DL: Previdnost pri uvoženih vozilih

30.7.2014 | 13:35

Simbolična fotografija; T. J. G., arhiv DL

Simbolična fotografija; T. J. G., arhiv DL

Davek na motorna vozila (DMV) se plačuje od motornih vozil, ki prvič prihajajo v promet ali se prvič registrirajo na območju Slovenije. Zavezanec za njegovo plačilo je proizvajalec oziroma oseba, ki pridobi motorno vozilo v drugi državi članici EU, oziroma uvoznik motornih vozil. Dobili smo pismo, v katerem nas bralec opozarja, da je pri nas kar nekaj prodajalcev štirikolesnikov, ki vozila uvažajo, omenjenega davka pa ne poravnajo.

»Na tak način izvajajo nelojalno konkurenco, saj z zmanjševanjem stroškov po enoti lahko postavljajo bistveno nižje cene, katerim preostala podjetja, ki redno in pošteno plačujejo vse dajatve, ne morejo slediti,« pravi pisec pisma, ki namiguje, da v primeru ugotovljenega neplačila omenjenega davka potrošnikom sledi plačilo davka ali odvzem vozila.

Ugotovili smo, da ni tako. »Obveznosti plačila DMV ni mogoče prevaliti na končnega potrošnika, razen če se dokaže, da on nastopa kot pridobitelj oziroma uvoznik. Vozila na podlagi tega tudi ni mogoče zaseči,« pravijo na Dursu in dodajajo, da so zagotovili sistemsko plačevanje tega davka. Tega se odmeri ali po obračunu (nakupi novih vozil slovenskih generalnih uvoznikov) ali po napovedi, ko gre za nakup vozila v eni izmed držav EU, ki se bo prvič registriral v Sloveniji. »V tem primeru brez potrdila o plačilu DMV za vozilo ni mogoče pridobiti potrdila o skladnosti, kar je pogoj za registracijo motornega vozila,« pravijo na Dursu.

Stopnje DMV so progresivne, od julija 2012 je treba plačati še dodatni DMV, ki je odvisen od prostornine motorja, za osebna motorna vozila (tudi bivalna vozila) se plačuje od 2.500 ccm, za motorna kolesa, trikolesa ter štirikolesa pa od 1.000 ccm. Oprostitev DMV velja za družine s tremi ali več mladoletnimi otroki, vozila, ki služijo za prevoz invalidov, starodobnike, intervencijska reševalna vozila in vozila, ki jih v Slovenijo pripeljejo tujci z namenom začasnega bivanja.

Tudi 75.000 evrov kazni

Nepravilnosti se dogajajo, tega na Dursu ne tajijo, kršiteljem pa grozijo z visokimi kaznimi, če zavezanec davka ne plača. Če ga odkrijejo, bo poleg DMV in zamudnih obresti lahko dobil še kazen od dveh do 75 tisočakov za podjetje, odgovorna oseba pa lahko pričakuje globo od 400 do 4.100 evrov, globa od 200 do 1.200 evrov grozi posamezniku, če ne predloži napovedi za odmero davka.

Na Dursu so v lanskem letu dobili 32 prijav, ki se nanašajo na DMV, leto prej 44, do konca letošnjega februarja pet. V lanskem letu so ugotovili, da so zavezanci »utajili« za slabih 960 evrov DMV, v letu 2012 so dodatno odmerili za 136 tisočakov tega davka, v letošnjem letu, do konca februarja, pa so odkrili že za več kot 280 tisoč evrov utaj DMV.

Podjetja, na katera smo se obrnili, DMV redno plačujejo. Iz Moto Hita v Krškem so sporočili, da motorje uvažajo iz Italije. »Vsakemu kupcu priložimo potrdilo o plačanem DMV, da z njim lahko registrira motor,« so dodali. Podoben odgovor smo dobili iz TPV Avta, kjer so poudarili, da poslujejo transparentno in zakonito in da jim neplačila DMV ne dopušča sistem delovanja.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 3. aprila 2014

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava