Ženska leta 2017 je Mirela Čorić, med kandidatkami Novomeščanka

23.11.2017 | 13:35

 Ženska leta 2017 je Mirela Čorić, med kandidatkami Novomeščanka
Med kandidatkami za žensko leto tudi predsednica novomeških upokojencev Rožca Šonc (druga z desne)

Med kandidatkami za žensko leto tudi predsednica novomeških upokojencev Rožca Šonc (druga z desne)

Revija Zarja v ljubljanski SNG Drami razglasila žensko leta 2017. Akcija revije Zarja izpostavlja izjemne ženske, pogosto prezrte, a strokovno odlične in osebnostno navdihujoče. Ženske, ki niso velike medijske zvezde, so pa mojstrice svojega poklica. Njihova izjemnost je v tem, da poleg vsega na številne različne načine spreminjajo življenja drugih na boljše.

Letošnji častni naziv ženske leta so bralke in bralci revije Zarja dodelili Mireli Čorić, ki je s svojimi pogumnimi in človekoljubnimi dejanji prepričala celo Slovenijo. Letošnjo svečano prireditev je vodil David Urankar, vloga slavnostnega govornika pa je pripadla patru Pavlu Geržanu. Nagrado, unikatni kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, je ženski leta 2017 izročila Melita Berzelak, odgovorna urednica revije Zarja, najbolj priljubljene slovenske družinske revije, ki izhaja pod okriljem Media24.

MIRELA ČORIĆ je policistka, ki je bila odlikovana z medaljo za hrabrost, ker je pred štirimi leti sama prijela moška, ki sta v Ljubljani oropala zlatarno, in za to dejanje letos prejela medaljo za požrtvovalnost. Pred hujšimi zdravstvenimi posledicami je rešila starejšo sosedo, ki je pozno zvečer poklicala na pomoč. Medaljo za srčnost pa bi si zaslužila zato, ker je v svoj dom z vso ljubeznijo takoj ob njegovem rojstvu sprejela nečaka, za katerega njegova mama ne more skrbeti.

Odrasla je v ljubljanski soseski Rakova Jelša, ki je bila včasih na zelo slabem glasu. »Veliko mojih sosedov, znancev in prijateljev, s katerimi smo se družili v otroštvu, je na žalost v zaporu. Vendar mi je bilo že kot mlajši jasno, da so nekateri preveč divji, hoteli so vse poskusiti in sem se umaknila od njih.« Mamo je izgubila pri rosnih 17 letih in še danes jo pogreša. Njen oče živi v Velenju, dobro se razumeta in sila ponosen je na svojo hčer. Prav tako je nanjo ponosna družina njenega bivšega moža, s katerim ohranjata spoštljiv odnos, nekdanja tašča pa je njena tesna prijateljica. Mirela si je po tihem vseskozi želela postati policistka, vendar takrat na policijsko akademijo še niso sprejemali žensk, zato je sprva sedla v klopi ekonomske srednje šole in v prostem času, tako kot že prej v osnovni šoli, trenirala karate. Po srednji šoli se je odločila za prekvalifikacijo, saj se ni videla v pisarni, temveč na terenu, med ljudmi. V službi je večinoma prijazna, tudi ljubeča, saj se tako bolje počuti in mnogo več doseže. Mirela Čorić, ženska leta 2017, svojega dela ne dojema kot službe, temveč kot poslanstvo.

Za glasbo so letos poskrbeli člani Big Banda Krško pod vodstvom dirigenta Aleša Suše, na odru sta se jim pridružili tudi solistki Tadeja Molan z izvedbama Both sides now in Voda ter Vesna Zornik s pesmijo Vozi me vlak v daljave, za piko na i so poskrbeli Manouche z razigrano izvedbo skladbe Kavalir, ponovno pa nas je v vlogi odrskega mojstra navdušil in nasmejal igralec Boris Kobal.

Razglasitve, ki je potekala pod režisersko taktirko Andreja Stražišarja, se je med mnogimi pomembnimi in znanimi Slovenkami in Slovenci udeležili tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Nataša Kraškovic, direktorica financ Semenarne Ljubljana, je zmagovalki podelila škatlico avtohtonih slovenskih semen, iz roke Sonje Anadolli, predsednice uprave Deželne banke Slovenija, je prejela zbirateljski set slovenskih evrskih kovancev, simbolično darilo pa je izročil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Za naziv ženska leta 2017 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanjem za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju in so bile v minulih tednih predstavljene v reviji Zarja: policistka Mirela Čorić, serviserka slovenske smučarske ekipe (in mama Ilke Štuhec) Darja Črnko, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela prof. dr. Metoda Fikfak, psihiatrinja prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, ilustratorka Ančka Gošnik Godec, novinarka Lidija Hren, okoljevarstvenica Petra Matos, upokojenka Rožca Šonc, igralka Urška Vučak Markež in ravnateljica Vzgojnega doma Planina dr. Leonida Zalokar.

M. S.
foto: Mare Vavpotič / M24.si

Galerija

001mv
003mv
005mv
006mv
007mv
009mv
010mv
011mv
012mv
013mv
014mv
015mv
016mv
017mv
018mv
019mv
021mv
022mv

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

23.11.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni marko123 

čestitke! to priznanje si tale gospa zasluži!

24.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni pepi 

Kje je bila pa Likovička, a potica ne šteje?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava