DL: Rekonstrukcija ČN Šranga: Naselje se širi, zato nujna večja

15.10.2020 | 12:50

Dograditev ČN Šranga poteka po načrtih, septembra naj bi dela končali.

Dograditev ČN Šranga poteka po načrtih, septembra naj bi dela končali.

Andrej Kastelic

Andrej Kastelic

Leta 2013 je naselje Šranga ob državni cesti med Mirno Pečjo in odcepom za Mali vrh v mirnopeški občini dobilo čistilno napravo (ČN), ki pa se je kmalu izkazala za premalo zmogljivo, in občina se je odločila za rekonstrukcijo.

Naselje se je namreč hitro širilo, predvidena je bila nadaljnja stanovanjska gradnja, zato se je že po desetih letih izkazalo, da je ČN preobremenjen. »Težave so bile s smradom, čiščenjem, Komunala Novo mesto pa je kot upravljavec že iz rednih meritev ocenila, da občasne preobremenitve tudi za 30 odstotkov presegajo planirano zmogljivost naprave. Ker sta bila na območju Šrange predvidena še skoraj dva hektarja površin za gradnjo, posamezne hiše pa so tu že začele nastajati, odločitev za prenovo ČN pravzaprav ni bila težka,« pove Andrej Kastelic, višji svetovalec za komunalno, cestno, gospodarsko in investicijsko dejavnost.

V sodelovanju občine, komunale in projektantske družbe Acer iz Novega mesta so zato že v obdobju 2015-2017 izvedli analize stanja, hidro-geološke meritve, proučili so variantne rešitve, izdelan je bil projekt in pridobili gradbeno dovoljenje. Projekt je zasnovan tako, da bo rekonstruirana naprava zadostovala za 250 populacijskih enot (PE), od tega približno 50 PE predstavljajo dolgoročne rezerve, 200 pa obremenitev zdajšnjih stanovalcev skupaj z ocenjenim številom bodočih prebivalcev na še neposeljenih zemljiščih. Celotno območje naselja na obeh straneh državne ceste je namreč zazidljivo in od zadnje spremembe novembra 2018 to obsega približno sedem hektarjev, kar pomeni, da se bo naselje širilo vse do Mizarstva Miklič.

DO JESENI

Prenova ČN Šranga poteka od konca aprila. Izvajalec so Komunalne Gradnje iz Grosuplja, s katerimi je mirnopeška občina že večkrat uspešno sodelovala. Dela želijo končati na začetku jeseni, ob čemer ni nepomembno, da obstoječa naprava več čas obratuje. Izvedbo nadzoruje in usmerja strokovna služba novomeške komunale.

Kot trenutne razmere opiše Kastelic, je izvajalec del zakoličbo objekta izvedel konec junija. Sledil je ogled z lastniki sosednjih zemljišč in upravljavci gospodarske infrastrukture. Pred začetkom izkopov so posekali bližnja drevesa in prestavili elektro omarico. Po izkopih je izvajalec zabetoniral temeljne plošče in v sodelovanju s podizvajalcem, S5 Projekt iz Žalca, dobavil in namestil zadrževalne bazene, usedalnike, biološki reaktor … V teh dneh izvajajo povezovanja in zasipavanja med objekti, urejajo brežine, postavljajo podporni zid, talne plošče s tlakovci … Izvedba strojnih inštalacij, tudi zaradi daljših dobavnih rokov, je načrtovana za september, ko se bodo dela približala koncu.

»Zadovoljni smo, da gre za dolgoročno rešitev, ki je nujna. Za naselje je zanimanje, v glavnem tu gradijo domačini, mlade družine, kar nas veseli,« pove Kastelic.

DOGRADITEV ČN MIRNA PEČ

V mirnopeški občini pa se obeta še prenova čistilne naprave Mirna Peč v bližini Temenice. Ta je najstarejša v občini, njena zmogljivost pa je zdaj tisoč PE. Na pobudo občinskega sveta so lani jeseni na sestanku komunale in občinske uprave dorekli, da je treba preveriti stanje in potrebe ter ugotoviti najprimernejšo tehnologijo in pogoje za dograditev. Predhodno načrtovana membranska tehnologija je v zadnjem obdobju izkazala tudi negativne plati.

Kot pravi Kastelic, se kot dolgoročno najprimernejša kaže klasična, biološka tehnologija čiščenja. Obstoječi ČN bi bilo mogoče postopno dograditi vsaj do 4500 PE. Letos nameravajo zagotoviti vso potrebno projektno dokumentacijo, izvedba pa bo fazna, »odvisno od možnosti črpanja nepovratnih sredstev ter dejanskih potreb po dograditvi«, pravi Kastelic.

Na ČN Mirna Peč bodo namreč prišle nove priključitve, tako gospodarskih subjektov iz novo nastajajoče gospodarske cone, saj je Industrijska cona Dolenja vas že skoraj polna, kot iz dveh novo načrtovanih stanovanjskih sosesk na Postaji, za kar je urejanje zemljišč v zaključni fazi. »Na ČN pa želimo priključiti tudi določena naselja v dolini reke Temenice, npr. Malensko vas in Jablan. Državna zakonodaja, predpisi in pogoji se spreminjajo. Občina želi v čim več primerih pristopiti h gradnji javne komunalne infrastrukture – kjer je to finančno upravičeno in racionalno. Sicer bodo potrebne male čistilne naprave,« razlaga Andrej Kastelic in pove, da ima občina zdaj s komunalno opremljenostjo »rešene« okrog polovice občine po prebivalcih, po naseljih pa štiri od 28.

Tretji ČN v mirnopeški občini, to je ČN Gorenji Globodol, ki je namenjen za vse tri vasi (Gorenji, Dolenji in Srednji Globodol), ima zmogljivost 300 PE in za zdaj zadostuje potrebam.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 13. avgusta 2020.

Besedilo in fotografiji: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava