DL: Nov vrtec Krkine lučke - Želijo ga graditi prihodnje leto

18.5.2020 | 11:40

Nov vrtec bo zrasel na zemljišču vzhodno od šole.

Nov vrtec bo zrasel na zemljišču vzhodno od šole.

Vrtec Krkine lučke poka po šivih – Prvi sestanek z lastniki zemljišč, kjer bo stal nov 12-oddelčni vrtec – Glede na število lastnikov in deleže bodo prenos, parcelacija in odkup zahtevni

Vrtec Krkine lučke, ki deluje v sklopu Osnovne šole Vavta vas, že nekaj let poka po šivih. Trenutno so otroci razseljeni po štirih lokacijah, kar pa ne zadošča, da bi predšolsko varstvo zagotovili vsem, ki so to želijo. Oktobra leta 2018 so se straški občinski svetniki na zadnji seji v prejšnjem mandatu odločili za gradnjo novega 12-oddelčnega vrtca, ki bi pod eno streho združil vse otroke. Nedavno je v straškem kulturnem domu občina pripravila prvi sestanek z lastniki zemljišč, kjer bo stal nov vrtec.

»Lastnikom je podjetje Acer iz Novega mesta predstavilo idejno rešitev gradnje novega vrtca, s katerim bomo dobili zadostno število oddelkov, pa tudi nujne prostore za zaposlene, ki jih zdaj nimajo. Prav tako smo jim razložili zahteven postopek parcelacije in načine odkupa zemljišč. Vrtec bo stal na parceli vzhodno od šole ob zdajšnjem parkirišču, kjer pa je vpisanih kar 31 solastnikov v deležih. Večinski lastnik parcele, sicer velike 7,5 hektarja, je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. In če preračunamo po deležih, bi od sklada bilo okoli štiri hektarje, ostalo pa od zasebnikov. Za vrtec in pripadajoče zelene površine pa potrebujemo 6.500 kvadratnih metrov,« je pojasnil župan Dušan Krštinc.

Na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov so z občine bili že pred sestankom z lastniki. »Po zakonu lahko namreč sklad stavbno zemljišče občini, če ga potrebuje za gradnjo infrastrukture ali za objekte javnega pomena, brezplačno prenese v njeno last. Od sklada bomo skupaj prenašali okoli 3.800 kv. metrov, vendar bomo za približno polovico plačali, saj je sklad po tistem, ko je v postopku denacionalizacije dobil neko površino, odkupil še določena zemljišča od Kmetijske zadruge Krka,« je povedal Krštinc in dodal, da ni bilo pri nobenem od prisotnih lastnikov na sestanku nasprotovanj, bodo pa glede na število lastnikov in deleže prenos, parcelacija in odkup zelo zahtevni. Z vsakim bodo morali skleniti pogodbo tako za stavbno zemljišče kot zelene površine v deležu njegovega solastništva in v deležu 6.500 kv. metrov naprav 75 tisoč kv. metrov. Določene so tudi že cene odkupa, in sicer je ponujena cena za stavbno zemljišče 20 evrov za kv. meter, štiri evre za zelene površine in dva evra za kmetijske površine.

Na občini ocenjujejo, da bi za odkup potrebnih zemljišč porabili od 80 do 100 tisoč evrov, za vrtec z opremo in zunanjo ureditvijo pa okoli 2,4 milijona evrov. »Naše vodilo je, da zgradimo klasičen objekt, ki se bo po videzu podal bližnji šoli, s prijetnimi in veliki prostori,« je poudaril Dušan Krštinc in še dodal, da bodo v roku enega meseca objavili razpis za projektanta, in če bo šlo vse po sreči, bi lahko gradbeno dovoljenje dobili do konca leta, gradnjo pa začeli prihodnje leto.

Da zelo težko čakajo na nov vrtec, saj se poleg prostorske stiske v vrtcu z njo srečujejo tudi v šoli, je izpostavila tudi ravnateljica osnovne šole Vavta vas Sabina Erjavec. V Vrtcu Krkine lučke deluje 11 skupin, in sicer pet v matičnem vrtcu, en oddelek je v šoli, štirje so v nekdanjem materinskem domu na Stari cesti v Straži, od januarja lani pa en oddelek tudi v zdravstvenem domu v Straži. Samo v zadnjih desetih letih se je vrtec povečal za šest skupin.

»Trenutno imamo v vrtcu 190 otrok, od tega 65 otrok prvega starostnega obdobja, 19 otrok v kombiniranem oddelku in 106 otrok drugega starostnega obdobja, 16 otrok pa je še vedno na čakalni lestvici za možnost medletnega sprejema v vrtec.

Od 1. januarja do 31. marca poteka redni vpis v vrtec, in čeprav je še vedno dovolj časa za vpis, imamo že 30 novih vlog za naslednje šolsko leto,« je navedla in nadaljevala, da se potreba po novem vrtcu ne kaže le v številkah, ampak tudi po prostorih. Tako denimo zaradi majhne kvadrature igralnic v vrtcu na Stari cesti lahko sprejmejo le otroke prvega starostnega obdobja.

»Nujno bi potrebovali več in večje igralnice, skupni prostor za sestanke strokovnih delavk, kabinete za didaktični material in individualno delo z otroki, osrednji prostor, ki bo namenjen glasbenim, pravljičnim in gledališkim uricam ali prireditvam, sestankom s starši, predavanjem … Potrebujemo tudi prostor za skupne dejavnosti, ki bi bil lahko tudi telovadnica, želimo si multisenzorno sobo,« je naštela Erjavčeva in še poudarila, da vse našteto niso le njihove želje, pač pa potreba, saj je vse v skladu s pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 27. februarja 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava