DL: Gričarjevi gradijo nov dom - V 22 dneh nova hiša pod streho

21.11.2015 | 13:45

Ivan in Mateja Gričar pred novim domom v Gorenjem Kronovem. (Foto: M. Ž.)

Ivan in Mateja Gričar pred novim domom v Gorenjem Kronovem. (Foto: M. Ž.)

Pri gradnji so Gričarjevim pomagali prijatelji, sorodniki in vaščani, za vsako večjo akcijo jih je bilo od 20 do 25. (Foto: M. G.)

Pri gradnji so Gričarjevim pomagali prijatelji, sorodniki in vaščani, za vsako večjo akcijo jih je bilo od 20 do 25. (Foto: M. G.)

V pičlih 22 dneh je v Gorenjem Kronovem zrasel nov dom družine Gričar iz Štravberka, ki ji je življenje na glavo postavil plaz, ki se je v hudem deževju 10. septembra lani ob 11. uri sprožil na strmem hribu, objel njihovo hišo, vdrl vanjo in z zemljo napolnil otroško sobo in spalnico. Velika sreča je bila, da takrat ni bilo nikogar doma.

Ker dom ni bil več varen za življenje, so se že tedaj odločili, da zgradijo novega. Sprva so želeli graditi v bližnjih Žalovičah v sosednji občini Šmarješke Toplice, kjer imajo zemljo. A ker gre za najboljše kmetijsko zemljišče, so to misel zaradi birokracije opustili, drugo rešitev pa so našli le dobrih 200 metrov stran, kjer imajo vinograd in jim ne bi bilo treba seliti gospodarskih poslopij in bi še vedno ostali v svoji idilični dolini, a bi postopki spremembe namembnosti zemljišča po informacijah, ki so jih dobili, trajali tri ali štiri leta.

»Nato smo našli lepo parcelo v bližnjem Gorenjem Kronovem, kjer nam je pri nakupu zelo šel na roke lastnik Drago Antončič. Je na ravnem, brez nevarnosti plazu, velika je 5000 kv. metrov, pol parcele je zazidljive, ostalo pa je njiva,« je zadovoljen povedal Ivan Gričar, soproga Mateja pa je nasmejana dodala, da komaj čaka, da bo začela obdelovati zemljo.

S postavitvijo temeljev novega doma so začeli 3. julija, 25. pa je bil pod streho. Tu so se znova izkazali Gričarjevi prijatelji, sorodniki in vaščani, udarniško so v vročih julijskih dneh gradili, da se je kar kadilo. »Ernest Zorman nam je podaril potrebne dokumente, Jure Kramar iz Lutrškega sela veliko lesa, Franci Gregorčič 11 kubikov betona, zelo ugodno sem od mirnopeškega podjetja Strešniki Golob dobil kritino za streho, bratranec Jože Vidrih, ki je gradbinec, pa je skrbel, da je gradnja potekala strokovno …,« je našteval Ivan, ki se skupaj z Matejo in sinom Rokom iskreno zahvaljuje vsem, ki jim tako nesebično in prostovoljno pomagajo, da bi se čim hitreje lahko preselili v novo in predvsem varnejšo hišo. V njej je manjše stanovanje tudi za Ivanova starša Ivana in Jožefo, ki imata v dolini na Štravberku hišico le dobrih 20 metrov stran od njihove. Srčno si Gričarjevi želijo, da bi letošnji božič že lahko praznovali v novem domu, a realno ocenjujejo, da bo to zelo težko.

Na pomoč pri reševanju stanovanjskega problema so jim priskočili tudi v novomeškem območnem združenju Rdečega križa, kjer so na pobudo ljudi začeli akcijo zbiranja denarja pa tudi materiala in storitev pri gradnji. Do zdaj se je na računu zbralo malo manj kot 35 tisoč evrov.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 13. avgusta 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava