DL: Inflacija in prihranki - Najslabše je imeti denar doma

6.12.2022 | 12:20

Kam s prihranki v času inflacije in negotovih razmer? (Foto: arhiv DL)

Kam s prihranki v času inflacije in negotovih razmer? (Foto: arhiv DL)

Enoznačnega odgovora na vprašanje, kam s prihranki v času inflacije, ni – Nasvet odvisen od številnih dejavnikov – Potreben je dober finančni načrt

V naši največji banki, Novi Ljubljanski banki, v tem trenutku nimajo pripravljenih nekih splošnih nasvetov varčevalcem o tem, kam s prihranki v času zdajšnje krize. V tako negotovih razmerah, kakršnim smo priča, je svetovanje, kam naj ljudje vložijo prihranke, zelo nehvaležno, pravi Mojca Strojan iz službe za komuniciranje NLB, predvsem pa, kot pravi, ni enoznačnega odgovora na vprašanje, kam s prihranki v času inflacije.

»Večinoma vsi pričakujejo odgovor, da se bodo obrestne mere na depozitih povišale in da bodo za varčevanje dobili približno toliko, kot morajo plačati za posojila. Vendar žal niti približno ne bo tako,« pravi Mojca Strojan. Varčevanje v banki, ki se že dolgo več ne izplača, velja namreč za najmanj tvegano. Za varne naložbe sicer tudi še vedno veljajo nepremičnine, za katere je prav zdaj slišati, da jih veliko kupujejo za investicijske naložbe, in sicer z gotovino, od nekdaj pa so veljale za varne in donosne tudi naložbe v zlato in druge plemenite kovine.

ODVISNO OD ŠTEVILNIH DEJAVNIKOV

Možnosti za varčevanje je še veliko, od nakupa delnic, obveznic, varčevanja v skladih do zavarovanj in kriptovalut. Nasvet finančnih svetovalcev, kam vložiti prihranke, da nam jih inflacija ne bo požrla, pa ne samo, da nam ne more zagotoviti, da ne bomo ob prihranke oz. del njih, ampak tudi ni enak za vse. Odvisen je namreč, kot pravi sogovornica, od številnih dejavnikov.

»Sposobnosti ljudi so zelo različne, zato je najboljše, da se posvetujejo v enoti,« pravi. Za nekoga je 30 tisoč evrov prihrankov veliko, za koga drugega pa je ta znesek zanemarljiv. Nekateri želijo samo, da se njihovim prihrankom ohrani vrednost, drugi hočejo več. Zato Mojca Strojan svetuje obisk v poslovalnici in pogovor o ciljih in željah. Pomembno je, kot pravi, da tisti, ki bi rad prihranek nekam vložil, najprej sam razmisli, v kakšnem položaju je in kaj mu ta položaj omogoča. »Če ima nekdo denimo nepremičnino, v kateri živi, se mu lahko vsak trenutek zgodi, če se ogreva na plin, da plina ne bo. Zato bo najprej moral spremeniti način ogrevanja, za kar pa bo moral vzeti nekaj od privarčevanega denarja,« pravi. To pomeni, nadaljuje, da če ima nekdo privarčevanih denimo 30 tisoč evrov, si bo moral od tega še nekaj pustiti ravno za takšne nepredvidene dogodke, o katerih pa mora razmišljati, preden se odloči nekam vložiti privarčevani denar.

Poleg tega, koliko sredstev ima in kaj želi z njimi doseči, je nasvet o naložbah, kot pojasnjuje sogovornica, odvisen tudi od starosti imetnika prihrankov, njegovega zdravstvenega stanja, preskrbljenosti. »Za starejše je morda primerno tudi kakšno zavarovanje ali kombinacija zavarovanja in skladov,« pravi in dodaja, da pri njih sicer ne prodajajo zlata, da pa nekateri v kriznih časih kupujejo tudi zlato, ker menijo, da bodo s tem obdržali vrednost prihrankov.

TVEGANJE

»Razmere so zelo negotove in spremenljive, po drugi strani pa je tudi imeti denar doma lahko tvegano,« pravi. Tako doma kot v banki bo denar izgubljal vrednost, je pa boljše, pravi Mojca Strojan, da ga imaš v banki, saj je tam vsaj varen. »Najslabše je imeti denar doma,« pravi in dodaja, da je najvarnejši depozit. Je pa res, da so glede na inflacijo in tudi kreditne obrestne mere, ki se dvigajo, obrestne mere za depozite zelo nizke, zato večina v tem trenutku o tej možnosti varčevanja ne razmišlja.

FINANČNI NAČRT

Vsaka naložba prinaša tveganje, da bo to čim manjše, je treba narediti dober finančni načrt. Investiranje na kratek rok je v trenutni situaciji nepredvidljivih razmer, višje inflacije in višanja obrestnih mer, zaradi česar se denimo danes ne izplača vzeti kredita, da bi kupili nepremičnino kot naložbo, lahko zelo nepredvidljivo. Treba je razmišljati dolgoročno, saj so se, kot pravijo nekateri finančni strokovnjaki, vlaganja v težkih, izzivov polnih časih za obdobje pet let in več večinoma izkazala za nadpovprečno uspešna.

Investitorjem trenutno priporočajo konservativen pristop in razpršen portfelj kot najboljši model za zaščito prihrankov. Najprivlačnejša izbira so globalno razpršene delniške naložbe s kombinacijo obvezniških naložb in naložb v instrumente denarnega trga. Delniške naložbe namreč ponujajo delno zaščito pred inflacijo, obvezniške naložbe pa skupaj z instrumenti denarnega trga zmanjšujejo tveganje v portfelju.

PERIODIČNO INVESTIRANJE

Tudi v negotovih časih je, kot poudarjajo nekateri finančni svetovalci, smiselno vlagati, a je še posebej pomembno, da so naložbe periodične, razpršene, globalne, dolgoročne, strateške. Priporočajo periodično investiranje, in sicer v širši spekter dejavnosti, ki so ključne za vsakodnevno življenje.

Vsekakor je del denarja, kot pravijo, smiselno varčevati in vlagati razpršeno v različne naložbe, raznovrstne proizvode, podjetja, dejavnosti in države. Pred odločitvijo, kam, kako in za koliko časa, pa se je dobro posvetovati s finančnim strokovnjakom, s katerim se je treba pogovoriti ne le o načinu, ročnosti in obsegu investiranja, ampak tudi o tveganju.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 20. oktobra 2022

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava