Glasbene cvetke z baskovskima glasnikoma: srečanje med kulturami v Evropi kraljev

31.7.2015 | 08:25

Glasbene cvetke z baskovskima glasnikoma: srečanje med kulturami v Evropi kraljev
Glasbene cvetke z baskovskima glasnikoma: srečanje med kulturami v Evropi kraljev
Glasbene cvetke z baskovskima glasnikoma: srečanje med kulturami v Evropi kraljev

V sklopu festivala stare glasbe Seviqc Brežice 2015 bo danes ob 20.30 uri koncert na gradu Pišece - to bo koncert španskega ansambla Ensemble Diatessaron (Elena Martínez de Murguía (viola da gamba) in Rafael Bonavita (teorba, baročna kitara)). Naslov koncerta je Baskovski glasnik: srečanje med kulturami v Evropi kraljev

O umetnikih

Ansambel DIATESSARON, ki deluje v San Sebastianu v Baskiji, sestavljajo umetniki, ki se posvečajo igranju glasbe med 16. in 18. stoletjem na avtentična glasbila. Ime ansambla se nanaša na enega značilnih intervalov v stari glasbi – čisto kvarto.

Člane ansambla druži želja po eksperimentiranju in iskanju novih načinov, s katerimi bi oživili in približali zgodovinske interpretacije današnjemu občinstvu. Verjamejo namreč, da je glasba univerzalen jezik, ki prečka meje in stoletja, da se dotakne najglobljih in najbolj neposrednih delov človeške duše.

Ansambel, ki so ga leta 2000 ustanovili Elena Martinez de Murguía, Rafael Bonavita in Juan Vega, se lahko pohvali z glasbeniki z dolgo kilometrino in zavidljivimi izkušnjami v stari glasbi ter drugih glasbenih slogih. Nastopili so že v Arnageu v Franciji (2001), na festivalih Baroque Music Festival Ordicia,

Musikaste v Errenterii (2005) in Jornada Quijote na institutu za baskovščino Euskaltzaindia (2005), na festivalu Oñate Music (2006), na San Sebastián Music Fortnight (2006), na festivalu Navarre Staged Dance Festival (2006), večkrat tudi na Matinées de Miramón Baskovskega simfoničnega orkestra, na festivalu Musika-Música Bach is Back v Bilbau (2009), na koncertu ob obletnici poroke Ludvika XIV. v Saint Jean de Luzu, na 43. tednu stare glasbe Estella, kjer so premierno nastopili z delom “Masquerade; Ballet Ridicule pour M. Xerxes”, ustvarjenem po glasbeno-baletni predlogi J. B. Lullyja, na festivalu FeMAP “Festival de Música Antiga dels Pirineus” (2012), na Quincena Musical de San Sebastián (2013) in drugih.

Posneli so glasbo za »Le Basque«, predstavo baročne glasbe in plesa, ki osvetljuje tesne vezi med baročnim gledališkim plesom in ljudskimi plesi. V načrtu imajo obsežno sodelovanje pri projektu DONOSTIA 2016 (San Sebastian kot kulturna prestolnica Evrope 2016).

Ansambel DIATESSARON svoj repertoar izvaja na glasbilih, izdelanih po avtentičnih modelih, kot so viola da gamba Françoisa Bodarta, teorba Maurica Ottigerja in kitara Petra Biffina.

Sporočilo umetnikov

Naslov koncerta Glasbene cvetke smo vzeli iz zbirke Martina y Colla iz 17. stoletja, ki odraža različne zvrsti pesmi, ki so bile takrat modne in so oblikovale Evropo tistih dni. Všeč nam je, ker je bil to način, kako so delali glasbo. Brez zadreg so jemali melodije drugih, kopirali so ritme, se oplajali in jih spreminjali glede na čas in kraj, kjer so pač bili. Zelo lepo je videti, da so isto pesem poznali in uporabljali v različnih deželah. Priljubljene so bile variacije, imenovane floreaba, kar pomeni svobodno ornamentiranje. Ker se istovetimo s tem ustvarjalnim duhom, potujemo in želimo pokazati, da smo si bolj podobni kot različni, da nas poganja ista energija in da bogatimo eden drugega.

O projektu

Ta program je nastal kot nekaj naravnega, ker so nama všeč inštrumenti, ki jih igrava, in njihov program. Gre za eno najboljših in najbogatejših obdobij, kar se tiče glasbe, ko so izumljali in eksperimentirali ter živeli z glasbo kot delom življenja.

Rada komunicirava in deliva s poslušalci čustva, ki jih vzbuja v nama ta vedno živa glasba, ki izvira iz različnih virov. Misliva, da se od lokalnega prehaja k univerzalnemu, od ljudskega h kultiviranemu v neskončnem toku glasbenih jezikov.

Program vključuje dela velikih mojstrov in virtuozov baročne

kitare, teorbe in viole da gamba. Glasba je cvetela na dvorih kraljev, kjer so delovali glasbeniki in se je glasba izvajala ob vsaki priložnosti. Glasbeniki so potovali in nosili s seboj ritme in melodije, ki jih je navdihoval neizčrpni vir ljudske glasbe, s čimer je glasba postajala način komunikacije in pot do lepote.

Seviqc Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava