Največ o kolesarjenju

23.10.2016 | 08:30

Največ o kolesarjenju
Največ o kolesarjenju
Največ o kolesarjenju

V občini Kočevje je v teku naloga »Celostna prometna strategija občine Kočevje«, katero sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada v koordinaciji Ministrstva za infrastrukturo. Cilj naloge je pripraviti načrt ukrepov za izboljšanje stanja na področju mobilnosti, ki bi zagotovili čim višjo kakovost bivanja.

V okviru izvajanja naloge je bila v Turističnega kompleksa Jezero dne 7.10.2016 izvedena javna razprava o ključnih izzivih prometa v Občini Kočevje. Občani so bili na razpravo povabljeni prek objave na spletni strani občine.

Razprave se je udeležilo devet občanov, vendar je bila razprava kljub majhnemu številu udeležencev živahna in vsebinsko pestra.

V razpravi so udeleženci izbirali najnujnejše ukrepe in izboljšave za različne potovalne načine v celotni občini. Največ pobud je bilo podanih na področju kolesarjenja. Kot najnujnejše so opredelili ureditev novih kolesarskih povezav in ureditev kolesarskih pasov na novih in obstoječih enosmernih cestah, želijo pa si tudi več možnosti za izposojo koles in izboljšanje turističnih kolesarskih poti.

Na področju hoje je bilo največ pobud za zaprtje mestnega jedra za motorni promet, s čimer bi se izboljšali pogoji za pešce in kolesarje. Želijo si ureditve drevoredov in namestitev drobne urbane opreme ob peš poteh. Poudarili so tudi nujnost prilagoditev površin za funkcionalno ovirane osebe z ustreznimi oznakami in ureditvami.

Za izboljšanje razmer na področju prometa je po njihovem mnenju nujna izgradnja obvoznice Kočevja, ki bi pomagala razbremeniti jedro naselja. Želijo si tudi ureditev novih krožišč in zasaditev obstoječih parkirišč. Podali so pobudo, da se ne ureja novih parkirišč, ki še dodatno spodbujajo rabo avtomobilov.

Na področju javnega prometa se zavzemajo predvsem za uvedbo mestnega javnega prometa ter njegovo uskladitev z linijami primestnega javnega potniškega prometa. Ob tem bi bilo treba urediti tudi železniške povezave in organizirati ustrezno taxi službo.

R. N.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava