Okusi poletja: ''Narabutajte'' koruzo in jo specite na odprtem ognju
13.8.2022 | 18:00
Te dni se je na poljih že začela spreminjati v zlate odtenke. Ali veste, da je koruza, čeprav jo najbrž pogosteje uporabljamo v predelani obliki, prav sveža oziroma v storžih še kako okusna in zdrava?
Čeprav se v kmetijstvu koruza prideluje predvsem, da z njo nahranijo živino in – sicer le redko – iz njenih stebel in listov naredijo steljo, gre vendarle za kulturno rastlino s plodovi, ki vsebujejo številne vitamine, beljakovine, ogromno kalija in karotenoide, torej govorimo o izjemno zdravem in polnovrednem živilu.
Vir vitaminov in vlaknin
V poletnih mesecih, ko so njena zrna še mehka in mlečna, je slastna in zabavna poslastica predvsem za otroke, ki jo, včasih tudi »narabutano«, lahko sami očistijo, nataknejo na lesene palice in spečejo na odprtem ognju. A ne pozabimo, da je odlična tudi kuhana. Skodelica sladke rumene koruze vsebuje 143 kalorij, pet gramov beljakovin, kar devet odstotkov priporočene dnevne vrednosti kalija, kolikor ga je sicer tudi v manjši banani, vitamin B ter štiri grame vlaknin, kar je 16 odstotkov priporočene dnevne vrednosti. Naj omenimo, da gre v tem primeru za probiotike, ki spodbujajo razvoj koristnih bakterij. Med karotenoidi pa prevladujeta lutein in zeaksantin, ki koristita vidu in preprečujeta razvoj sive mrene. Poudariti velja, da koruza ne vsebuje glutena, zato je primerna za ljudi, ki trpijo za glutensko intoleranco.
Sladka koruzna juha
Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 3 krompirji, 4 surove koruze, 200 ml mleka, 100 ml kisle smetane, sol, poper, timijan, majaron, lovorov list.
Priprava: Koruzo olupimo, odstranimo laske in jo pokuhamo v slanem kropu. Olupimo tudi krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi, v katero smo dodali lovorov list. Ko je koruza kuhana, jo vzamemo iz vode in previdno oluščimo s storža. Sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju. Dodamo koruzo in kuhan krompir s tekočino. Po okusu začinimo še s timijanom in majaronom ter zavremo ter pustimo 15 minut, da začimbe sprostijo aromo. Po potrebi solimo, popramo in dodamo mleko. Odstavimo z ognja in juho po želji spasiramo. Postrežemo z žličko kisle smetane.
M. K.; Svet24
Na novi lokaciji zabrnele kamere šova...
FranciD: Že nešteto let enak šov, prepir,...
Potepuški psi tudi po Ragovem in Jakčevi;...
Jožko: "Doog chaser" napravico (cca 15€), je...
DL: Kdaj ukinjen dvosmerni promet na...
miha: Tole je pa čudovita ideja. Kar...
Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za...
Jožko: Malo "plavega cukra" v okrogli...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
Zbrali smo se prvič po 55 letih
sre, 15.5.2024
DL: Agroservis - Upoštevali pripombe krajanov
sre, 15.5.2024
DL: Portret tedna - Janez Selak
tor, 14.5.2024
MePZ Revoz: Hvala, Cvetka
čet, 16.5.2024
Potepuški psi tudi po Ragovem in Jakčevi; ubili že nekaj mačk
pon, 13.5.2024