DL: Skoraj milijon novih dreves

10.7.2018 | 13:20

Iz slovenskih gozdov bodo morali odstraniti več kot dva milijona kubikov drevja. (Foto: M. L.)

Iz slovenskih gozdov bodo morali odstraniti več kot dva milijona kubikov drevja. (Foto: M. L.)

Za obnovo gozdov bo ministrstvo dalo predvidoma nekaj manj kot štiri milijone evrov – Gozdove bodo obnovili tudi z zasaditvijo 920.000 novih dreves – Zima zadržala gozdarje

Dela v gozdovih, ki jih je ob koncu lanskega leta poškodoval veter, sedaj potekajo hitro in učinkovito, potem ko so zaradi visokega snega izvajalci lahko začeli delati več kot dva meseca pozneje od prvotnih načrtov. Tako po navedbah ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ugotavlja koordinacijska skupina za sanacijo posledic vetroloma iz decembra 2017, ki jo sestavljajo predstavniki zavoda za gozdove, družbe Slovenski državni gozdovi, predstavniki znanstvenih ustanov in lastniki gozdov.

Za obnovo gozdov bo ministrstvo dalo predvidoma nekaj manj kot štiri milijone evrov. Gozdove bodo obnovili tudi z zasaditvijo 920.000 novih dreves, kot navaja državni sekretar Marjan Podgoršek.

Številke in napovedani ukrepi zadevajo tudi naše območje. Veter je poškodoval 2,2 milijona m3 drevja, od tega 90 odst. iglavcev. Po površini prizadetih gozdov močno izstopa Kočevsko, kjer je poškodovanih kar 69 odst. gozdnih površin, močno poškodovani so tudi gozdovi na Notranjskem in Koroškem. Jugovzhod je takratna ujma obšla. »Na širšem brežiškem območju ni bilo vetroloma. Drevesa so bila poškodovana, a ne gre za katastrofo, kakršna je prizadela nekatera druga območja,« nam je povedal vodja brežiške enote zavoda za gozdove Niko Rainer.

V državnih gozdovih je po podatkih ministrstva veter poškodoval za skoraj milijon kubičnih metrov dreves, kar je 43 odst. vse poškodovane lesne mase, preostali poškodovani les je v zasebnih gozdovih. Največje poškodbe so na Kočevskem, kjer številka dosega 797.000 m³, sledijo postojnsko s 413.000 m³, slovenjgraško z 262.000 m³ in nazarsko gozdnogospodarsko območje, kjer je poškodovanega drevja za 262.000 m³.

Zavod za gozdove je po vetrolomu lastnikom gozdov poslal skoraj 11.000 odločb za posek poškodovanih dreves. Ker so razmere za delo v gozdu zaradi vremena zahtevne, je ministrstvo zavodu za gozdove predlagalo, naj znova oceni stanje in na tej podlagi po potrebi podaljša roke.

Družba Slovenski državni gozdovi je, kot navaja, od zavoda za gozdove do prvih dni aprila prejela 2.104 odločbe za posek nekaj manj kot 932.000 m³ drevja. Sečnja, ki jo podjetje izvaja zdaj in se nanaša na državne gozdove, obsega skupno dobrih 886.810 m³ lesa, od tega so gozdarji že posekali in odpeljali 195.392 m³ lesa, s tem, da lahko posekajo 12.800 m³ na dan. »Snežne razmere so začetek sanacije zamaknile za skoraj dva meseca, na nekaterih predelih pa sneg sanacijo ovira še danes in nam onemogoča dostop v gozd. V času obilnih snežnih padavin smo delali le na okoli 30 odst. običajnih zmogljivosti, čeprav bi glede na obseg vetroloma in roke za sanacijo dela morali izvajati s polnimi zmogljivostmi. Sanacijo gozdov dodatno otežujejo omejitve na gozdnih cestah in na preostalih cestah, kjer zaradi omejevanja prevozov nastajajo dodatne težave s prevozi lesa,« navajajo v družbi Slovenski državni gozdovi.

Zavod za gozdove je pripravil načrt obnove do leta 2022. Obnovo poškodovanih gozdov, naravno in obnovo s sajenjem oziroma setvijo, tako predvidevajo na 5.450 hektarjih, od tega naj bi sadili na 432 hektarjih, za kar bodo do leta 2022 potrebovali 920.000 sadik gozdnega drevja. Skupno vrednost načrtovanih del za obnovo gozdov ocenjujejo na 7 milijonov evrov. Del denarja naj bi zagotovili iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 12. aprila 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava