DL: Srečanje s podjetniki in gospodarstveniki - Brez gospodarstva ni razvoja občine

7.5.2020 | 11:40

Na prvo srečanje je prišlo okoli 20 podjetnikov in gospodarstvenikov v Občini Mirna Peč. (Foto: M. Ž.)

Na prvo srečanje je prišlo okoli 20 podjetnikov in gospodarstvenikov v Občini Mirna Peč. (Foto: M. Ž.)

Prvo srečanje mirnopeškega župana Andreja Kastelica s podjetniki in gospodarstveniki – Sicer poznana kot kmetijska občina, a je v zadnjem času v vzponu tudi gospodarstvo – Industrijska cona privlačna, ureja se že del gospodarske

Po vzoru nekaterih sosednjih občin je mirnopeški župan Andrej Kastelic na srečanje povabil podjetnike in gospodarstvenike v Občini Mirna Peč, ki je, kot je dejal, resda bolj poznana kot kmetijska občina, a je v zadnjem času v vzponu tudi gospodarstvo. Ta gre predvsem na račun Industrijske cone Dolenja vas, ki leži na strateški lokaciji neposredno ob mirnopeškem priključku na avtocesto Ljubljana–Zagreb.

»Zavedamo se, da brez gospodarstva ni razvoja občine v smeri, kot bi si vsi želeli. Trudimo se, da bi, kolikor je v naši moči, pomagali pri uresničitvi vaših želja,« je poudaril v nagovoru, v katerem se je ozrl tudi na izpeljane naložbe v preteklih desetih letih. Tu velja omeniti novo šolo in vrtec, športno dvorano, Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, predvsem pa so veliko vlagali v vodovodno infrastrukturo, med njimi prednjači medobčinski projekt suhokranjskega vodovoda, ki je bil le v mirnopeški občini vreden dobrih 4,5 milijona evrov, skoraj 900 tisočakov pa je zanj šlo iz občinskega proračuna.

Da si že nekaj let intenzivno prizadevajo, da pretežno kmetijsko občino naredijo tudi gospodarsko zanimivo, je izpostavil tudi podžupan Damjan Zupančič, ki je zadolžen za področje gospodarstva. »In rezultati temu tudi pritrjujejo. Industrijska in gospodarska cona se lepo izpopolnjujeta, trenutno se pripravlja nadaljnjih 20 hektarjev izravnave, na razpolago pa je še dodatnih 20,« je dejal in dodal, da ne smejo pozabiti tudi na preostale podjetnike, ki so razpršeni po občini. »Tu bo v naslednjih letih velik poudarek predvsem na prenovi in modernizaciji cest, ki so v slabem stanju in so bile v zadnjih letih zaradi drugih velikih naložb kar zapostavljene. Glede preostale komunalne infrastrukture je za gospodarstvo najpomembnejša centralna čistilna naprava v Mirni Peči.« Ta trenutno sicer zadošča potrebam, jo pa bodo v prihodnjem letu dogradili in razširili, da bodo investitorjem v gospodarski coni zagotovili pogoje za pridobitev gradbenih in uporabnih dovoljenj.

Razvoj gospodarstva pomeni tudi nove zaposlitve, je med drugim dejal župan Kastelic. Tako bi radi novim delavcem ponudili tudi možnost, da bi si v občini lahko ustvarili dom. V načrtu sta dve stanovanjski coni – Češenska hosta in Nad Postajo, obe sta v bližini šole in vrtca ter avtocestnega priključka. O njih se govori že vsaj desetletje, a so komasacijski postopki z lastniki skoraj pri koncu, brez nje občina ne more začeti s postopki za pripravo dokumentacije za opremljanje s komunalno infrastrukturo. Sicer je brezposelnost v Občini Mirna Peč, ki ima okoli 3000 prebivalcev, po podatkih iz konca lanskega leta le 3,8-odstotna in je med najnižjimi v regiji. Trenutno pa je v občini registriranih 124 podjetnikov in gospodarstvenikov ter 16 dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Andrej Brisco, direktor podjetja Cecomp, ki je bilo ustanovljeno leta 2012 in je v mirnopeški industrijski coni kot prvo postavilo svoj objekt, je povedal, da jih je okolje zelo dobro sprejelo, v letošnjem letu pa so prišli v tretjo fazo širitve zaradi novih projektov, ki so jih pridobili pred dvema letoma. A, kot je izpostavil, imajo tako kot druge družbe na tem koncu Slovenije, velike težave pri pridobitvi novega kadra, zato so se obrnili na specializirane agencije, ki se s tem ukvarjajo.

Jože Kikelj, direktor podjetja Logo, ki je bil med tistimi, ki so najbolj zaslužni, da se je pred več kot desetletjem začelo z aktivnostmi okoli industrijske cone, je pohvalil vso podporo občine, ki so jo podjetniki, združeni v konzorcij, imeli pri vzpostavljanju industrijske cone. Med preostalimi se je oglasil tudi Gregor Parkelj, podjetnik iz centra Mirne Peči, sicer tudi občinski svetnik, ki je med drugim opozoril, da se je ob vsej pozornosti, ki se jo je posvečalo omenjeni coni, ki jo je podpiral, kar malo pozabilo na preostale, ki so razpršeni po vsej občini.

Zbranim na prvem tovrstnem srečanju v Mirni Peči so predstavili svojo dejavnost in možnosti sodelovanja ter jih povabili k sodelovanju direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič in njegova sodelavka Darja Smiljić ter direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto Emilija Bratož.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 13. februarja 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava