DL: Povprečnost premalo za preživetje

16.2.2014 | 14:30

Direktor Mark Stemberger je predstavil nekaj zanimivih izdelkov, ki jih izdelujejo bodisi v Tomplastu, kjer delajo predvsem za avtomobilsko industrijo, ali v Unitplastu, kjer nastajajo izdelki za neavtomobilsko proizvodnjo. Na fotografiji je s sodelavko Alenko in strešnim oknom. (Foto: M. B.-J.)

Direktor Mark Stemberger je predstavil nekaj zanimivih izdelkov, ki jih izdelujejo bodisi v Tomplastu, kjer delajo predvsem za avtomobilsko industrijo, ali v Unitplastu, kjer nastajajo izdelki za neavtomobilsko proizvodnjo. Na fotografiji je s sodelavko Alenko in strešnim oknom. (Foto: M. B.-J.)

Med dobitniki občinskih plaket, ki so jih podelili na osrednji slovesnosti ob semiškem občinskem prazniku, je bilo tudi podjetje Unitplast iz Semiča. Podjetje je leta 1996 ustanovil Srečko Pust, leta 2008 pa ga je prevzelo podjetje Tomplast z Mirne.

Direktor obeh podjetij Mark Stemberger je na nedavnem srečanju semiške županje Polone Kambič z gospodarstveniki predstavil obe podjetji in način njihovega uspešnega dela. Na Mirni je zdaj zaposlenih okrog 110 ljudi, v Semiču pa 90, medtem ko jih je bilo v semiškem podjetju ob Stembergerjevem prevzemu pred petimi leti 40. Poglavitna dejavnost podjetja je predelava termoplastov s tehnologijo brizganja (tudi s plinom in 2K-tehnologijo), ročna in strojna montaža, dodelava s pomožnimi tehnologijami, kot so ultrazvočno varjenje, tiskanje tampo, nanašanje tesnilnih mas in podobno ter priprava celotnega projekta od ideje do končnega izdelka.

Kot je poudaril Stemberger, v Sloveniji predelamo največ plastike na prebivalca na svetu, kar pomeni, da je konkurenca velika. Njegovi podjetji pa sta v jugovzhodnem delu Slovenije med večjimi. Njihove izdelke uporabljajo v avtomobilski in prikoličarski industriji, elektroindustriji ter pri izdelavi bele tehnike. 85 odst. izdelkov izvažajo po vsem svetu, v Sloveniji pa jih prodajajo podjetjem in ne končnemu kupcu. Marsikateri izdelek pa tudi v Semiču izdelujejo edini na svetu.

»Povprečnost danes ni več dovolj za preživetje, celo odličnost je komaj še zadostna. Zato moramo biti izjemni. Predvsem pa zanesljivi, kar pomeni, da moramo pravočasno in dobro opraviti delo, in hitri, kar nam uspe s posebno metodo projektnega menedžmenta, ki smo ga razvili. Iščemo produkte z visoko dodano vrednostjo in imamo tehnologijo, tako da delamo drugače kot drugi, ki bodisi nočejo, ne morejo ali ne znajo,« je dejal Stemberger, ki je izpostavil, kako pomembno je, da imajo različne kupce, ne le avtomobilsko industrijo in Ikeo. Prav v sodelovanju z zadnjo so se marsikaj naučili. Medtem ko bodo letos prodali za okrog 30 milijonov evrov izdelkov, so jih nekdaj že za 34 milijonov evrov na leto. Od leta 2008 do 2010 so poslovali veliko z Ikeo, s katero pa se je promet zmanjšal za skoraj 17 milijonov evrov. »Zato smo pred tremi leti sami začeli prodajati. Problem slovenskih proizvajalcev je prav v tem, da imajo velikega kupca ali dva, na katere so preveč pripeti. Sami pa ne znajo prodajati svojih izdelkov, ker se zaradi tega, ker bi prevečkrat slišali ´ne´, za prodajo niti ne odločajo,« je prepričan Stemberger.

Zelo pa je bil kritičen do razpisov v okviru Pokolpja, čeprav je bil Unitplast dvakrat uspešen pri pridobivanju denarja. »A izkušnje so negativne in grenke. Uradniki objavijo razpise, ki so ponižujoči. Poleg tega od začetka do konca razpisa prihaja tudi do sprememb, ki pa uradnikov ne zanimajo,« je bil kritičen in prepričan, da je pri razpisih preveč birokracije.

Kot rečeno, je Unitplast dobil semiško plaketo za redno zaposlovanje, saj je eden redkih zaposlovalcev v semiški občini, in za spoštovanje zaposlenih. V obrazložitvi so med drugim zapisali, da podjetje odlikujejo kakovost, izkušnje, znanje, zanesljivost in fleksibilnost, kar nadgrajujejo z inovativnostjo, izobraževanjem zaposlenih in vse večjo kakovostjo. S tem pa podjetje tudi vztrajno raste.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista, 30. oktobra 2013

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

16.2.2014Oceni ANDREJA 

Mark , nisi več direktor !!! Le zakaj ????????????

17.2.2014Oceni lujz 

Ja, ko ga ne zna skuuupooo bi ga platio.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava