DL: Kako zajetne so občinske uprave - Zaposlovali bi, a nimata denarja

26.5.2016 | 12:40

Dolina Kolpe (foto: arhiv; V. K.)

Dolina Kolpe (foto: arhiv; V. K.)

Sosednji občini v zgornjekolpski dolini, Osilnica in Kostel, sta majhni občini, ki pa morata kljub svoji majhnosti skrbeti za vse naloge in razvoj občine, tako kot velike občine. Poleg občinskih uprav imata zato tudi medobčinsko upravo občin Kostel in Osilnica, ki za obe občini pokriva področje občinske finančne in računovodske službe, prostorskega načrtovanja in varstva okolja ter zagotavlja in izvaja obvezne gospodarske javne službe.

Občina Osilnica je imela leta 1995, ko se je izločila iz nekdanje skupne občine Kočevje, nekaj več kot 500 prebivalcev in je bila najmanjša občina v Sloveniji po številu prebivalcev. Po statističnih podatkih iz leta 2013 je štela 386 prebivalcev in je bila pred občino Hodoš, vendar pa je danes zelo verjetno spet na zadnjem mestu, saj, kot pravi Bernarda Čop, ki je zaposlena v občinski upravi Občine Osilnica kot svetovalka III, imajo danes le okoli 340 prebivalcev. Čopova je sicer tudi edina zaposlena v osilniški občinski upravi, ena oseba pa je zaposlena še v kabinetu župana. Njuno področje dela zajema vsa področja, razen področja računovodstva.

Poleg obeh zaposlenih iz občinskega proračuna prejemajo plače ali nadomestila še: župan Antun Volf, ki je bil na lokalnih volitvah 5. oktobra 2014 že tretjič zapored izvoljen za župana in ki ves čas župansko funkcijo opravlja nepoklicno, podžupanja in šest zaposlenih prek medobčinske uprave občin Kostel in Osilnica, za kar prejemajo sofinanciranje s strani države, svoj delež za plače pa iz proračuna občine prispevajo tudi za tri zaposlene na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin Kočevje, Kostel in Osilnica (MIR), kar sicer tudi sofinancirana država.

Le dve osebi sta bili v osilniški občinski upravi zaposleni tudi leta 1995, ko je kot prvi in eden od do sedaj samo dveh županov vodenje občine prevzel Anton Kovač, števila zaposlenih pa vsaj za zdaj tudi ne nameravajo povečevati oz. spreminjati. »Potrebe po dodatnih zaposlovanjih v pisarni so, predvsem zaradi širokega področja dela, vendar nam finančna sredstva tega trenutno ne omogočajo,« pravi Čopova.

Novih zaposlitev pa tudi v občini Kostel ne načrtujejo, čeprav se, kot pravi direktorica občinske uprave Helena Vidic Bizjak, obseg dela, ki jim ga nalaga zakonodaja, povečuje. »Država namreč zmanjšuje sredstva za financiranje občin, zato novih zaposlitev ne moremo financirati,« pravi.

Občina Kostel, v kateri ima danes stalno prebivališče okoli 660 oseb, okoli 50 oseb pa začasno, je po starostni strukturi prebivalstva najstarejša občina v državi, saj ima v povprečju največji delež prebivalstva nad 65 let v Sloveniji, ustanovljena pa je bila leta 1998. »Prva zaposlitev je bila realizirana 1. 2. 1999, do konca leta pa so zaposlili še dve osebi. Ostala delovna mesta so se zasedala naknadno, ko so se izkazale potrebe, računovodstvo pa je bilo vodeno s strani zunanjega izvajalca,« pravi Vidic Bizjakova in dodaja, da se od zadnjih lokalnih volitev, ko je na županskem mestu prvega župana občine Kostel Valentina Južniča zamenjala Lili Butina, število zaposlenih ni spreminjalo.

Na občinski upravi občine Kostel sta sedaj zaposleni dve osebi – administrator V za polni delovni čas in direktorica občinske uprave, ki pa je zaradi racionalizacije stroškov zaposlena na občinski pravi za 25-odst. delovni čas, 75 odst. delovnega časa pa opravlja delo vodje medobčinske uprave občin Kostel in Osilnica, v kateri poleg nje delajo še: vodja režijskega obrata, višji svetovalec, finančnik VII/1, strokovni sodelavec VII/1, finančno računovodski delavec V, samostojni strokovni delavec V, trije vzdrževalci in štirje komunalni delavci. »Stroški za teh 14 zaposlenih se razdelijo med obe občini glede na medsebojni dogovor, država pa sofinancira občinam 50 odst. stroškov dela za delovanje skupnih občinskih uprav,« pojasnjuje Vidic Bizjakova in dodaja, da se v stroške dela štejejo tudi stroški za plače zaposlenih prek javnih del, za katere od države dobijo sofinanciranih 85 odst. stroškov za plače.

Prek javnih del v občinski upravi letno zaposlijo od šest do osem delavcev, ki večinoma delajo na področju opravljanja komunalnih storitev v režijskem obratu, nekateri pa pomagajo tudi v administraciji. Kot pravi Vidic Bizjakova, je pri tem treba vedeti, da gre tu v veliki meri za socialno naravnanost občine, ki na ta način, da izvaja naloge občine, poskuša pomagati težko zaposljivim osebam in znižati nadpovprečno brezposelnost v občinah Kostel, Osilnica in Kočevje – občinah, ki imajo sicer tudi skupni MIR.

Iz proračuna kostelske občine poleg zaposlenih v občinski upravi in obeh organih medobčinskih uprav prejema plačo tudi županja, ki je sprva svojo funkcijo opravljala nepoklicno, zadnjih nekaj mesecev pa poklicno, podžupan, ki funkcijo opravlja nepoklicno, pa prejema nadomestilo.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava