Mlademu Jakobu Štiglu prestižni kipec Slavka Avsenika

7.2.2018 | 13:10

Jakob Štigl

Jakob Štigl

Jakob z mentorjem

Jakob z mentorjem

Kip Slavka Avsenika

Kip Slavka Avsenika

Na Gorenjskem, v Gostilni pri Jožovcu so se letošnje leto (3.2.) že 12. po vrsti slišale harmonike od blizu in daleč. Potekalo je namreč 12. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za veliko Avsenikovo nagrado. Absolutni zmagovalec je postal Jakob Štigl, osnovnošolec iz Sevnice.

Tekmovalo je 105 deklet in fantov, s klavirskimi in diatoničnimi harmonikami. Med zahtevno publiko mentorjev, staršev in ostalih spremljevalcev je bila tudi komisija v sestavi Slavko Avsenik ml., Matjaž Kokalj, Lorenz Pichler.

Tekmovalci so se predstavili po ustaljenem programu Avsenikovega tekmovanja in sicer z dvema skladbama, eno obvezno iz razpisa in vnaprej predlagamo po izboru strokovnih sodelavcev organizatorja, ter eno po lastni izbiri iz Avsenikovega repertoarja.

Tekmovanje, ki šteje v mednarodnem merilu za eno od najprestižnejših te vrste, je potekalo v treh starostnih skupinah, Jakob pa se ga je udeležil tokrat tretjič po vrsti. Žan Bregar, Jakobov mentor je ob tej priložnosti povedal/zapisal: »Za Avsenikov kipec je potrebna trda volja do dela, ki ga opravljaš z veseljem in duša harmonikarja. In vse to Jakob ima. Jakobovo prvo mesto v kategoriji diatonične harmonike je velika potrditev delu, ki ga opravljam kot glasbenik. Naziv absolutnega prvaka je tako dokaz tudi zame, da pri nas delamo dobro (op.p. Glasbenem društvu Bregar). Na tem mestu izrekam pohvalo še organizatorjem tekmovanja, saj s postavitvijo kriterijev ohranjajo to tekmovanje na najvišji ravni, kar je pravi način, da gojimo kvaliteto v narodno zabavni glasbi tudi pri mladih.«

Naj zapišemo še, da bo Jakob Štigl raztegnil svoj meh na svojem prvem samostojnem koncertu pod naslovom Naj se sliš'  v soboto, 7. aprila 2018, na Razborju pod Lisco, družbo pa mu bodo delali njegovi glasbeni prijatelji.

Glasbeno društvo Bregar
foto: FB stran Gostilna in restavracija Avsenik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava