slovenija na tem področju zelo zaostaja za tujino. Evropska zakonodaja že zdaj zapoveduje, da morajo biti vsi javni objekti do leta 2018 ničenergijski, vsi drugi pa do leta 2020. To bomo zelo težko dosegli, Slovenija za te spremembe tudi nima dovolj izšolanega kadra, ni pravilnikov ... Na tem področju bi morala izobraziti vsaj deset tisoč delavcev: od projektantov od izvajalcev, strojnikov ...

A v podjetju Dulc v sistemu Solinterra vidijo prihodnost. »Stremimo k razvoju sistema naprej, s to tehnologijo želimo prodreti tudi v tujino,« pravi direktor podjetja. Ukvarjajo se tudi z lastno proizvodnjo — izdelujejo gibljive cevi za prezračevanje, dimnike in dušilce zvokov, so distributerji toplozračnih sončnih kolektorjev Solarventi, montažnega materiala Leifeld.

Članek je bil objavljen v 53. številki Dolenjskega lista, 31. decembra 2014

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava