DL: Big Brother - Dalibor se doma umiva v »lavorju«

25.3.2016 | 14:30

Dalibor Brajdić si želi postati model. (Foto: Pro Plus)

Dalibor Brajdić si želi postati model. (Foto: Pro Plus)

Oče Marko s hčerkama Ivano (druga z leve) in Kseno (četrta z leve), poleg so še Ivanini otroci Paloma, Ermina, Hermina, Kristijan in Karmen. (Foto: J. A.)

Oče Marko s hčerkama Ivano (druga z leve) in Kseno (četrta z leve), poleg so še Ivanini otroci Paloma, Ermina, Hermina, Kristijan in Karmen. (Foto: J. A.)

Dalibor in Ksena spita na zakonski postelji. (Foto J. A.)

Dalibor in Ksena spita na zakonski postelji. (Foto J. A.)

V kuhinji že nekaj mesecev ni vode. (Foto: J. A.)

V kuhinji že nekaj mesecev ni vode. (Foto: J. A.)

V Big Brotherju (BB) se za 50 tisočakov poteguje tudi 34-letni Rom Dalibor Brajdić iz Novega mesta, točneje iz romskega naselja Žabjak. V prvih dneh šova je nase opozoril z otipavanjem sotekmovalke, kasneje si česa podobnega ni več dovolil. Zanimalo nas je, od kod prihaja in kdo vse navija zanj.

Ni bilo težko najti njegovih bližnjih, kajti Dalibor je v Žabjaku zvezda. »Ja, poznamo Daliborja, vsak dan gledamo BB. Ponosni smo nanj, najboljši je,« je na vprašanje, če fanta poznajo, odgovorila mladina, ki se je zbrala okoli avtomobila, ko smo se pripeljali pred romski vrtec v naselju. Vsi so vedeli, v kateri hiši živijo njegovi najbližji.

BREZ VODE

Pred skromno, neometano hišo srečamo Daliborjevo najmlajšo sestro, 15-letno Kseno, kmalu skozi vrata stopi še oče Marko. »Dalibor potrebuje taktiko pa Mirelo bi moral osvojiti, ona bi bila prava zanj,« dogajanje na hitro na pol v hrvaščini komentira oče, ki ne skriva navdušenja nad Novomeščanko Mirelo. Po njegovi oceni je ona najlepša ženska v šovu in nič ne bi imel proti, če bi postala njegova snaha.

Pridruži se nam še ena Daliborjeva sestra, Ivanka, ki živi na drugi strani romskega naselja. Spremlja jo petero otrok. »Dalibor tukaj živi z očetom in s sestro, on je tudi njen skrbnik. Z očetom se ne razume najbolje,« je povedala Ivanka in dodala, da zdaj, ko ga ni doma, Ksena po pouku prihaja k njej, zvečer pa gre domov k očetu.

»Daliborja zelo pogrešam, on je glavni kuhar pri nas, pomagal mi je tudi pri učenju,« nam zaupa Ksena, ki obiskuje sedmi razred. Brajdićevi živijo skromno, Dalibor je eno leto delal na novomeškem Ricu kot koordinator, zdaj je brez zaposlitve. »Nimam slovenskega državljanstva, zato mi ne pripada socialna pomoč,« pove oče in pojasni, da se je v Novo mesto priselil iz Hrvaške, rodil se je v okolici Karlovca.

Denarna pomoč pripada njunima otrokoma, a to je tako skromen dohodek, da komaj preživijo, kaj šele, da bi bilo za vse stroške. Ker niso plačevali vode, so jim jo pred nekaj meseci zaprli. Zdaj jo v plastenkah dobivajo od sosedov, kopalnice in stranišča pa nikoli niso imeli. Na vprašanje, kam hodijo na potrebo in kje se umivajo, oče odgovori, da imajo poljsko stranišče, to stoji kakšnih 10 metrov od hiše, umivajo se pa v »lavorju«.

SPI S SESTRO

Oče razkaže hišo, ki pravzaprav sploh ni njihova, ampak je v občinski lasti. Skozi vhodna vrata stopimo v kuhinjo, kjer je tudi kavč, na katerem spi oče, v kotu je velik televizor, za katerega izvemo, da je darilo Daliborjevega brata. V objektu je samo še en prostor, to je soba, v kateri je dvojna postelja, na kateri spita Dalibor in Ksena, ob steni je omara brez vrat in v njej so vse povprek naložena oblačila. Perilo sušijo na vrvi v sobi. Preseneti nas, da so prostori prijetno topli, saj ogrevajo z dvema pečema na drva.

»Vsak dan prek telefonov in televizije spremljamo našega Daliborja. Res je dober fant in upam, da bo zmagal,« je optimistična Ivanka, ki je šele zdaj, ko je brat v šovu, izvedela, da je bil rojen v zapor u. »Nikoli se nismo pogovarjali o tem, mama je umrla pred tremi leti in nam tega tudi ni povedala,« reče Ivanka, ki je za bratov odhod v BB izvedela nekaj dni pred njegovo vselitvijo v hišo.

»Mislim, da je sotekmovalko otipaval zaradi naloge, ki jo je imel takrat, moral se je zameriti sostanovalcem, drugače tega nikoli ne bi naredil,« je prepričana starejša sestra.

Daliborjeva družina in vse romsko naselje stiskata pesti za svojega favorita, kajti z nagrado bi res lahko poskrbel za boljše življenje domačih, mogoče bi končno lahko uredili kopalnico. Sam je v oddaji povedal, da bi z denarjem poravnal tudi dolgove, o teh pa njegov oče in sestri ne vedo čisto nič. Vsaj rekli so tako.

Članek je bil objavljen v aktualni 12. številki Dolenjskega lista, 24. marca 2015

Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

25.3.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni čirikli 

Dalibor se doma umiva v »lavorju« To pa ni praf, prokleta država je spet zatajila, da jim niso uredile kopalnico ...

25.3.2016+4     + (4)     – (0)     Oceni bralec 

"čirikli" sploh ne veš kako se je težko izkopati iz revščine. Glede na to da živi vedno več Slovencev v revščini je vedno več ljudi ki vedo kaj je revščina.

26.3.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni madjad 

Ja ,res se je težko izkopati iz revščine,če samo čakaš da ti bo nekdo nekaj dal.Sam poznam "čiriklije",cigane....bom povedal lepo ...Rome,ki so se lepo in pošteno obogatili...če je to kako bogastvo v primeri naših tajkunov....so si pa zaslužili z rednim delom pokojnino.To ni neko bogastvo,je pa dosti za preživetje.Toliko nam država da,450€,izgleda da si več ne zaslužimo.Tako nas država obrajta...politika ta in druga.Za 40 let delovne dobe 450 € in pika.Za pošteno delo,dobiš toliko da preživotariš.Pa lepe praznike,kdor jih praznuje...jaz jih ne preveč...me preveč vse dol pritiska.

26.3.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni  baro kar 

450 eur pokojnine je še v redu. Jaz bom imela še manjšo pokojnino pa skos pošteno delam. Za razliko od vas " madjard" jaz razumem državo nekaj mora ostati za take kot je BAVČAR on mora dobiti dvojne porcije hrane ker ima tako debelo glavo.

27.3.2016Oceni susli mindžori 

Dalibor je že v redu fant.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava