VIDEO: Pohod po Slakovi poti

4.5.2019 | 17:30

VIDEO: Pohod po Slakovi poti
VIDEO: Pohod po Slakovi poti
VIDEO: Pohod po Slakovi poti
VIDEO: Pohod po Slakovi poti
VIDEO: Pohod po Slakovi poti

Društvo vinogradnikov Trška gora - Novo mesto je danes pripravilo 8. Pohod po Slakovi poti. Pohod poteka vsako leto po stalno označeni Slakovi poti po Trški gori. Posvečen je spominu na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendi narodno zabavne glasbe, Lojzeta Slaka. Pohodna pot je krožna, označena, nezahtevna, dolžine 7,5 km.

Zbor udeležencev je bil zjutraj pri Kmetijski šoli Grm na Sevnem pod Trško goro.

Kulturni program na Trški gori je bil pri spomeniku Lojzetu Slaku oziroma cerkvi, ob 14.00 uri pa se je začela še revija harmonikarskih skupin Slovenije v Kmetijski šoli Grm.

Današnji pohod po Slakovi poti sodi v sklop prireditev ob letošnjem tradicionalnem 47. Tednu cvička, katerega osrednjo prireditev bo Zveza društev vinogradnikov Dolenjske v Trebnjem pripravila med 24. in 26. majem.

Lojze Slak se je leta 1932 rodil na Jordankalu pri Mirni Peči. Glasbeno pot je začel z igranjem na veselicah s Triom Lojzeta Slaka, leta 1957 pa se je povezal s pevsko skupino Fantje s Praprotna, s katero je v več desetletjih ustvaril svojevrstno in zanj značilno obliko slovenske narodno-zabavne glasbe. Umrl je leta 2011 v Ljubljani.

Čeprav je živel v Ljubljani, je svoja zadnja leta pogosto preživljal v svojem vinogradu na Trški gori.

video: Miran Klevišar

Video: Miran Klevišar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava