DL: Srečanje nekdanjih škocjanskih sošolcev

9.9.2022 | 13:00

DL: Srečanje nekdanjih škocjanskih sošolcev

Moralo bi se zgoditi že kaj izjemnega, da sošolci generacije 1947 ne bi praznovali 60. obletnice končanja osnovne šole. Kot pred petimi leti smo se tudi letos sredi junija zbrali na kmečkem turizmu Kapler v Zavinku in v veselem razpoloženju obujali spomine na prelepo mladost, ko smo obiskovali še osemletko.

V prvi razred osnovne šole smo začeli hoditi davnega leta 1954, več kot 50 nas je bilo takrat v razredu, in jo končali leta 1962. Tistih časov ni mogoče primerjati z današnjimi, ki so tako polni potrebnega in še bolj nepotrebnega potrošnega obilja. To so bili povojni časi, ko je bilo veliko pomanjkanje na vrhuncu, zato smo bili tudi kdaj lačni in se ni moglo zgoditi, da bi bila, tako kot danes, hrana kdaj zavržena. Ravno zaradi te nepopisne razlike med tedaj in danes je bilo naše srečanje še bolj doživeto in polno lepih spominov.

Skromnost in veliko pomanjkanje pa sta nam dala priložnost, da smo srečo in duhovnost našli v vsakdanjih drobnih stvareh. Tedaj so bile pri vsaki hiši domače živali, zato smo v pašni sezoni vsak dan pasli krave in se na paši tudi igrali, doma pa pomagali staršem pri kmečkih opravilih in tako nevede pridobivali delovne navade. Starši so nas spodbujali k odgovornosti za dobro učenje v šoli in tudi k vestnemu opravljanju kmečkega dela doma. Vsepovsod smo hodili peš, večinoma bosi, ni bilo prevoznih sredstev, kolo je bilo že pravo razkošje. Prvi rabljeni avtomobili so se pojavili šele več let kasneje, ko smo bili že odrasli. Večino kmečkih del smo opravljali ročno, ni bilo traktorjev in strojev. Kljub pomanjkanju materialnih dobrin pa smo živeli lepo in bili srečni.

Večer je minil zelo hitro ob pogovoru, obujanju spominov, na koncu pa smo si obljubili, da se čez pet let zagotovo spet snidemo.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 28. julija 2022

Jože Krašna

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava