''Lažje je kritizirati, kot pa dobro skuhati'' (Ivan Ivačič, kuharski mojster)
2.7.2022 | 10:40
V četrtek, 30. junija 2022, je v Galeriji Zgornji trg Šentjur potekalo odprtje gostujoče razstave Posavskega muzeja Brežice »Lažje je kritizirati, kot pa dobro skuhati« (Ivan Ivačič, kuharski mojster). Posavski muzej Brežice je pri projektu s skupnim imenom Ivan Ivačič, prva slovenska kuharska zvezda sodeloval z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, območna izpostava Šentjur in Razvojno agencijo Kozjansko.
Posavski muzej Brežice je pripravil spletno odprtje prve razstave – Posavske muzejske vitrine v nedeljo, 28. marca 2021, na dan 100. obletnice rojstva mojstra Ivana Ivačiča. V letu 2021 je Peter Ivačič, sin mojstra Ivačiča, Posavskemu muzeju Brežice podaril večje število očetovih predmetov, ki so deloma na ogled v Posavskem muzeju Brežice, deloma jih v muzeju postavijo na ogled na gostujočih razstavah. Gostovali so že v Muzejih radovljiške občine, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani in trenutno v Galeriji Zgornji trg v Šentjurju. Razstavo bogatijo tudi mojstrove kuharske oddaje iz arhiva RTV Slovenija. Gradivo so prispevali tudi mojstrova hči Barbara Ivačič ter prijatelji Ivana Ivačiča iz družin Jazbec iz Sevnice in Šoba iz rojstnih Zdol ter Valvasorjeva knjižnica Krško.
Razstavo Posavskega muzeja odlično dopolnjujejo fotografije Andreje Martinović, ki je znane Šentjurčane ujela v objektiv pri pripravi jedi po Ivačičevih receptih. Fotografije so na ogled tudi v Kuharskem zvezku, ki so ga izdali ob tej priložnosti.
Odprtje sta odlično začinili glasbena skupina Šent trio in Šolski center Šentjur, ki je pripravil pokušino jedi po recepturah mojstra Ivačiča.
Razstava bo na ogled v Galeriji Zgornji trg Šentjur do 31. 7. 2022.
Kratek življenjepis:
Ivan Ivačič se je 28. 3. 1921 rodil na Zdolah pri Krškem kot prvi od petih otrok. Ljubezen do kuhanja mu je bila položena v zibelko, saj je mati zelo dobro pekla peciva. Pot ga je zanesla v Zagreb, kjer se je šolal na tamkajšnji srednji gostinski šoli za kuharje, leta 1955 je opravil še strokovni izpit za kuharja in tri leta pozneje pridobil še naziv mojster kuharstva in kulinarike. Po vojni je nabiral kuharske izkušnje v različnih slovenskih krajih: v Dobrni, Rogaški Slatini, ljubljanskem hotelu Bellevue, na Pohorju in bil tri leta šef kuhinje v hotelu Kazina na Jezerskem. Pogosto je za predsednika takratne Jugoslavije Josipa Broza – Tita in najrazličnejše obiske državnikov kuhal na Brdu pri Kranju in Brionih. Na Gostinskem šolskem centru v Ljubljani, kjer je poučeval strokovne predmete, je vzgojil vrsto dobrih kuharjev. V 60-ih in 70-ih letih je sodeloval pri razvijanju tehnologij za proizvodnjo živil v različnih podjetjih, večkrat odšel v tujino na izobraževanja (v podjetji Tuborg in Heinz) ter sodeloval pri nastajanju jušne kocke Argo in majoneze Thomy. Od leta 1960 so njegov šarm, iznajdljivost, smisel za humor in kuharsko znanje spoznavale tudi slovenske gospodinje in njihovi možje pred TV-zasloni. Na TV Ljubljana je do 1975 snemal tematske kuharske oddaje, kjer je kuhal v živo. Leta 1965 je izdal prvo kuharsko knjigo, ki je do danes izšla že v enajstih različnih natisih in dopolnjenih izdajah.
Pripravila: Mihaela Kovačič, zgodovinarka; Posavski muzej Brežice
Na novi lokaciji zabrnele kamere šova...
FranciD: Že nešteto let enak šov, prepir,...
Potepuški psi tudi po Ragovem in Jakčevi;...
Jožko: "Doog chaser" napravico (cca 15€), je...
DL: Kdaj ukinjen dvosmerni promet na...
miha: Tole je pa čudovita ideja. Kar...
Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za...
Jožko: Malo "plavega cukra" v okrogli...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
Zbrali smo se prvič po 55 letih
sre, 15.5.2024
DL: Agroservis - Upoštevali pripombe krajanov
sre, 15.5.2024
DL: Portret tedna - Janez Selak
tor, 14.5.2024
Potepuški psi tudi po Ragovem in Jakčevi; ubili že nekaj mačk
pon, 13.5.2024
MePZ Revoz: Hvala, Cvetka
čet, 16.5.2024