DL: DSO Trebnje - Načrtujejo dnevni center

14.7.2020 | 11:50

Dnevni center, ki se bo raztezal na približno 200 kvadratnih metrih površine, je predviden na jugovzhodni strani doma. (Foto: R. N.)

Dnevni center, ki se bo raztezal na približno 200 kvadratnih metrih površine, je predviden na jugovzhodni strani doma. (Foto: R. N.)

Namenjen osebam, ki še ne potrebujejo celodnevne stacionarne oskrbe – Prizidali ga bodo na jugovzhodni strani doma – Zemljiškoknjižno stanje doma še vedno neurejeno

Dom starejših občanov Trebnje poleg klasičnega institucionalnega varstva izvaja tudi druge oblike pomoči. Med drugim v omejenem obsegu znotraj obstoječih domskih kapacitet izvajajo tudi dnevne oblike varstva, povpraševanje po tem pa je v zadnjih letih čedalje večje, zato načrtujejo gradnjo dnevnega centra, ki ga bodo prizidali k stavbi doma.

Storitve v dnevnem centru bodo namenjene osebam nad 65 let, ki še ne potrebujejo celodnevne stacionarne oskrbe in si želijo oziroma potrebujejo pomoč ali organizirano obliko bivanja le za nekaj ur. Uporabniki bodo dnevno prihajali v center in se bodo tudi dnevno vračali domov. »Z odprtjem dnevnega centra bomo marsikateremu starostniku podaljšali bivanje v domačem okolju, kar je tudi namen deinstitucionalizacije. Poleg tega je pomembno tudi to, da se z vključevanjem v dnevno varstvo osebam omogoči spoznavanje bivanja v domskem varstvu ter se s tem razbija tabu o domu kot instituciji. Investicija bo prispevala predvsem k izboljšanju razpoložljivosti in kakovosti storitev ter zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev oziroma programov v lokalnem okolju,« meni vršilka dolžnosti direktorice doma Mateja Povhe.

Dnevni center, ki se bo raztezal na približno 200 kvadratnih metrih površine, je predviden na jugovzhodni strani doma kot samostojna pritlična in deloma vkopana stavba z ozelenjeno pohodno streho. Središče centra bo velik večnamenski prostor s tematskimi kotički za 12 dnevnih uporabnikov, na katerega bo neposredno navezan prostor za počitek in rekreacijo. Ocenjena vrednost investicije je 840.000 evrov, projekt pa bodo prijavili na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, od koder pričakujejo 85-odstotno sofinanciranje naložbe.

Vodstvo doma je na trebanjsko upravno enoto že podalo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. »Ker zemljišče, na katerem bo zgrajen dnevni center, ni v lasti doma oziroma našega ustanovitelja, to je Republike Slovenije, smo morali Občino Trebnje zaprositi za stavbno pravico kot dokazilo o pravici graditi, ki jo je občinski svet podelil s soglasjem vseh članov,« pojasnjuje Povhetova. Dodaja, da je zemljišče, na katerem stoji dom, v zemljiškoknjižni lasti občine, ki je ob začetku gradnje doma in kasneje prizidka zagotovila komunalno opremljeno zemljišče in vložila tudi del proračunskih sredstev. »Ker po končani gradnji in zaključku investicij država kot financer gradnje doma in občina nista dokončno uredili skupnih deležev sofinanciranja ter nista določili solastniških deležev na nepremičnini, je po dvajsetih letih zemljiškoknjižno stanje še vedno neurejeno. V zadnjem obdobju so premiki tudi na tem področju in pričakujem, da se bo stanje uredilo do konca leta,« je prepričana.

V domu trenutno prebiva 176 stanovalcev in na srečo od začetka epidemije tako med stanovalci kot med zaposlenimi vsaj do začetka tega tedna niso imeli okužbe s covidom-19. Od torka so tudi pri njih ob predhodni najavi znova mogoči obiski stanovalcev, ki bodo potekali ob upoštevanju strogih higienskih in previdnostnih ukrepov v skladu z navodilom in smernicami ministrstva. Kot pravijo v domu, pozdravljajo rahljanje ukrepov, saj je pri ohranjanju dobrega počutja stanovalcev zelo pomemben neposreden stik njihovih svojcev.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 7. maja 2020

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava