DL: Cesta Mirna Peč - Vrhovo - Postopoma do prenove

17.3.2022 | 11:00

Mirna Peč

Mirna Peč

Širitev ene glavnih občinskih cest v mirnopeški občini razdeljena na več faz in več let – Ocena stroška rekonstrukcije se približuje milijonu evrov – Brez sofinanciranja

V Mirni Peči so se po končanih velikih naložbah v šolstvo in vodooskrbo v tem mandatu posvetili cestam. Občinski svet je konec leta 2019 opredelil prioritete pri prepotrebnem obnavljanju dotrajanih občinskih cest. Kot ena najnujnejših je tudi širitev ceste na relaciji Mirna Peč–Malenska vas–Goriška vas–Vrhovo v dolžini 2,8 kilometra.

»Promet na tej cesti, ki vodi iz središča občine čez omenjena naselja in naprej prek Prečne v zahodni, industrijski del sosednje občine Novo mesto, se vseskozi povečuje. Odsek ceste, ki ga bo občina razširila in preplastila, poteka po ravnini; na cesti so hitrosti vozil velike, obstoječa širina vozišča pa ne omogoča normalnega srečevanja vozil. Cesta je namreč široka le štiri metre,« je stanje orisal Andrej Kastelic iz občinske uprave.

Že v letu 2020 je občina naročila izdelavo geodetskega posnetka in projektne zasnove, ki naj bi opredelila osnovno rešitev širitve ceste, način preplastitve in ureditev odvodnjavanja meteornih voda. Ob pripravi zasnove pa so se pokazale številne dodatne potrebe: podaljšanje pločnika pri Mirni Peči in gradnja novega v Malenske vasi, kjer bo treba zagotoviti tudi umirjanje prometa; projektu je treba dodati še prenovo najbolj poškodovane priključne ceste proti Rogovili v dolžini 550 metrov; zagotoviti je treba souporabo vozišča in označiti pasova za kolesarje na celotni trasi od Mirna Peči do Vrhovega; nujno je pridobiti mnenja nosilcev urejanja prostora in upravljavcev infrastrukture … »Da bi lahko vse to vključili v investicijo, je bilo treba izdelati projekt za izvedbo. Lani smo zato izvedli javni razpis, na katerem smo za izdelovalca izbrali biro Studio Vizij iz Novega mesta,« je pojasnil Kastelic.

Številne rešitve so tako že znane: novo vozišče bo široko 5,50 m (s souporabo dvostranskih pasov za kolesarje), odvodnjavanje bo urejeno v smeri pokopališča in Malega Vrha pa tudi proti reki Temenica, za umirjanje prometa v Malenski vas bo poskrbljeno z dvigom križišča v središču vasi ter ustreznimi grbinami na začetku in koncu naselja. »Podatke o predvidenih posegih na zasebna zemljišča bo občina pridobila v naslednjih tednih in temu bo sledilo pridobivanje potrebnih soglasij. Z novimi vsebinami se dviguje tudi ocena stroška, ki se približuje vrednosti enega milijona evrov. Tudi zato bomo investicijo razdelili na več faz in jo izvedli v več letih,« je povedal Andrej Kastelic.

Dodal je, da za zaključek projekta potrebujejo še odgovora na dve vprašanji, in sicer: ali je mogoče cesto razširiti tudi pod Goriško vasjo, kjer širino omejujeta skalnati breg in reka Temenica, ter kako v območju ceste opredeliti prostor za verjetno širitev kanalizacijskega omrežja občine. »Predvidevamo, da bo projektiranje končano kmalu ter da bomo po zagotovitvi potrebnih zemljišč še letos pripravili javni razpis in izbrali izvajalca gradnje. To bo za občino najdaljši cestni odsek, ki ga bo urejala izključno z lastnim denarjem iz občinskega proračuna,« je še poudaril.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 3. februarja 2022

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava