Okusi poletja: ''Narabutajte'' koruzo in jo specite na odprtem ognju
13.8.2022 | 18:00
Te dni se je na poljih že začela spreminjati v zlate odtenke. Ali veste, da je koruza, čeprav jo najbrž pogosteje uporabljamo v predelani obliki, prav sveža oziroma v storžih še kako okusna in zdrava?
Čeprav se v kmetijstvu koruza prideluje predvsem, da z njo nahranijo živino in – sicer le redko – iz njenih stebel in listov naredijo steljo, gre vendarle za kulturno rastlino s plodovi, ki vsebujejo številne vitamine, beljakovine, ogromno kalija in karotenoide, torej govorimo o izjemno zdravem in polnovrednem živilu.
Vir vitaminov in vlaknin
V poletnih mesecih, ko so njena zrna še mehka in mlečna, je slastna in zabavna poslastica predvsem za otroke, ki jo, včasih tudi »narabutano«, lahko sami očistijo, nataknejo na lesene palice in spečejo na odprtem ognju. A ne pozabimo, da je odlična tudi kuhana. Skodelica sladke rumene koruze vsebuje 143 kalorij, pet gramov beljakovin, kar devet odstotkov priporočene dnevne vrednosti kalija, kolikor ga je sicer tudi v manjši banani, vitamin B ter štiri grame vlaknin, kar je 16 odstotkov priporočene dnevne vrednosti. Naj omenimo, da gre v tem primeru za probiotike, ki spodbujajo razvoj koristnih bakterij. Med karotenoidi pa prevladujeta lutein in zeaksantin, ki koristita vidu in preprečujeta razvoj sive mrene. Poudariti velja, da koruza ne vsebuje glutena, zato je primerna za ljudi, ki trpijo za glutensko intoleranco.
Sladka koruzna juha
Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 3 krompirji, 4 surove koruze, 200 ml mleka, 100 ml kisle smetane, sol, poper, timijan, majaron, lovorov list.
Priprava: Koruzo olupimo, odstranimo laske in jo pokuhamo v slanem kropu. Olupimo tudi krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi, v katero smo dodali lovorov list. Ko je koruza kuhana, jo vzamemo iz vode in previdno oluščimo s storža. Sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju. Dodamo koruzo in kuhan krompir s tekočino. Po okusu začinimo še s timijanom in majaronom ter zavremo ter pustimo 15 minut, da začimbe sprostijo aromo. Po potrebi solimo, popramo in dodamo mleko. Odstavimo z ognja in juho po želji spasiramo. Postrežemo z žličko kisle smetane.
M. K.; Svet24
Umrl je harmonikar Jože Avbar
FranciD: Hvala ti za lepe melodije, počivaj v...
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
Poroka na prvi pogled: Špela Gornik srečna z Borutom Peterlinom
pon, 29.4.2024
Idealno živilo za shujševalne diete (+recepti)
sre, 1.5.2024
Umrl je harmonikar Jože Avbar
čet, 2.5.2024
FOTO: Pohod po medvedovih stopinjah 2024
tor, 30.4.2024
Recept: Jogurtovo pecivo s sadjem
ned, 28.4.2024