DL: Nekdanji učiteljici naj bi se maščeval za udarec

16.7.2014 | 14:45

Izidor Humek bo še eno leto v zaporu.

Izidor Humek bo še eno leto v zaporu.

Pred dnevi je iz pripora na krško okrožno sodišče prišel Brežičan Izidor Humek, specialni povratnik, ki se je moral tokrat zagovarjati zaradi dveh vlomov, ki jih je zagrešil 22. novembra lani. V enem primeru ga je lastnica hiše, v kateri je razbil steklo garažnih vrat, zalotila in pregnala, v drugem pa je vzel zlatnine za 1.200 evrov.

Vlomil je k upokojeni učiteljici, na katero nima lepih spominov, saj ga je, kot je zatrdil, kot otroka udarila po glavi in se ji je na tak način pač maščeval. Sicer pa je Izidor na sodišču predstavil svojo življenjsko zgodbo, ki je tudi odsev neurejene rehabilitacije storilcev kaznivih dejanj, ko pr idejo iz zapor a na prostost. »Pri nas so zaporniki, ko pridejo na prostost, v nasprotju z drugimi državami, na primer skandinavskimi, pahnjeni v nemilost in zaradi neurejenih razmer prisiljeni izvajati nova kazniva dejanja. Humekov primer je več kot očiten,« je opozoril njegov zagovornik Zoran Dular. Izidor je 20. junija lani prestal zaporno kazen. Najprej je šel v Koper, nato pa je bil v Višnji Gori, kjer se je pripravljal na vstop v komuno, da bi se povsem očistil. Vmes je prišel še v rodne Brežice. Resda mu je mama pred leti umrla, s pravim očetom, ki je šel prek luže, nima stika, drugih sorodnikov nima, je imel pa prijatelje. »Ljudje so mi pomagali, a okoli njih so začeli hoditi policisti, zato sem naenkrat spet ostal sam. V t em času sem dobival 260 evrov socialne pomoči, v novembru pa je postalo hladno, zato sem začel iskati stanovanje,« je začel svojo pripoved Humek. Ker ni imel denar ja, da bi plačal najemnino za tri mesece vnaprej, si stanovanja ni mogel privoščiti, čeprav se je tr udil, da bi preživel in delal. Hodil je na primer obirat jabolka, šel pa je tudi na center za socialno delo, da bi mu pomagali dobiti stanovanje. »A socialna pomaga ciganom in takšnim, ki imajo dovolj denarja, tistim, ki pa res potrebujejo pomoč, tem ne pomaga,« je bil očitajoč.

POLICISTE PROSIL, DA GA ZAPREJO

»Tudi na občino sem šel, saj sem vedel, da imajo tri stanovanja prosta, a so mi de jali, da imajo prednost samohranilke. Potem sem se odpravil na policijo in jih prosil, naj me zaprejo, da bom vsaj na toplem, saj me je bilo strah, da bi zunaj zmrznil, a so rekli, da nimajo razloga, da bi me zaprli. Nihče mi ni pomagal, zato sem bil prisiljen to storiti, čeprav sem se tri mesece vzdržal prepovedanih ravnanj in se izogibal slabe družbe,« je povedal Humek in dodal, da se je 22. novembra zavestno odločil, da gre vlomit. »To sem bil prisiljen narediti in vedel sem, da me bodo dobili, zato sem mirno počakal, da sem prišel vsaj na toplo. Hišo upokojene učiteljice pa sem izbral zato, ker me je v 4. razredu tako udarila po glavi, da sem dobil pretres možganov. Z vlomom sem ji tako vrnil,« je pribil Humek, ki je bil v zaporu že šest let.

Spomnimo, avgusta 2012 je vlomil v hišo v Krškem samo tri dni zatem, ko je prišel iz zapora. Za to dejanje je bil obsojen na eno leto zapora, čeprav je trdil, da ni vedel, kaj počne, saj naj bi tik pred vlomom, pri katerem so ga zalotili lastniki, ki so spali v hiši, pojedel večjo količino pomirjeval in pil alkohol. Pri skoku z balkona hiše, v katero je vlomil, si je celo poškodoval nogo.

»VDRL V NAŠO ZASEBNOST«

Izidor Humek je bil tokrat obsojen na eno leto zapora, kazen torej, kot jo je predlagala tožilka Mateja Roguljič. »Ta človek je v našo hišo vlomil že drugič. Sama škoda, ki jo je pri tem povzročil, ni nič v primerjavi z občutkom, da ti neznanec vdre v tvojo zasebnost. To ima svojo ceno,« je pripomnil Brežičan in dodal, da ne držijo Humekove trditve, da ga je njegova žena udarila v šoli.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista, 27. marca 2014

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava