DL: Več za ceste, a potreb še več

5.6.2020 | 11:30

Razprava o cestah je bila pestra. Na sliki (od leve proti desni): Branko  Zoran, Aleksander Pavlič, poslovna sekretarka občinske uprave Lidija  Radkovič, podžupan Franc Anderlič in župan Marjan Hribar (foto: L. M.)

Razprava o cestah je bila pestra. Na sliki (od leve proti desni): Branko Zoran, Aleksander Pavlič, poslovna sekretarka občinske uprave Lidija Radkovič, podžupan Franc Anderlič in župan Marjan Hribar (foto: L. M.)

Sprejeli projekt Investicijsko vzdrževanje občinskih cest za 2020 – V proračunu 340.500 evrov, računajo na skoraj 84.000 evrov nepovratnih sredstev – Prihranek pri zimski službi? – Kritike, ker so nekateri neobveščeni za pobude

Šmarješka občina je v letošnjem letu povečala sredstva za investicijsko vzdrževanje občinskih cest, za kar je v proračunu na voljo 340.500 evrov. Potreb je seveda še vedno veliko več kot realnih možnosti, zato so naredili prioritete, ki bodo najprej prišle na vrsto.

Gre za enajst investicij, za kar imajo opravljen popis del in so jih spravili v tako imenovan investicijski dokument, ovrednoten z dobrimi 336.000 evri. Svetniki so dokument na zadnji občinski seji obravnavali in potrdili in občina je tako konec februarja lahko vložila vlogo za črpanje nepovratnih sredstev Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj so v skladu z Zakonom o financiranju občin upravičeni do 83.753 evrov.

Kot je povedala Mateja Kotnik iz občinske uprave, pričakujejo prihranek pri zimski službi in z rebalansom proračuna bi lahko namenili še dodatni denar za investicijsko vzdrževanje cest, kar pomeni, da bodo čez leto lahko upoštevali še kake dodatne predloge, ki so sedaj ostali, oziroma dodatne nujne potrebe.

In kateri odseki bodo letos prišli na vrsto? Največja investicija, ki bo stala 100.000 evrov, bo ureditev 880 metrov dolgega odseka občinske ceste Zbure–Mala Strmica–Velika Strmica, kjer bo šlo za globinsko sanacijo, izravnavo, muldo in preplastitev. Tu so dela začeli že lani. Na Mali Strmici bodo za 23.000 evrov uredili še 245-metrski del plazovitega območja – tu bodo opravili globinsko sanacijo, delno spremembo naklona ceste, izravnavo terena, mulde in preplastitev.

Dva odseka, za katera so pobudi dobili v lanskem letu, bodo urejali na Brezovici, in sicer za 30.000 evrov 480-metrski odsek – tu bo šlo za preplastitev, mulde in dvig jaškov, ter za 180.000 evrov 240-metrski del – tu bodo naredili globinsko sanacijo, dvig jaškov, mulde in preplastitev. V Vinici pri Šmarjeti bodo za 17.000 evrov asfaltirali 250-metrski del ceste skozi gozd. Pri 165-metrskem odseku javne poti na Vinjem Vrhu, kjer bo šlo za ureditev odvodnjavanja, ureditev muld in asfaltiranje, bodo pri ureditvi tampona delno sodelovali tudi uporabniki ceste. Naložba bo stala 12.000 evrov. Letos bodo uredili še dva oseka v Gorenji vasi pri Šmarjeti: za 9000 evrov 135-metrskega in za 7000 evrov 145-metrskega. Šlo bo za tampon, asfaltiranje in muldo. 20.000 evrov bo stala globinska sanacija, izravnava, mulda in zaporni sloj na 230-metrskem odseku ceste Goranja vas–Mlada Gora. Uredili bodo tudi že dlje časa problematični del zaradi odvodnjavanja na 200 metrih lokalne ceste Žaloviče–Koglo–Šmarjeta, kar bo stalo 17.000 evrov, ter plazovito območje v Mevcah, kjer bo nujen tudi oporni zid. Dela so tu ocenjena na 20.000 evrov.

Kot je povedal podžupan Franc Anderlič, na občini proučujejo možnosti, da bi se za urejanje plazovitih območij prijavili za pridobitev nepovratnih sredstev.

Župan Marjan Hribar, ki je investicijski program vzdrževanja občinskih cest označil za najboljšega v zadnjih letih, je povedal, da je bilo pobud občanov in svetnikov še veliko, in bodo skušali ob rebalansu še kake uresničiti. Izpostavil je svetniško pobudo Tomaža Ajdnika za ureditev pločnika in javne razsvetljave od Amerikanca do Savničeve domačije, kjer je predračunska vrednost okrog 40.000 evrov.

A morda pridejo na vrsto še tudi kaka druga dela. Oglasila sta se svetnika Aleksander Pavlič in Branko Zoran, razočarana, ker nista bila obveščena o zbiranju pobud. »Podpiram naštete investicije, a način pridobivanja pobud očitno ni dober. Obvestila ni bilo. A nismo svetniki zato, da kaj predlagamo?« je dejal Pavlič. »Spraševal sem in bi dal pobude, pa sem očitno izločen. Naš konec je zato prikrajšan,« je dejal Zoran in opozoril na nevaren most na Dolu, »kjer bo nekoč nekdo tam le obstal«.

Da komunikacija očitno ni bila najboljša, a da niso želeli nikogar izključevati in da kritike jemlje dobronamerno, je pripombe komentiral župan Hribar ter znova poudaril, da za vse potrebe denarja pač ne bo. Toni Bobič je pohvalil povečanje sredstev za ceste, »a raje bi videl, da bi se delalo po etapah, ne pa da tretjino vseh sredstev na primer porabimo na eni cesti, kot velja za Strmico.« Tudi Zoran je menil podobno, poudaril pa je še obvezno sodelovanje s svetniki s tistega območja, kjer se bo kaj delalo.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava