DL: Pokop žrtev povojnih pobojev - za medsebojno odpuščanje

1.1.2018 | 17:45

Pogrebna slovesnost

Pogrebna slovesnost

Žrtve iz Konfina so pokopali na dolenjevaškem pokopališči na Vidmu.

Žrtve iz Konfina so pokopali na dolenjevaškem pokopališči na Vidmu.

V skupen grob so položili šest krst.

V skupen grob so položili šest krst.

Nadškof mons. Stanislav Zore

Nadškof mons. Stanislav Zore

Jože Dežman

Jože Dežman

Marija Šilc

Marija Šilc

Na pokopališču Videm v Prigorici v župniji Dolenja vas so v nedeljo na pogrebni slovesnosti, ki jo je vodil ljubljanski nadškof mons. Stanislav Zore, pokopali 150 žrtev iz brezen pri Konfinu 1 in 2. Žrtve povojnih pobojev iz obeh brezen v kočevskih gozdovih so položili v skupen grob poleg 13 žrtev iz jame Žiglovica, ki so jih na dolenjevaškem pokopališču na Vidmu pokopali že 18. junija letos.

Komisija vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je že leta 2006 sprejela sklep o izkopu posmrtnih ostankov žrtev iz brezna pri Konfinu 1. Ugotovitve, do katerih je ta odločitev pripeljala, pa so slovensko javnost pretresle. V breznu pri Konfinu 1 so arheologi s pomočjo jamarjev našli posmrtne ostanke 88 ranjencev, bolnikov in invalidov, ki so jih 24. junija 1945 ponoči odpeljali iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani. Štiri leta kasneje, leta 2010, so po odredbi preiskovalnega sodnika raziskovalci Inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije izkopali še posmrtne ostanke najmanj 62 oseb iz brezna pri Konfinu 2.

RESNICE O ZGODBAH

Resnice o zgodbah umorjenih ranjencev, bolnikov in invalidov, za katere je slišal že leta 1998, ko je obiskal nekdanje zaprto območje kočevske občine, je začel iskati dr. Lovro Šturm skupaj z dr. Blažem Ivancem. V publikaciji Brez milosti, ki je izšla leta 2000, je s pomočjo dokumentarnega gradiva in pričevanj opisal množičen umor vojnih ujetnikov, ranjencev, bolnikov in invalidov, ki so jih med 21. in 24. junijem 1945 z avtobusi in tovornjaki pripeljali k breznoma pri Konfinu. Pri obeh breznih so že leta 1999, ko so si jih ogledali, opazili sledove miniranja, na podlagi pričevanj pa so izvedeli, da so se v okolici brezen še več let po vojni nahajali ostanki mavca, proteze itd. Dno brezen je bilo prekrito s plastjo skal in hlodov, ki so jih v brezni nametali, da bi prikrili, kaj je notri, a so, ko so opravili sondažo, že na nekaj več kot pol metra naleteli na človeške ostanke.

ZNANA IMENA ŽRTEV

»To je edino brezno, kjer imamo znana imena žrtev,« je na pogrebni slovesnosti o breznu pri Konfinu 1 povedal zgodovinar Jože Dežman. Februarja 2008 so zato v tedniku Družina objavili poziv svojcem žrtev, med katerimi je bil najstarejši rojen leta 1887, najmlajši pa 1929, kar pomeni, da je bil najstarejši ob poboju star 58, najmlajši pa šele 16 let. Kot je povedal Dežman, je 8. maja istega leta vlada RS naročila identifikacijo žrtev, a se je, potem ko je Inštitutu za sodno medicino uspelo identificirati 30 žrtev, skupaj s Hudo jamo zadeva zaključila. So pa, kot je povedal, že leta 2008 predvidevali, da bo pogreb žrtev iz brezen pri Konfinu na dolenjevaškem pokopališču na Vidmu. Ko je Inštitut za sodno medicino potrdil identifikacijo žrtev iz brezna pri Konfinu 1, je namreč nekaj družin identificirane svojce pokopalo, večina pa se je odločila za skupen pokop.

VRAČANJE DOSTOJANSTVA

»S tem dejanjem ne vračamo človeškega dostojanstva tistim, ki so bili pomorjeni, saj ga niso nikoli izgubili, človeško dostojanstvo vračamo vsem nam, ki v večini primerov brez krivde nismo mogli biti nosilci spomina nanje,« je na pogrebni slovesnosti povedal nadškof Zore. Kot je povedal, straža, ki je varovala nekdanje zaprto območje Kočevske, ni preprečevala samo dostopa na zaprto območje Gotenice, ampak je preprečevala tudi dostop do brezen in krajev, ki so morali ostati skriti, da bi tako izbrisali tudi vsak spomin na tiste, ki so končali v breznih. Vendar pa, kot je dejal, je med ljudmi v Rakitnici, ki so ravno v tistih dneh pokopali dva fantiča, ki ju je ubila najdena mina, ostal spomin na dva avtobusa vojaške barve in dva kamiona ter na vojake, ki so si z vodo iz vodnjakov kapnic in v reki Rakitnici umivali okrvavljene roke. Vojaki so imeli za pasovi domobranske kape in so v vasi pomalicali, ljudem pa rekli, da so se »borili s ta belimi«.

»Dostojanstvo s tem dejanjem in mnogimi drugimi podobnimi dejanji, ki bodo še sledila, vračamo tudi našemu narodu, naši državi,« je dejal mons. Zore. Poudaril je, da potrebujemo medsebojno odpuščanje in ne maščevanja. »Medsebojno odpuščanje predstavlja edini prehod, ki vodi v življenje, življenje posameznika, skupnosti, družbe in naroda,« je dejal in dodal, da je odpuščanje bistvena sestavina sprave, ki je višja etična vrednota vsake, še tako pravične sodbe. »Sprava je najčistejša in najlepša zavrnitev sovraštva in terorizma, ki ogroža svet. Sprava je zmaga dobrega nad zlim,« je poudaril.

VELIKO POMENI, DA VEDO, KJE

Med 88 žrtvami, ki so končale svoje življenje v breznu pri Konfinu 1, so bili predvsem Slovenci, ljudje z različnih koncev Slovenije. Med njimi je bil tudi leta 1922 rojen Anton Prelesnik iz Goriče vasi. »Mislili smo, da je v Rogu. Nismo vedeli, da je tukaj pri nas, na Konfinu,« nam je povedala njegova nečakinja Marija Šilc. Zato so vsako leto hodili v Rog, kjer je bila maša. »Sedaj, ko vemo, da je tukaj, smo prišli sem,« je povedala. Njen oče, sedaj že pokojni Janez Prelesnik, kot tudi drugi sorodniki so ves čas vedeli, da je bil Anton med žrtvami pobojev, a niso vedeli, kje so njegovi posmrtni ostanki. Ko so to izvedeli, je ena od njegovih sester začela urejati in zbirati papirje, da bi ga pokopali na domačem, ribniškem pokopališču v Hrovači, vendar pa je, kot je povedala Marija, na žalost, tudi ona umrla. Drugih, ki bi se zavzeli za to, da bi Antona pokopali na hrovaškem pokopališču, ni bilo, zato so tudi njegove posmrtne ostanke položili v skupen grob žrtev iz brezna pri Konfinu. Že to, da sedaj ve, kje je, pa Mariji, kot je povedala, veliko pomeni. »Sedaj bomo lahko hodili sem, na videmsko pokopališče, da mu bomo prižgali svečo,« je povedala.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 26. oktobra 2017

Besedilo in fotografije: Mojca Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (43)

3.1.2018–3     + (4)     – (7)     Oceni OBČAN 

Nekateri tovariši si še vedno zatiskajo oči in ušesa. Trdijo, da povojnih pobojev ni bilo, če pa so že bili, je bilo to izjemoma. Te pravljice smo poslušali vseskozi. Vedno bolj pa se kaže krvava rabota partije. Hvala Bogu, da se zadeve počasi urejajo. Urejajo pa se tudi pietetno, kar je najbolj pomembno. Nadškof Zore je tudi pozval k odpuščanju, kar pa morilce in njihove zagovornike najbolj žre. Z odpuščanjem morilcem in njihovim zagovornikom jemljemo moč sovraštva. Oni so in še sovražijo, žrtve, svojci in mi pa jim odpuščamo.

3.1.2018+4     + (7)     – (3)     Oceni Legat. 

OBČAN po vojni so bili odstranjeni le tisti, ki so se, kot pravi ljubljanski nadškof Zore, borili za nekoliko drugačen ( nacistični) red v Evropi. Žal je ta red predvideval Evropo brez Židov in Slovanov. RKC se je vsaj na slovenskih tleh močno prizadevala za tak "red", saj je odstranjeval njeno konkurenco. V dokaz je 6.000.000 pomorjenih Židov in na milijone poklanih pravoslavcev, predvsem Rusov . Pri vsem pa je najbolj zanimivo to, da si potomci " borcev za malo drugačen evropski red" želijo svoje prednike iz pokvarjenih zveri prekvalificirat v domoljubne človekoljube. To pa je malo verjetno glede na to, da se je proti tem zločincem zoper človeštvo boril ves preostali svobodo miselni Svet. Ko vam pritrdijo Američani, Britanci, Francozi. Rusi, ..... , vam mogoče še kdo iz Slovenije. Do tedaj pa opravljate sizifovo delo. Izdajalec je izdajalec ne glede na narodnost ali veroizpoved. Klavec Slovanov in Židov pa večno zaznamovan kot - KLAVEC! Ki zasluži k temu primerno kazen. Oko za oko. Pravi rimo-katoliška vera ....

3.1.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni kajtimir 

Legat, zadel si v sredino.

3.1.2018–2     + (3)     – (5)     Oceni islam-vera miru-hahahah  

legat,daj si rajš vzdevek Lagat,to je bol v stilu bolševistične revolucije :) največja komunistična laž je,27.4 dan boja proti okupatorju,potem gre pa samo še na slabše.

3.1.2018+4     + (4)     – (0)     Oceni ne vem pa vprasam 

Ubiješ gospodarja se naseliš na njegovo živiš od državnih privilegijev , se prepoznate v temu stavku

3.1.2018—     + (3)     – (3)     Oceni Darko 

Jaz bi tudi hotel vedet, kje je kot domobranec zasut moj stric.Bo Slovenija izvedla gensko analizo za žrtve pobojev v Kočevskem Rogu?

3.1.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni abecedarij 

naredi kaj za državo, ne sprašuj kaj lahko država naredi zate...JFKennedy

4.1.2018Oceni Legat. 

ne vem pa vprasam : o tem moraš vprašat koga iz Zasavja.

4.1.2018+1     + (2)     – (1)     Oceni Legat. 

islam-vera miru-hahahah : ne lažem. Nisem vernik RKC. 6.000.000 pomorjenih Židov NI laž. Tudi nekaj deset milijonov pomorjenih Slovanov NI izmišljenih. Tudi klečeplazenje slovenskih domobrancev NI laž ali izmišljotina. Tudi upor proti okupatorjem in njihovim slovenskim cuckom ni laž. Je dejstvo, ki ga priznava ves Svet.Vse je neizbrisno dokumentirano. Vse je RESNICA!

4.1.2018+4     + (5)     – (1)     Oceni Legat. 

Darko verjetno bi tudi svojci tistih 6.000.000 pomorjenih in sežganih Židov radi vedeli, kje so grobovi njihovih mam, očetov, dedov , babic in predvsem - otrok! Pa ne vedo in nikoli ne bodo izvedeli. Pepel je bil raztrošen po poljih... Za grobove klavcev se ve, za grobove žrtev pa ne. Ker jih nimajo...In sedaj bi ti zganjal neke genske analize da izveš, kje je pokopan tvoj stric, ki je pri teh zverinskih rabotah svojih nacističnih gospodarjev neposredno ali le posredno sodeloval ... Bodi vesel, da ni končal tako kot milijoni - po dolgotrajnem mučenju v krematoriju !

začetnapredhodna Stran: 1/5naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava