December v metliškem RK - Božiček za en dan, Tretja generacija in brezplačna kosila

7.12.2022 | 12:10

December v metliškem RK - Božiček za en dan, Tretja generacija in brezplačna kosila
December v metliškem RK - Božiček za en dan, Tretja generacija in brezplačna kosila

Božiček za en dan - obdaritev otrok: Letošnja bo že enajsta zapored in zaradi vseh nepredvidljivih razmer in izzivov morda še toliko bolj pomembna. Stiska je velika in je marsikje povsem nepričakovano potrkala na vrata. Zato poskrbimo, da bodo vsaj prihajajoči prazniki čim bolj brezskrbni.

Akcija Božiček za en dan je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za projektom stoji Zavod 364 in skupina posameznikov ter veliko število prostovoljcev po zbirnih mestih.

Rdeči križ Metlika je k akciji Božiček za en dan pristopil pred desetimi leti. Do danes smo s pomočjo omenjene akcije razveselili 1800 otrok. Obdarili bomo tudi starejše občane, stare do 80 let. Letos tretjič pa smo bili tudi zbirno mesto za Božičkova darila. Darila smo zbirali od ponedeljka, 14.11.2022, do 30.11.2022, vsak dan med 7.00- 15.00 uro v stavbi gasilskega doma Metlika, kjer je sedež RK Metlika. Obiskalo nas je 50 Božičkov. V Metliki pa bomo preko omenjene akcije letos razveselili 205 otrok in 40 starejših občanov, za prevzem darila bodo dobili obvestilo. V akciji sodeluje 15 prostovoljcev RK Metlika. Božički in prostovoljci - iskrena in velika HVALA za vaša dobra dela.

Kosilo v decembru: gre za novo akcijo, ki jo izvajamo letos že tretje leto. Akcija zajema dovoz brezplačnega toplega obroka za ljudi, ki jih je življenje potisnilo na rob. Kosilo bodo ob isti uri prejemali vsak dan v mesecu decembru. Naj bo mesec december poln lepih želja in topline tudi za tiste, ki so se zaradi težkega položaja vsemu lepemu odpovedali. V akciji je zajetih 16 oseb, katerim bomo vse dni v decembru dostavili 336 kosil, od tega je  150 kosil donacija, 186 kosil pa bo plačal Rdeči križ Metlika iz sklada Stopimo skupaj. Kosilo bodo vsak dan dostavili prostovoljci Rdečega križa Metlika, avto za dovoz pa nam zagotavlja občina Metlika. Kosila bodo donirali: Hotel Bela krajina Metlika, Picerija Pild Metlika, OŠ Metlika, Vrtec Metlika, OŠ Podzemelj, Gostilna Budački Metlika, Dom starejših občanov Metlika in gostišče Veselič Podzemelj.

Tretja generacija: gre za tradicionalen program obiskov, pomoči, srečanj in podobnega, ki je namenjen starejšim občanom. Oblikujemo mrežo uporabnikov stalne in občasne pomoči. Pomoč je odvisna od trenutne stiske in težave, oblika pomoči pa je prilagojena glede na dejanske potrebe posameznika. Osnovni cilj je zmanjševanje socialne izključenosti. Program se bo izvajal cel december, med 10.12. – 23.12, sodelovalo bo 35 prostovoljcev Rdečega križa Metlika.

Vsako leto pred novim letom obiščemo starejše občane, stare 80 let in več z namenom, da niso pozabljeni, s pogovorom jim polepšamo in popestrimo vsakdan. Obiskali jih bomo okoli 560. Pripravljamo pa tudi novoletne čestitke za vse oskrbovance obeh enot Doma starejših občanov - le teh je do 180. Pri izvedbi programa nam pomagaj: občina Metlika, Krka d.d. Novo mesto, Akrapovič d.d. Ivančna Gorica, CGP D.D. Novo mesto, Repromat d.o.o. Metlika, Evrostroj d.o.o. Metlika, Beti d.d. Metlika, Status d.o.o Metlika, KZ d.o.o. Metlika

Letošnji praznični december bo zagotovo poseben. Prinaša nam nove draginje in izzive, kar pa ne pomeni, da ne moremo sebi in drugemu narediti dobrega razpoloženja, ki smo ga bili vajeni prejšnja leta. Dobri možje smo lahko tudi mi in se z majhno pozornostjo lahko spomnimo na otroke, starejše … in imamo vsi lepe praznike.

Hvala občini Metlika in vsem donatorjem za materialno in finančno pomoč ter prostovoljcem.

Bodimo humani in pomislimo na šibke in ranljive skupine. Ostanimo zdravi.

OZ RK Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava