Pohod Dolenjske podružnice multiple skleroze: Povsod je lepo, doma je najlepše

27.5.2022 | 12:50

Pri skulpturi Leona Štuklja

Pri skulpturi Leona Štuklja

Pred Mestno hišo

Pred Mestno hišo

Zbiranje

Zbiranje

Poznamo večje kraje v naši podružnici? Verjetno bi bilo pritrdilnih odgovorov malo, zato smo se odločili, da se jih bomo ogledali. V sklopu Tedna MS, zaradi velikosti podružnice, ne bo mogoče obiskati vseh krajev naenkrat. Se bomo pa večkrat imeli lepo.

Najprej je prišlo na vrsto Novo mesto.

Zbrali smo se na parkirišču Kandija in se napotili proti centru mesta. Pri Kandijskem mostu, na desnem bregu reke Krke, nas je pozdravila skulptura tamkajšnjega rojaka in častnega občana, olimpionika Leona Štuklja na krogih.

Preko Kandijskega mostu, ki prečka reko Krko v 75 m dolgem loku, nas je pot vodila na prenovljen Glavni trg. Površine so dostopne vsem uporabnikom, tudi gibalno oviranim. Postali smo pred Mestno hišo – Rotovžem, kjer sta doprsna kipa pisatelja Janeza Trdine in pesnika Dragotina Ketteja, ki sta preživela del življenja v Novem mestu. Poleg je tudi Kettejev vodnjak. Na robu vodnjaka so vklesani verzi Kettejeve pesmi Na trgu.

Pot smo nadaljevali mimo Novega trga in Kulturnega centra Janeza Trdine do naše zadnje postojanke – Picerija Oljka v Planetu Tuš. Tu smo naše srečanje zaključili. Zadovoljni, da nam je uspelo priti na cilj brez dežja.

To je le del Novega mesta. Še bo treba priti, toda najprej bo treba »pokukati« še v Belo Krajino in Posavje.

Anita Hočevar
Dolenjska podružnica MS

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava