DL: Desetletje umetniške izkušnje - Imamo odlično publiko

9.11.2022 | 10:00

Drugi oder prepričljivo na odru. (Foto: Arhiv KD Drugi oder)

Drugi oder prepričljivo na odru. (Foto: Arhiv KD Drugi oder)

Če je koronski čas začasno ustavil ljubiteljska kulturna društva, jim ne more izbrisati njihove zgodovine. S takim zadoščenjem se Kulturno društvo Drugi oder Brežice ozira na svojih deset let, o katerih kratko pravi: Širimo in dvigujemo kulturno zavest v občini Brežice in širše v Posavju.

Z odlično ekipo mlajših in starejših članov, pravi njegova predsednica Mojca Florjanič, je društvu uspel preboj v uprizoritveni umetnosti. Med dogodki so tudi gledališke predstave izpod peresa članov društva, ki očitno zavzeto išče teme in besedila, ki bi zadosti vznemirila igralce in občinstvo. Nazadnje je želelo podstaviti na oder Predsednikovo norost Jureta Godlerja, a je gledališčnike ustavila korona. Toda, kot pravijo v društvu, to predstavo bodo gotovo uprizorili. Očitno se ne upehajo prav hitro, kar kaže tudi njihova predstava Ženske, ki je doživela šest ponovitev v Brežicah, z njo pa so dvakrat nastopili v Kostanjevici na Krki in enkrat v Sevnici.

Drugi oder, katerega člani med drugim povezujejo nekatere javne prireditve, med njimi tudi osrednje občinske, je med letoma 2014 in 2019 organiziralo Maj v mestu Brežice, v okviru katerega so se učenci iz osnovnih šol v brežiški občini, gostovali so tudi otroci iz Krškega, kot pevci predstavili na zabaven in tudi tekmovalen način. To je bilo v predkoronskem času, epidemija pa je tej in drugim zamislim in dogodkom vzela veliko energije. A kljub koronskim časom je društvo v letu 2021 celo izdalo pesniško zbirko njegove predsednice, že omenjene Mojce Florjanič, z naslovom OSvetJe.

»Vsa kulturna društva v občini delajo odlično že leta. Vsem gre pohvala, posebej v tem pokoronskem času, ko tudi sama vidim, koliko energije je potrebne, da se društvo vzpostavlja nazaj in dobiva pravi ustvarjalni polet,« pogleda z Drugega odra Mojca Florjanič na celotno lokalno ljubiteljsko kulturno sceno.

Desetletnica in Drugi oder dopuščata matematično razlago. Pri obletnici gre seveda za seštevek let. »Pri imenu društva smo izhajali iz tega, da je v Brežicah obstajal oder starih gledališčnikov, ki je bil zelo dejaven. Člani so vadili v 'ciglani', opekarni, v Brezini v Brežicah. Nas je Simona Rožman Strnad, koordinatorka brežiške območne izpostave JSKD, zelo spodbujala k oživitvi odra. In tako smo se povezali in pozimi leta 2012 v zaodrju Doma kulture Brežice ustanovili Kulturno društvo Drugi oder. Tisto takrat je bil prvi oder, zdaj smo prišli drugi in temu odru zdaj rekli drug, Drugi oder,« pojasnjuje predsednica.

Drugi oder v drugih časih želi uvajati tudi druge, drugačne uprizoritvene prakse. Toda ali so Brežice sprejemljive za odrske pristope, ki niso čisto običajni? Mojca Florjanič odgovarja: »Nikoli ne smemo podcenjevati občinstva. Občinstvo želi več, želi novo. Majhnost mesta ne pomeni, da v njem ne živi ravno tako zahtevno občinstvo kot v Ljubljani in Mariboru. Imamo odlično občinstvo v Brežicah in v vsej regiji Posavje. Odzivi so bili zmeraj samo pozitivni. In namen Kulturnega društva Drugi oder je tudi v prihodnje držati doseženo raven, jo še dvigovati in tako nagrajevati odlično občinstvo.«

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista 15. septembra 2022

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava