DL: Zavezani naj bi bili Beli krajini

14.12.2014 | 15:30

Kristian Asani

Kristian Asani

Klub belokranjskih študentov (KBŠ) ima dolgo tradicijo, saj je lani praznoval že 50. obletnico delovanja. Sedaj je njegov predsednik Kristian Asani iz Črnomlja, študent mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Trenutno je na študentski izmenjavi v Pragi, a po zaslugi sodobne informacijske tehnologije nemoteno vodi klub.

V KBŠ je vsako leto od 250 do 300 članov, torej študentov in dijakov, saj imajo tudi dijaško sekcijo. Koliko članov se je zvrstilo v več kot pol stoletja, pa Kristian nima podatkov. Zagotovo jih je bilo zelo veliko, zato načrtujejo ustanovitev »oldtajmer« kluba, ki bo združeval nekdanje člane. Sodelovali bodo z mladimi, si izmenjavali izkušnje, poglede, nasvete, ideje, si med seboj pomagali. Sicer pa imajo poleg prej omenjene dijaške sekcije v KBŠ še sekcijo za kulturo in družbo, za šport, za informiranje ter sekcijo za informacijsko tehnologijo. 

»Glavni namen kluba je, da ponudimo študentom obštudijske dejavnosti, kot so literarni večeri, koncerti, pohodi, skupščine, brucovanja. Opravili smo že veliko humanitarnih del, kot so zbiranje starih računalnikov, oblačil, krvodajalske akcije. Na Škisovi tržnici predstavljamo Belo krajino, sodelujemo z lokalnimi ustanovami, kot so Srednja šola Črnomelj, Knjižnica Črnomelj, OŠ Milke Šobar-Nataše, Društvo prijateljev mladine Črnomelj ter Mladinski kulturni klub Bele krajine in MC Bit, ki sta naši partnerski organizaciji. Največji projekt pa je Črnfest, ki smo ga letos v sodelovanju z Mladinskim kulturnim klubom Bele krajine pripravili že sedmič. Vsak letni čas izdamo klubski bilten Zvitico, v katerem pišemo o projektih, načrtih, o mladinski problematiki, neformalnem izobraževanju, objavljamo intervjuje z uspešnimi člani in še kaj,« našteje Asani, ki je vesel, da se vse bolj dogaja, da želijo člani postati aktivisti kluba.

Klub financira diplomske naloge, ki so povezane z Belo krajino. Sodeluje tudi pri nastajanju coworking prostora, torej soustvarjalnega prostora, v katerem bodo skupaj ustvarjali mladi različnih strok, ki imajo dobre ideje in zamisli.

»Študentom želimo vcepiti miselnost, da ne bi pozabili, da so Belokranjci, da se čutijo zavezani Beli krajini in da ji skušajo tudi kaj vrniti. Opažam, da bi se mladi po končanem študiju radi vrnili v Belo krajino. Da so navezani nanjo, dokazuje tudi to, da vsak konec tedna prihajajo domov. Priznam pa, da sem zaskrbljen, ker mladi v Beli krajini ne vidijo prave prihodnosti. A sam sem optimist, kar se tiče Bele krajine, saj je moj cilj, da pripeljem tujino v Belo krajino, ne pa, da ostanem v tujini,« pravi Kristian Asani.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista, 6. novembra 2014

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava