DL: Krško v znamenju večjih naložb - Gradnja večnamenskega doma na Zdolah je zaključena

11.5.2020 | 11:20

Mag. Miran Stanko, župan Občine Krško (foto: P. P.)

Mag. Miran Stanko, župan Občine Krško (foto: P. P.)

Širitev osrednje knjižnice – Gradnja novega vrtca na Senovem – Gradnja prizidka z dvema učilnicama in knjižnico ter preureditvijo kuhinje na OŠ Koprivnica – Obnova in gradnja prizidka gasilskega doma PGE Krško in PGD Videm ob Savi

Leto 2019 so v krški občini zaznamovali številni projekti in naložbe, med katerimi je gotovo največja zaključek gradnje krške obvoznice. Zato preteklo leto krški župan mag. Miran Stanko ocenjuje kot uspešno. Tudi leto 2020 bo predvsem investicijsko usmerjeno, saj je v proračunu za naložbe načrtovanih nekaj več kot 17 milijonov evrov.

Lani je Občina Krško za naložbe namenila okoli 16 milijonov evrov. Na področju šolstva in predšolske vzgoje so nadaljevali z obnovami objektov predšolske vzgoje in šol, med drugim z gradnjo prizidka na OŠ Koprivnica, gradnjo večnamenskega doma na Zdolah, v katerem bo svoje prostore imel tudi vrtec, pridobili so gradbeno dovoljenje za gradnjo novega vrtca na Senovem in nadaljevali z aktivnostmi za umeščanje novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško v starem mestnem jedru. Na področju kulture so začeli s prvimi deli za širitev Valvasorjeve knjižnice Krško in zaključili z obnovo Hočevarjevega mavzoleja. Na področju prometne infrastrukture, s poudarkom na zaključku gradnje krške obvoznice, je bilo lani namenjenih 8,6 milijona evrov. Nadaljevali so z modernizacijo občinskih in nekaterih državnih cest ter pločnikov, nadaljevali z gradnjo kolesarskih poti, uredili parkirišče P + R, nadhod nad železniško progo in nova izposojevališča koles. Konec leta so začeli z gradnjo kolesarskega poligona na območju nekdanjega doma upokojencev na Vidmu.

Gradnja večnamenskega doma na Zdolah, v katerem bo oddelek krškega vrtca, svoje prostore pa bosta imeli tudi Župnija Videm in krajevna skupnost, vključno z večnamensko dvorano, na voljo pa bosta tudi dve stanovanji za trg, je zaključena. Sledi še montaža že dobavljene opreme. Po pridobljenem uporabnem dovoljenju in vpisu v register se bo predvidoma konec pomladi enota krškega vrtca preselila v nove prostore.

Vrednost celotne naložbe znaša približno milijon evrov, od tega je KS Zdole prispevala 300.000 evrov, Župnija Videm 35.000 evrov, od države pa občina pričakuje še 578.000 evrov nepovratnih sredstev.

Še letos bo stekel postopek javnega naročila za pripravo projektne dokumentacije za gradnjo novega objekta OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško v starem mestnem jedru, hkrati pa bo občina pristopila k izdelavi sprememb in dopolnitev podrobnega prostorskega načrta. V letu 2023 naj bi za naložbo, ocenjeno na okoli 8,4 milijona evrov, potekala glavnina gradnje. Letos bo po pridobljenem gradbenem dovoljenju dokončana še projektna dokumentacija in ocena vrednosti za gradnjo nove podružnične šole s tremi oddelki in štirimi oddelki vrtca v Velikem Podlogu. Po načrtih naj bi gradnja potekala v letih 2021 in 2022.

Občina Krško v zadnjih letih večjo pozornost namenja tudi skrbi za starejše s poudarkom na pilotnem slovenskem projektu integrirane oskrbe MOST. Zaključili so z gradnjo poslovilnega objekta na pokopališču v Krškem ter začeli s prvimi aktivnostmi za gradnjo poslovilnega objekta na pokopališču na Stranjah. Lani v novembru so se začela pripravljalna dela širitve in obnove gasilskega doma PGE Krško in PGD Videm ob Savi. Naložba, vredna 3,2 milijona evrov, naj bi trajala do vključno leta 2021.

Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško in obnova obstoječe knjižnice bo na področju kulture največja naložba v skupni višini okoli sedem milijonov evrov, ki bo potekala v dveh fazah, in sicer gradnja prizidka ter obnova obstoječe knjižnice in samostanskega dela. Jeseni lani so se začela arheološka izkopavanja na območju gradnje prizidka. Prizidek naj bi bil po terminskem načrtu zaključen v letu 2022, obnova obstoječega dela pa v letu 2023.

Občina bo letos spomladi začela z gradnjo novega vrtca na Senovem na novi lokaciji. Gradnja skoraj ničenergijskega vrtca z osmimi oddelki bo po načrtih potekala do leta 2021. Skupna vrednost naložbe znaša 3,3 milijona evrov.

V letošnjem letu bodo zaključili tudi z naložbo gradnje prizidka z dvema učilnicama in knjižnico ter preureditvijo kuhinje na OŠ Koprivnica. Celotna vrednost naložbe znaša 1,2 milijona evrov.

Članek je bil objavljen v 8. številki Dolenjskega lista 20. februarja 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava