DL: Namakanje potrebovala le zelenjava

4.8.2021 | 10:00

Kalce–Naklo se ne boji sušnih mesecev. (foto: P. Perc)

Kalce–Naklo se ne boji sušnih mesecev. (foto: P. Perc)

Na območju krške občine deluje namakalni sistem Kalce–Naklo, za katerega je bila v okviru nacionalnega projekta za namakanje leta 1998 izdelana študija za 260 hektarjev neto namakalnih površin. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je odločilo, da bo gradnja sistema potekala v treh fazah.

Prva faza, katere investitor je bila Kmečka zadruga Kostanjevica na Krki, je bila financirana tudi s sredstvi države in proračuna Občine Krško. Prva faza namakalnega sistema je v uporabi od leta 2006 in zajema 110 hektarjev namakalnih površin oziroma 3,5 km skupne dolžine cevi. Sistem je bil v lasti države do leta 2012, nato pa je bil s pogodbo predan v last Občine Krško.

Druga faza namakalnega sistema Kalce–Naklo je nadgradnja prve in temelji na ohranitvi obstoječega črpališča (voda za namakanje se v celoti črpa iz reke Krke). Projekt gradnje druge faze, ki zajema 155 hektarjev namakalnih površin oziroma devet kilometrov cevi, je potekal od leta 2008 pa vse do konca avgusta leta 2014, ko je bila naložba končana. Zajema območje 305 parcel. Skupna predvidena poraba vode na celotnih 265 hektarjih prve in druge faze namakalnega sistema je ocenjena na 220 l/s, in sicer v obdobju med marcem in oktobrom. Obe fazi imata skupno črpališče in transformatorsko postajo. Sistem, za katerega vodna pravica oziroma dovoljenje velja do leta 2040, omogoča kapljično namakanje za kmetijsko proizvodnjo zelenjave, jagodičevja, poljščin in trsnih cepljenk. Namakalni sistem deluje nemoteno in zagotavlja oskrbo z vodo na celotnem območju v času potreb po namakanju kmetijskih zemljišč.

Večji del se namaka s sistemom za kapljično namakanje, nekaj pa z rolomati. Na cevovoda namakalnega sistema Kalce–Naklo I. faza v skupni dolžini 3.100 m je priključenih 49 hidrantov, na Kalce–Naklo II. faza v skupni dolžini 9012 m pa 84 hidrantov. »Na splošno je stanje črpališča, hidrantov, zasunov, zračnikov in blatnikov dobro,« pravi Andrej Sluga, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na krški občini. Krški občinski svet je na zadnji seji sprejel program vzdrževanja namakalnega sistema, da se zagotovi oskrbo z vodo v času potreb po namakanju kmetijskih zemljišč. Vrednost rednih vzdrževanih del za leto 2021 po pogodbi znaša 6.785 evrov. Sredstva za delovanje namakalnega sistema so načrtovana v proračunu občine. Prihodki bodo zagotovljeni iz nadomestila, ki jih plačujejo uporabniki namakalnega sistema na podlagi pogodbenega razmerja.

V letu 2020 je bilo namakanje aktualno od marca in do sredine novembra. Zaradi kolobarjenja, večjega števila dni z dežjem in zajetnih padavin je bilo lani namakanih manj površin kot v letu 2019. Potrebe po vodi in namakanju so bile tako le na posevkih zelenjave.

V letu 2020 je bilo podpisanih 10 pogodb, od tega je namakalni sistem koristilo 10 uporabnikov, ki so opravljali namakanje s koriščenjem 35 vodomerov. Namakalo se je okoli 118 ha kmetijskih površin. Sistem je v dobrem stanju. Vzdržuje ga Kostak.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 20. maja 2021

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava