Vaš komentar: Krvodajalstvo rešuje življenja

3.6.2020 | 09:20

Foto: arhiv lokalno.si

Foto: arhiv lokalno.si

Težke operacije in hude prometne in druge nesreče pri katerih prihaja do velikih izgub krvi in so življenja ogrožena, terjajo takojšnjo nadomestitev le-te. In tukaj se pričnejo resnične zgodbe.

Veliko let nazaj so bolniki zaradi izgub krvi umirali, kajti medicina še ni bila tako napredna kakor danes, da bi jo znala nadomestiti. Ko pa so spoznali način, kako jo iz enega človeka na drugega lahko prenesejo, so to tudi uspešno opravili, vendar so bolniki vseeno umirali. Ker pa v medicini obstajajo vedno ljudje, ki iščejo in raziskujejo, je avstrijski zdravnik, Karl Landsteiner, rojen 14. 6. 1868 na Dunaju, patolog in imunolog raziskoval vzroke, ter odkril tri krvne skupine in sicer A, B, in O in takoj mu je bilo seveda jasno zakaj so ljudje umirali kljub prejeti krvi. Namreč vsaka skupina krvi ni primerna za vsakogar. Z zdravnikom je sodeloval tudi Janez Plečnik (brat arhitekta Jožeta Plečnika) in bil je tudi prvi človek, ki mu je bila določena krvna skupina. To je bilo veliko odkritje in zdravnik Landsteiner je leta 1930 dobil Nobelovo nagrado za medicino.

Na svetu vsako sekundo potrebujejo ljudje kri za ohranitev ogroženega življenja. In tu so nepogrešljivi krvodajalci s svojim plemenitim, humanim dejanjem, ki darujejo kri in tako rešujejo življenja. Dajanje krvi je prostovoljno in ni plačljivo, vendar na žalost ni povsod tako. V državah v razvoju, kjer je tudi večina svetovnega prebivalstva, za veliko ljudi kri ni dostopna, bodisi da ni krvodajalcev, še huje pa zaradi raznih združb, ki se na račun nesreč okoriščajo in kri prodajajo, za kar pa revni sloj seveda nima sredstev in tako je umrljivost velika.

Na 58. skupščini leta 2005 je Svetovna zdravstvena organizacija sprejela sklep, da se 14. junij proglasi za Svetovni dan krvodajalstva, sprejele so ga vse članice z navodili, da mora biti krvodajalstvo prostovoljno in ne sme biti predmet trgovanja in okoriščanja in kri mora biti dostopna vsem potrebnim ljudem po svetu.

Slovenija v svetu uživa ugled pri tem, saj imamo kot majhen narod velike uspehe v številčnosti krvodajalcev, Rdeči križ Slovenije namreč že 75 let organizira krvodajalske akcije in v vsakem trenutku imamo dovolj krvi – vseh krvnih skupin, tako da ni nihče ogrožen. Potekajo akcije osveščanja mladih o pomembnosti tega humanega dejanja, saj nikoli ne veš, kdaj boš kri sam potreboval. Vesela sem, da sem bila dolga leta krvodajalka, in pred nekaj časa sem imela poseg, kjer sem jo tudi sama potrebovala.

4. junija 1945 so v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 enot krvi, zato je ta dan tudi Dan krvodajalcev v Sloveniji.

Ob prazniku čestitam vsem krvodajalcem za njihovo plemenito dejanje, čestitam pa tudi Rdečemu križu Slovenije za dobro izpeljane krvodajalske akcije, ter seveda strokovnemu osebju transfuzijskih postaj, ki skrbijo, da je odvzeta kri varna.

Apeliram na mlade, udeležujte se teh akcij v čim večjem številu in vaša humanost bo marsikomu rešila življenje.

Čestitke vsem.

Emilijana Crgol

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava