DL: Premalo prostora za arheološki park

22.4.2018 | 12:40

Lionsi so predlagali, da občina tukaj postavi arheološki park. (Foto: R. N.)

Lionsi so predlagali, da občina tukaj postavi arheološki park. (Foto: R. N.)

Zdenko Šalda

Zdenko Šalda

Lionsi županu predlagali, da občina ob Rimski cesti postavi arheološki park – Tako bi še bolj poudarili bogato arheološko dediščino – Občina namerava namestiti klopce in postaviti informativno tablo – Po mnenju župana si Trebnje zasluži lasten muzej

Občina Trebnje je pred meseci odkupila staro hišo ob Rimski cesti in jo zaradi ogrožanja prometne varnosti tudi podrla. Nastal je prazen prostor, za katerega so na občini zbirali ideje, kako bi ga uredili. Odzvali so se v trebanjskem Lions klubu, ki županu Alojziju Kastelicu predlagajo, da občina tam postavi majhen arheološki park.

Po njihovem mnenju je lokacija idealna, saj je v antiki mimo potekala rimska cesta, obenem pa je bila na tem območju tudi naselbina Praetorium Latobicorum. Tako bi lahko še bolj poudarili bogato arheološko dediščino. Sprva so predvidevali, da bi v park umestili maketo omenjene naselbine, kamnitega leva iz občinskega grba, miljnike oz. rimske obcestne kamne in repliko kipca Herkula, ki so ga našli ob arheoloških izkopavanjih v neposredni bližini. A kot pravi Zdenko Šalda, eden izmed glavnih pobudnikov postavitve arheološkega parka, so se nato pozanimali pri strokovnjakih in izkazalo se je, da bi bila možna le postavitev Herkula, ki je hkrati daleč najbolj atraktiven. »Replika bi bila v naravni velikosti človeka,« predlaga Šalda, ki dodaja, da bi bi bila po njegovem mnenju to imenitna turistična atrakcijater prijetno zbirališče za kakšen klepet in obujanje kulturne dediščine.

Župan Alojzij Kastelic pozdravlja idejo trebanjskih Lionsov, vendar pravi, da je prostor, kjer je stala Pungartnikova hiša, premajhen za postavitev predlaganega arheološkega parka. Občina ima sicer v načrtu, da tam namesti kakšno klopco v obliki črke C, poleg pa postavi informacijsko tablo. Župan še poudarja, da bi si Trebnje zaradi številnih arheoloških najdb zaslužilo lasten muzej, a vprašanje je, kam bi ga umestili. Ena izmed možnosti bi lahko bila stavba poleg trebanjskega gradu, ki bi jo občina morala pred tem odkupiti od trenutnih lastnikov, razmišlja Kastelic.

V zadnjih petdesetih letih so na območju Trebnjega potekala številna arheološka izkopavanja in posledično tudi najdbe. Kot poudarja Uroš Bavec, konservatorski svetnik z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, to nakazuje na bogato zgodovinsko preteklost tega območja. »Tu je bila v antičnem času pomembna obcestna rimska postojanka, ki so jo naseljevali beneficiarji, upokojeni vojaki, oficirji rimskih legij, ki so pobirali cestnino in davke ter imeli policijski nadzor nad obmejnim prometom,« o rimski naselbini pravi Bavec. Tudi sam je mnenja, da si občina zasluži muzej, ki pa bi ga lahko po njegovem postavila v stavbi nekdanje Grmade v središču Trebnjega. Občina jo je pred dvema letoma odkupila, kajti v njej želi urediti turističnoinformacijsko kavarno z multimedijskim arheološkim muzejem. Na vprašanje, če bi vanj lahko premaknili kip leva izpred trebanjskega gradu, ki je tudi v grbu občine, pa dodaja, da je stroka vsekakor mnenja, da spada takšen original na mesto, kjer bi bil pred zunanjimi vplivi bolje zaščiten. »Na zdajšnjo lokacijo pa se postavi njegovo kopijo. Spomnimo se primera Robbovega vodnjaka v Ljubljani. V vsakem primeru zasluži lev boljšo in predvsem premišljeno obravnavo,« meni Bavec.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 25. januarja 2018

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava