DL: Kdo bo poskrbel za plaz pri Brulčevem mlinu?

3.4.2015 | 14:45

Janez in Damjan Brulc si želita čimprejšnje sanacije plazu in mlinščice nad družinskim mlinom. (Foto: M. Ž.)

Janez in Damjan Brulc si želita čimprejšnje sanacije plazu in mlinščice nad družinskim mlinom. (Foto: M. Ž.)

Septembrsko močno deževje in poplavne vode so svoj davek terjale tudi ob Brulčevem mlinu ob potoku Klamfer v Hrušici pri Velikem Slatniku. Mlin iz leta 1777, ki sodi med najstarejše in najbolj ohranjene mline na Dolenjskem, je ostal brez vode, saj je obilica padavin povzročila, da se je nad mlinom začel premikati plaz, ki je pretrgal mlinščico in do polovice zasul potok.

Plaz je nezaščiten, voda iz mlinščice pa ga vseskozi zaliva, zato se lastnik družinskega mlina Janez Brulc, ki ga z bratom Damjanom že več let obnavlja pod budnim očesom novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, boji vsakega večjega deževja. Boji se, da bi se plaz v celoti sprožil in zemljo potisnil proti mlinu, s čimer bi povzročil še večjo škodo in izničil ves trud, ki ga leta vlagata v obnovo. »Odkar se je sprožil plaz, voda do novega zunanjega lesenega mlinskega kolesa, ki smo ga namestili letos, ne pride. Kolo bo čez zimo še zdržalo, potem pa mora dobiti vodo, drugače bo propadlo,« je razložil Brulc in dodal, da je izvirni greh, zakaj je predrlo mlinščico, gradnja kanalizacije leta 2006, ko so jo deloma prekopali in nestrokovno obnovili.

RAZOČARAN NAD ODZIVOM

»Mlinščica je preozka, v njej so tudi revizijski jaški, predvsem pa so ob gradnji močno razrahljali zemljo,« je menil Brulc, ki je razočaran nad odzivom tako novomeške občine kot novomeške Komunale, ki je gradila kanalizacijo. Stanje so si ogledali predstavniki občine in delavci Komunale, ki so očistili jaške, vendar konkretnega odgovora, kdaj se bo to uredilo, še niso dobili, pa so od dogodka minili že trije meseci, poudarja Janez Brulc, ki pričakuje, da bodo v doglednem času vse skupaj uredili tako, da jim ne bo treba s strahom čakati na naslednje deževje.

Da bi mlinščico in plaz ob njej čim prej sanirali, si želijo tudi na novomeškem ZVKDS, kjer si že nekaj let prizadevajo, da bi Brulčev mlin občina razglasila tudi za lokalni spomenik kulturnega pomena. Mlin namreč predstavlja enega od  najpomembnejših primerov tehniške dediščine v tem delu Dolenjske. Prihodnje leto, ob desetletnici obnove, nameravata Brulčeva brata mlin odpreti za javnost, ZVKDS, lastnik in Zavod za turizem pa ob tem načrtujejo, da bi ga vključili v turistično ponudbo Dolenjske in do odprtja v njem postaviti razstavo o mlinarstvu in žagarstvu ob Klamferju.

NEUSTREZNO POSTAVLJEN JAŠEK

Dušan Štepec, konservator novomeške območne enote ZVKDS, je pojasnil, da so prve podatke o plazu in potrebnih nujnih ukrepih posredovali na ustrezne organe tudi z ZVKDS, in sicer že 18. septembra, štiri dni po dogodku, vendar do danes niso dobili nobene informacije, kaj in kako naprej. Mlinščica pa tokrat ni bila  poškodovana prvič. »Julija lani sva si s predstavnico Komunale Andrejo Gorše na terenu ogledala poškodovano mlinščico ob spomladanski ujmi. Na enem delu je bil breg mlinščice zaradi prevelike vode predrt, lastnik pa ga je začasno popravil s kamnito zložbo. Poškodba je nastala zaradi neustrezne postavitve revizijskega jaška kanalizacije sredi nje. Tudi predstavnica Komunale je tedaj ocenila, da jašek ni ustrezno postavljen, in dodala, da trenutno Komunala, ki je v imenu občine vodila gradnjo kanalizacije, nima denarja, da bi sanirala poškodbo in jašek prestavila na ustreznejše mesto. Iz dokumentacije na Komunali je bilo po njenem razvidno, da je bil na tehnični prevzem vabljen tudi predstavnik našega zavoda, a se ga ni udeležil. Pojasnil sem, da tedaj nisem imel informacij o razpisu tehničnega pregleda, iz zapisnika pa je razvidno tudi, da na sestanek ni bil povabljen lastnik,« je povedal Štepec in dodal, da bi bilo mlinščico in plaz treba takoj sanirati in s tem omogočiti lastnikoma pogoje, da nadaljujeta obnovo mlina. Tako bi bilo idealno, če bi prestavili par neustrezno postavljenih jaškov iz mlinščice in prispevali, da se breg dobro utrdi.

Po septembrskem deževju je dolino ob Klamferju sredi oktobra obiskal Fikret Fejzić, višji svetovalec za zaščito in reševanje pri novomeški občini, škodo na delno poškodovani mlinščici pa je popisala tudi občinska komisija za ocenjevanje škode in podatke posredovala preko regijske komisije na okoljsko ministrstvo.  »Komisijsko mnenje je, da je posedanje in drsenje zemlje ob potoku in mlinščici vzrok v nestrokovnem posegu ob napeljavi kanalizacije, za kar je odgovoren sam izvajalec del,« je pojasnil in predlagal sklic sestanka z vsemi udeleženci mnenj glede sanacije mlina in mlinščice.

Območje si je ogledal tudi Igor Ilar z novomeške Komunale in dejal, da spremljajo plaz, da v bodoče ne bo poškodoval javne kanalizacije, Andreja Gorše pa je pojasnila, da je bila kanalizacija narejena strokovno in po projektu, ki je imel vsa potrebna soglasja, tudi ZVKDNja, ki ob tehničnem prevzemu ni podal nobenega ugovora. V določenem delu so, je povedala, tudi obzidali mlinščico. Sicer pa je lastnik kanalizacije občina Novo mesto, Komunala je le upravljavec, je še dodala.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista, 18. decembra 2014

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava