Preventivno-zdravstvena akcija Pomagaj prvi; vsak dan trije srčni zastoji izven bolnišnic

18.9.2020 | 10:00

Preventivno-zdravstvena  akcija Pomagaj prvi; vsak dan trije srčni zastoji izven bolnišnic

V Sloveniji se je leta 2005 začelo obdobje javno dostopnih avtomatskih eksternih defibrilatorjev. Prvi aparat, ki se uporablja ob zastoju srca, smo v Metliki dobili 2009 leta. Mreža defibrilatorjev se tako širi tudi v Beli krajini, medtem ko jih je bilo leta 2011 v Sloveniji skoraj 500.

V razvitem svetu je odpoved srca najpogostejši vzrok smrti pri odraslih. Zaradi tega v Evropi umre do tisoč, v Sloveniji pa od 5 do 7 na dan. Poleg tega se v Sloveniji vsak dan zgodijo trije srčni zastoji izven bolnišnic. Dokazano je, da zgodnji šok, ki se ga da srcu, lahko bistveno izboljša preživetje.

Edina možnost, da zgodaj ustavimo smrtno nevarno motnjo srčnega ritma in vzpostavimo normalen srčni utrip pa je, da bi bilo javno dostopnih defibrilatorjev čim več.

Danes imamo v občini Metlika 24 javno dostopnih AED-jev.

Oprema pa doseže cilj takrat, ko imamo usposobljene posameznike ali ekipe, ki znajo in zmorejo to tudi uporabljati. Zato je pomembno izobraževanje in usposabljanje. Pravočasni temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja (AED) so najpomembnejši za eventualno preživetje v primeru srčnega zastoja.

V sklopu omenjenega nadaljujemo s preventivno-zdravstveno akcijo POMAGAJ PRVI, katera zajema prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Delavnica bo potekala po vseh krajevnih skupnostih v občini Metlika. Izvajali jo bodo člani ekip prve pomoči Rdečega križa občine Metlika. Prvi sklop izvedbe akcije bo v jesensko-zimskem delu leta 2020 z vsemi navodili in priporočili, kar zajema covid-19. Termine izvedbe pravočasno sporočimo.

Lepo vabljeni k sodelovanju!

Zalka Klemenčič
sekretarka OZRK Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava