DL: Skrb za starejše - Tri leta Mojega šoferja

3.3.2023 | 13:45

Polona Kambič: »Število uporabnikov raste, kar pomeni, da se je projekt dobro prijel.« (Foto: M. G.)

Polona Kambič: »Število uporabnikov raste, kar pomeni, da se je projekt dobro prijel.« (Foto: M. G.)

S primeri dobre prakse iz drugih občin do lastnega projekta – Velika pomoč društva upokojencev – Nekateri so se spoznali med vožnjo

Tudi v občini Semič želi veliko občanov jesen življenja preživeti doma, zato iz občinskega proračuna od junija 2020 subvencionirajo socialnovarstveno storitev pomoč na domu, ki jo izvaja Dom starejših občanov Črnomelj. Še leto prej pa so za starejše občane, upokojence in invalide, ki nimajo lastnega avtomobila in ne morejo uporabljati javnega prevoza, trikrat na teden, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih, zagotovili brezplačno storitev Moj šofer. Gre za deloma inovativen projekt, ki so si ga zamislili v občinski upravi.

»Primerjali smo organizacijo izvajanja teh prevozov po drugih občinah, ki so seveda vezani na proračunske stroške. Sklenili smo, da bomo ubrali svojo pot, in ta se je po treh letih pokazala kot najbolj praktična, kar je na nedavnem zahvalnem srečanju pritrdilo tudi devet prostovoljnih voznikov, članov društva upokojencev. Delo pa je preglednejše, kot če bi imeli organizatorja prevozov od drugod,« pravi županja mag. Polona Kambič.

Spomnila je, da je takoj v začetku upokojenka brez zadržkov prevzela koordinacijo klicev za pomoč, sledila sta izbor voznikov in postavljanje logistične podpore za projekt. Telefonska linija se je kmalu začela »pregrevati«, to je bil znak, da se je inovacija dobro prijela, nekaterim uporabnikom pa se je tako tudi ponudila priložnost, da se bolje spoznajo.

Sprva so prevoze opravljali s starim občinskim službenim avtomobilom (občina zagotavlja brezhibnost vozila in stroške za gorivo), a mu je počasi začelo jemati sapo, zato so na pobudo skupine občanov v okviru participativnega proračuna kupili nov avtomobil. Vozniki so, kakor je razvidno iz povratnih informacij, ki jih dobijo na občini, vedno prijazni do sopotnikov, ti pa se včasih odpravijo tudi do bolnišnice v Novem mestu, pa po uradih, na pokopališče, v trgovino in podobno.

»V naši občini je okoli 500 upokojencev, ki živijo v skoraj vseh 47 vaseh, tistih, ki uporabljajo storitev, pa je čedalje več. To pomeni, da se je Moj šofer med uporabniki dobro prijel,« je še povedala županja.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 5.  januarja 2023

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava