V Rimu v Beli krajini ocenili sadne sokove in žganja
13.4.2018 | 13:10
Javni zavod Krajinski park Kolpa podobno kot nekateri drugi upravljavci naravnih parkov izvaja različne aktivnosti za ohranjanje kulturne krajine – in med njimi tudi visokodebelnih travniških sadovnjakov. Odvisno od vsakoletnih možnosti se izvajajo aktivnosti revitalizacije - obrezovanja sadnih dreves, ohranjanja površin - košnje (in tudi paše), obnove (z donacijami sadik starih sort cepljenih na sejanec) in drugih izobraževanj za pridelovalce in predelovalce sadja. Pika na i vseh teh aktivnosti pa so ocenjevanja pridelkov, saj samo z vrhunsko kakovostjo lahko dosežemo uspeh na tržišču. Predelava sadja iz visokodebelnih sadovnjakov je skoraj nuja, saj so običajno manj primerna za prodajo za konzum, lahko pa iz njih pridelamo vrhunske izdelke in viške ponudimo na trg.
Zaradi tega pa Sadjarsko društvo Bele krajine in Javni zavod Krajinski park Kolpa v sodelovanju z društvom RimLan in Čebelarsko zvezo Bele krajine tradicionalno organizirata na domačiji Raztresen v Rimu pri Adlešičih ocenjevanje sokov in žganj. Tokrat je bilo pripravljeno že 16. ocenjevanje domačih žganj in sadnih sokov, vrsto let pri tem sodelujejo tudi pridelovalci iz sosednje Hrvaške in tudi strokovna komisija je mednarodno sestavljena.
Zaradi zelo slabih zadnjih letin – letnika 2016 in 2017 sta bila v Beli krajini zelo pičla je tokrat ocenjevalna komisija prejela manj vzorcev: 14 različnih sadnih sokov, 13 žganj in 17 likerjev. Čeprav si bi organizatorji želeli več vzorcev, pa je bila komisija vesela odlične kakovosti vzorcev (kar 10 sokov je dobilo zlata priznanja) iz različnih koncev Slovenije in tudi iz sosednje Hrvaške.
Ob priložnosti podelitve diplom pridelovalcem je bil izveden tudi krajši kulturni program, ki je bil prispevek pevske skupine Kresnice iz KUD Božo Račič Adlešiči, strokovni nasvet pa je bil podan v predavanju Borisa Potočarja o ekološkem kmetovanju v povezavi z mikrobiološko aktivnostjo tal. Obiskovalci so lahko vse ocenjene sokove, žganja in likerje tudi pokušali.
Najvišjo oceno 19,33 točke je prejel sok aronije OPG Biserke Starčevič iz Hrvaške, med žganji je najvišjo oceno 19 točk dobil kraški brinjevec letnik 2016 Franca Jelušiča med likerji pa je zmagala belokranjska medica Čebelarstva Pavlin iz Semiča, ki je dobila 19,33 točk.
Na podelitvi so sodelovali tudi direktorji treh naravnih parkov: Boris Grabrijan iz Krajinskega parka Kolpa, Stanka Dešnik iz Krajinskega parka Goričko in Miljenko Gašparac iz Nacionalnega parka Risnjak iz Hrvaške.
KP Kolpa
FOTO: Tončka Jankovič, Janez Gačnik, Boris Grabrijan
starejši najprej | novejši najprej
Komentarji (1)
15.4.2018Oceni vika lozar
Lepo je videti znane obraze, ki jih ne srečujemo samo slučajno, vidimo jih tudi vsem na očeh zaradi njihove zavzetosti, napraviti nekaj kvalitetnega in se seveda izpostaviti v parku Kolpa. Povezava parka z ljudmi je na čedalje višjem nivoju. Bravo vsem!
Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za...
Jožko: Malo "plavega cukra" v okrogli...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
Rebeka Dremelj z družino morala prisilno podaljšati dopust
tor, 7.5.2024
Učinkovita dieta s stalnimi prigrizki za 9 kg manj v mesecu dni
ned, 5.5.2024
Recept: Čobanac
tor, 7.5.2024
DL: Portret tedna - Sonja Gole
pon, 6.5.2024
Ljudje ob Kolpi: Toni Gašperič
ned, 5.5.2024