Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči bo maja v Metliki

27.4.2024 | 09:50

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

V organizaciji Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Metlika, občine Metlika in Uprave RS za zaščito in reševanje, izpostave Novo mesto, bo v soboto, 11. maja 2024, med 8.30 in 13.00 uro v Metliki  XXVIII. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite. Na preverjanju bo sodelovalo do 12 ekip prve pomoči, njihovi člani pa bodo morali oskrbeti najmanj 16 poškodb ponesrečencev v različnih nesrečah, ki nas lahko prizadenejo ob naravnih in drugih nesrečah. Tekmovanje se bo pričelo pred gasilskim domom v Metliki, potekalo pa bo v mestu Metlika. Poleg tekmovalnega dela bo pred gasilskim domom Metlika organiziran tudi spremljevalni program: preventivni programi Rdečega križa Metlika, Centra za krepitev zdravja ZD Metlika in NIJZ Novo mesto.

»V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati. In sploh ni težko, saj vsakodnevno vidimo, da se tega lahko naučijo tudi otroci! Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 70 % srčnih zastojev zgodi doma«

Naj bodo ekipe dober vzgled širši družbi s tem ,da se jim bodo v prihodnosti pridružile tudi nove ekipe in da bi prva pomoč postala sestavni del splošne izobrazbe in da bo vse več željnih ljudi pridobiti ta znanja in jih tudi pokazati drugim predvsem pa je treba vedeti vlagamo zase.

Ogled tekmovanja, učnih delavnic, meritev, predstavitev in ob zaključku razglasitev rezultatov so namenjeni čim večjemu številu obiskovalcev z namenom pridobivanja novega znanja, predvsem pa postopkov ukrepanja, ko do nesreče ali nenadnega obolenja pride.

S svojo prisotnostjo boste podprli in motivirali tekmovalce- prostovoljce ekip prve pomoči, med katerimi bosta tudi dve ekipi iz Metlike.

Lepo vabljeni!

Zalka Klemenčič, sekretarka Rdečega križa Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava