DL: Kolesarske steze - Tiste, ki so, in tiste, ki bi jih imeli

11.8.2017 | 12:30

Rok Lakner (levo) prihaja v sevniški skate park iz Sevnice, Luka Kranjec pride sem iz dvanajst kilometrov oddaljene vasi Selce nad Blanco. (Foto: M. L.)

Rok Lakner (levo) prihaja v sevniški skate park iz Sevnice, Luka Kranjec pride sem iz dvanajst kilometrov oddaljene vasi Selce nad Blanco. (Foto: M. L.)

Kaj početi v Sevnici med prazniki? To je za marsikoga v tem mestu lahko izziv, kadar so ulice ob dela prostih dnevih prazne, ker se takrat veliko ljudi iz svojega mestnega stanovanja poda marsikam, pogosto na svoje izvorno podeželje, ki zaradi neposrednega stika urbanega in vaškega na tem prostoru ni daleč.

Eden od odgovorov na omenjeno vprašanje je lahko: prostor, natančneje, dva prostora za kolesarje blizu sevniškega bazena. Skate park, ki je nižje, ob parkirišču pri bazenu, privablja nekaj ljubiteljev voženj z BMX-kolesi. Ta kolesarski kotiček je, kot pravijo njegovi uporabniki, dobro opremljen. Problem je, da je vse, kar je tukaj, stisnjeno na majhnem prostoru. Pri daljših skokih je to nevarno. Če bi bil skate park večji, bi bilo super,« je pred dnevi povedal kolesar z BMX-kolesom Luka Kranjec, ki je v družbi z Rokom Laknerjem pilil vse skoke, zavoje in drugo, kar predpostavlja taka športno-rekreacijska površina.

Po zahtevnosti je park z nekaterimi deli mogoče nad povprečjem oziroma je tak, da bi ga kazalo malce spremeniti. Nekateri nakloni so namreč, kot ugotavljajo kolesarji, preveliki. Prestrme proge na takem mestu so zahtevne celo za izkušenega voznika. Vsaj za začetnike bi morala biti steza bolj položna. Ko začetniki gredo tja, potem po nekaj padcih odnehajo, kot menita Luka in Rok.

Lani so blizu sevniškega bazena uredili pump track stezo, tj. vadbeni poligon za gorske kolesarje, kot je povedal predsednik Kolesarskega društva Sevnica Robert Kosaber. Ta steza dobiva najbrž pomembno mesto v sevniški rekreaciji, vsaj pri delu prebivalcev. »Odkar obstaja ta proga, se je povečal med mladimi interes za kolesarjenje. »Mladi so sicer bolj navdušeni za gorsko kolesarstvo,« pravi Rok. Je pa res, kot meni Luka, da je BMX-kolesarstvo dosti cenejše kot gorsko.

Gorsko kolesarstvo je videti kot naročeno za območje, kot je sevniško, kjer je denimo izjemna lokacija Lisca. Toda uradne proge za gorsko kolesarjanje tukaj ni. »Z Lisce ne vozim, ker ni posebne proge. Ne vozim pa tam, kjer so planinci. Bilo bi dobro, če bi bila na Lisci taka steza. Štajerska in Gorenjska sta zelo razviti v tem pogledu. Na Gorenjskem je, na primer, v enem kraju po več prog za BMX- in za gorsko kolesarjenje.

Take so torej želje, med katerimi je vsaj še ena. Nanaša pa se na omenjeni skate park. Tam lahko vozijo samo podnevi, ker reflektorja ne delujeta; kot da sta brez povezave z električnim kablom.

Kolesarjenje v obeh omenjenih različicah v takih in še boljših razmerah po mnenju obeh sogovornikov predstavlja sicer zelo dobro rekreacijo, ker vključuje marsikaj, od gimnastike do vaje koncentracije.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 4. maja 2017

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava