Srečko Kosovel: Postani obcestna svetilka, KC Janeza Trdine Novo mesto

16.10.2014 | 19:30

Režija: Andrej Jus

Igrajo: Ana Facchini, Kristijan Guček, Marjuta Slamič, Miha Nemec, Vladimir Hmeljak, Žiga Saksida k. g.

Produkcija: SNG Nova Gorica

Trajanje: 60 minut in nima odmora

Na sporedu:

16.10.2014 ob 12:30

16.10.2014 ob 19:30, Glasbeno-gledališki abonma in izven

KLIC PO ČLOVEČNOSTI S KONCERTOM POEZIJE SREČKA KOSOVELA OB 110. OBLETNICI NJEGOVEGA ROJSTVA.

»Odprite okna! Nevihtni zrak prihaja v sobo, novo vzdušje nastaja, polno ozona, polno krepkega zdravja! Odprite okna, odprite duri: Novi človek prihaja! Čas je, ko bo človek človeku: človek.«

Koncert poezije Srečka Kosovela (1904–1926) postavlja v ospredje njegovo misel, ki se domala neverjetno prilega današnjemu trenutku, ko izrazi potrebo po spremembi obstoječega družbenega reda. Posvečena je 110-letnici Kosovelovega rojstva.

Predstava prvenstveno nagovarja mlade, nosilce prihodnosti, uprizoritveno pa se naslanja na konstruktivizem, katerega estetiko je Kosovel povezal z etiko. Njegov klic po prenovi človeka, po človeku kot »poosebljenem etosu«, je odrsko preveden v gledališko razvejan preplet uglasbenega in vizualiziranega izbora družbeno angažiranih besedil, dopolnjen pa z vnosom esejističnih proznih odlomkov, ki k revolucionarnemu tonu gledališkega krika po človečanstvu prispeva še obliko bolj umirjenega angažmaja.

Odmevi:

V SNG Nova Gorica so se za poklon enemu največjih slovenskih pesnikov, katerega življenjska in ustvarjalna pot je bila žal izjemno kratka, pravzaprav odločili za pogumno dejanje, za ugledališčenje njegove poezije in drugih zapisov. /…/ Režiser Andrej Jus je dogajanje, ki nima zgodbe, postavil v okolje kabarejskega odra s šestimi nastopajočimi, povezanimi v nekakšen band. Pesnikova besedila igralci pripovedujejo, pojejo in hkrati spremljajo z instrumenti. /…/ Igralci so zahtevno nalogo opravili z veliko začetnico, še posebno zato, ker niso predstavljali likov, pač pa morali odigrati vlogo posrednika pesnikovih misli. Gledalcu in hkrati poslušalcu so uspeli ustvariti občutek, da ga z odra nagovarja prav toliko pesnikov. Celotnemu timu ustvarjalcev je uspelo, čeprav povedo, da je bilo težko bistveno preseči format recitala in oblikovati pravo gledališko predstavo, ki, kot pravimo, potegne.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper

 /…/ Gledališko-glasbeni dogodek postavi Kosovelovo poezijo v skrit kotiček sredi propadu zapisanega vesoljstva, v zapuščen kabaretni prostor, kamor se zateče skupina šestih, in ga – podobno kot s pripovedovanjem zgodb mladi napolnijo zatočišče v podeželski vili v Dekameronu – naseli z eksistencialno in ustvarjalno silo Kosovelovih besed in avtorske glasbe. /…/ Težo velikih besed igralci razbijajo z natančno koreografsko, izrazno in govorno strukturo ter v različnih načinih, od recitala do petja, od individualne interpretacije do ansambelske konstrukcije, preigravajo premišljen izbor Kosovelove poezije, od družbeno usmerjene v orisovanju zunanjega sveta do intimnejše, ki se obrača k občutjem, stiskam in odzivom človeka, ki se ne pusti zlomiti, dokler mu usoda to dopušča. /…/

Nika Arhar, Delo

Cena vstopnice

12 € (mladi do 30 let)

16 € (predprodaja)

17 € (na dan dogodka)