DL: Plaz objel hišo, zemlja napolnila spalnico in otroško sobo

20.9.2014 | 14:00

Takšen je bil ta ponedeljek pogled na spalnico družine Gričar. (Foto: M. Ž.)

Takšen je bil ta ponedeljek pogled na spalnico družine Gričar. (Foto: M. Ž.)

DL: Plaz objel hišo, zemlja napolnila spalnico in otroško sobo
DL: Plaz objel hišo, zemlja napolnila spalnico in otroško sobo

V sredo, 10. septembra, ob 11. uri se je življenje družine Gričar iz Štravberka pri Otočcu obrnilo na glavo. Deževno jutro, ko je tričlanska družina — Ivan in Mateja ter njun sin Rok — odšla po svojih opravkih, v službo in šolo, ni kazalo, da se pripravlja kaj posebnega. Sredi dopoldneva pa je zabobnelo, po hribu je pridrla zemlja in zasula hišo, ki leži v grapi pod pobočjem.

Plazeča gmota je objela hišo, vdrla vanjo ter z zemljo napolnila spalnico in otroško sobo, tako da niso mogli niti do omar z oblačili. Z grozo v očeh sta razdejanje prva nemočno opazovala Ivanova starša, ki živita zraven v stari hiši, nasproti nje pa je še gospodarsko poslopje. Kmalu sta domov prihitela Ivan in Mateja, na pomoč pa so takoj prišli gasilci novomeškega GRC, otoški gasilci in vaščani, ki se jim Gričarji iz srca zahvaljujejo. Da bi rešili hišo, so za njo izkopali jarek, da je lahko odtekala voda, ki je dobesedno lila po pobočju. »Tri dni smo dežurali z gasilci in vaščani, da smo nadzorovali plaz. Tako bi lahko, če bi preostalo zemljo porinilo dol, poskusili vodo čim hitreje preusmeriti,« je pripovedoval Ivan. S petka na soboto se je v bližnji okolici odprlo še nekaj plazov, med drugim plazi tudi njihov vinograd, ki je nekoliko stran nad hišo, vse pa je prepojeno z vodo.

Fikret Fejzić, višji svetovalec za zaščito in reševanje na novomeški občini, je menil, da je do plazu prišlo, ker se je po hribu stekala vsa meteorna voda iz Štravberka, velika količina vode pa je nato sprožila plaz, dolg 500 in širok 50 metrov. »Šlo je za okoli 1000 kubičnih metrov zemlje v treh kupih, dva sta ostala na plazišču, prvi pa je zadel hišo,« je opisal Fejzić, ki si je plaz večkrat ogledal, zdaj ga sanira podjetje Giro, najprej so se lotili dela okoli hiše, v nadaljevanju pa se bodo lotili še zgornjega dela. Sicer pa so ta torek še čakali na prihod geologov, strokovnjakov za plazišča, bodo povedali, ali se da plazišče sploh sanirati in kako.

RADI BI SE PRESELILI

Glede na vse, kar se je zgodilo, in na uničeno hišo Gričarji prihodnosti v tej sicer idilični dolini ne vidijo več. Radi bi se preselili, si našli varnejši prostor za življenje, saj čeprav bi obnovili hišo in uredili razdejano okolico, ne bi, kot sta dejala Ivan in Mateja, ob deževju nikoli več mirno spali. Imajo parcelo nedaleč stran, v Žalovičah v sosednji šmarješki občini, kamor bi rada skupaj s staršema preselila celotno kmetijo, vendar ni zazidljiva. Upata, da se bo našla kakšna rešitev.

Na pomoč pri reševanju stanovanjskega problema so jim priskočili tudi v novomeškem območnem združenju Rdečega križa, ki so na pobudo ljudi, ki jim želijo pomagati, začeli akcijo zbiranja denarja pa tudi materiala in storitev pri gradnji (TRR: SI56 0297 0025 9477 202, sklic 00-903050, Območno združenje RK Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54 a, Novo mesto). Po besedah Fejzića pa bo poseben račun za pomoč prizadetim po plazovih odprla tudi novomeška občina, v kateri je bilo devet plazov.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista, 18. septembra 2014

M. Žnidaršič

Galerija

plaz02
plaz04
plaz06
plaz09
plaz11
plaz12
plaz18
plaz23

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava